Skocz do zawartości

FV 1000 - pomysł na EDF wg Kyosho (+video)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Modelik Kyosho FV1000 widywałem w różnych katalogach, ale w sklepach jakoś od dawna był niedostępny.

Niedawno przypadkowo stałem się posiadaczem tego dosyć dziwnego tunelowca.

fv1.jpg

Dane wg producenta:

Rozpiętość 1000mm

Długość 914mm

Pow. 21dm2

Waga do lotu 1200g

Napędzik tunelowy w wydaniu Kyosho zapowiadał się ciekawie, wyglądało nawet, że ma wyważany wirnik.

Nie miałem oryginalnego szczotkowego silnika, dałem więc chiński silnik 28-35-2200, zasilanie 6S, ciąg "gołego" napędu wyszedł 800g przy 26A.

Przy okazji prób okazało się, że w górnym zakresie obrotów wirnik wpada w wibrację i obciera :evil:

Ponadto ten 250W silniczek po zaaplikowaniu mu 600W, mimo niezłego chłodzenia w tunelu, bardzo mocno się grzeje (parzy).

Dlatego dorobiłem stożek będący redukcją i jednocześnie radiatorem dla silnika (specjalnie niezupełnie cienkościenny - waży aż 50g) i sprawdziłem parametry przy niższych napięciach zasilania: 5S daje 700g przy 24A, a 4S 500g przy 17A.

fv3.jpg

Napęd z radiatorem

fv2.jpg

Sporo miejsca na akumulatorki - konstrukcja przedlipolowa :)

Sam modelik ma bardzo fajne kolory, aczkolwiek folia była lekko pomarszcona i miałem problem z jej naciągnięciem (może to wynika z jej wieku :).

fv4.jpg

Co do części laminatowych (otunelowanie napędu, kadłub) to mam wrażenie, że model nie wytrzyma lądowania :)

Przy silniejszym przyciśnięciu laminat dziwnie trzeszczy, a w kilku miejscach jest popękany.

fv5.jpg

Widoczek z przodu

ARF w zasadzie skończony, ale jeszcze pomyślę nad zasilaniem (model bez akumulatora waży 780g).

Opublikowano

Fakt ten model to biały kruk, też naoglądałem się go w katalogach, www raz nawet był na allegro w astronomicznej cenie. Zawsze mi się podobał, swojego czasu był reklamowany jako najszybszy elektryk :wink: Marzyło się o nim oj marzyło. Z tego co wyczytałem o nim ponoć ma problemy ze sterownością przy wyłączonej turbinie, ciekaw jestem oblotu w Twoim wykonaniu. :)

Opublikowano
Modelik ulotniony?? :P:D

Jeszcze nie, bo czeka na nowy pakiecik 5S2150, który wydaje mi się być optymalny.

Na razie z nudów sprawdziłem parametry na 4s2000; silnik pracuje ponad 4 minuty i po próbie jest zimny, pobiera 16-18A utrzymując moc ponad 220W (tym razem ciagu już nie mierzyłem, ale wynosi około 500g).

Waga modelu w tej konfiguracji wynosi dokładnie 1000g.

Czyli mam 220W/kg i to trochę mało, bo różne źródła różnie podają, ale granica kiepskich osiągów dla tunelowców jest bliżej 300W/kg.

Mig15 w ostatniej wersji miał 1000W/kg, a najsłabszy z moich tunelowców: A10, na jednym silniku miał wskaźnik 250W/kg i jakoś latał (z tym, że lepiej na dwóch :mrgreen: ).

Edit:

No i nie wytrzymałem, poleciał na 4 celach.

Mocy wystarczająco do latania, ale trochę zadzierał; SC w porządku, reszta wg ARFowych ustaleń fabryki.

Przed następnym lotem to jakoś poprawię, powinno wpłynąć na osiągi.

Na razie zmierzyłem niecałe 100km/h i to z wiatrem :)

Filmik z oblotu: www.hubert.evosoft.pl/hubert/fv1000oblot4s.wmv coś koło 9MB

Opublikowano

Bardzo bym chcial zobaczyc filmik ale za nic nie da sie go pobrac :( Moglbym prosic o wstawienie na servis youtube lub vimeo?Jesli to mozliwe bardzo bym rposil ;]Jak nie to obejde sie smakiem :)

Opublikowano
Bardzo bym chcial zobaczyc filmik

Nic specjalnego tam nie ma, ale jak chcesz koniecznie zobaczyć, to może zrób jak radzi MacFlyer :)

Niektórzy mają jakiś problem z moimi filmami z tego serwera, ale zawsze sprawdzam po zamieszczeniu i u mnie ściaga się bez prawego przycisku i zapisywania.

A pogoda była faktycznie taka sobie: silny wiatr plus pełne zachmurzenie (temp. -4 stopnie).

Niezbyt dobre warunki na oblot, ale jakoś dało radę.

Opublikowano

"To taki slow-flyer" xD - to jak wg. was wygląda "quick-flyer" ??

Brawo za oblot w taką pogodę... ja teraz mam oblatać TwinJeta, który jest dużo wolniejszy niż twój model... a czekam ze strachu na idealną pogodę :P

Opublikowano

Tak piękny modelik . Swego czasu był na allegro ale cena ponad 600 zł chyba , troszkę mnie przeraziła . Niemniej z rana postanowiłem popełnić coś takiego ( no prawie :D ) na razie tyle udało się wyciosać z gratów które mi się walały po domu . Skrzydełka z jakiegoś zestawu ( Made In China , nawet nie pamiętam skąd to mam nigdy nie kupowałem ARF a tym bardziej RTF-a ) , turbinka 55mm GWS silniczek do niej z mojego 1-go i ostatniego helika :( 3500 daje to koło 300 - 350 gram ciągu . Jak jutro zaś będzie taki do :ass: dzień to go może skończę . Myślę że w 500 g się zmieszczę choć same skrzydła ważą tyle co cała reszta ze zdjęcia .

PICT4816m.jpg

Opublikowano

Będzie przewężenie to tylko poglądowa fotka . Teraz siedzę i klnę na czym świat stoi bo zapomniałem plecaka z materiałami zabrać do pracy .Jedynie co mogłem bez tego zrobić to kabinkę i nosek , może jeszcze zrobię lotki ale przez ten plecak mi cała vena twórcza wyparowała .

Opublikowano

No i skończyłem :D . model jako szybowiec lata miodnie , niestety z turbinką już tak różowo nie jest . Turbinka jest po prostu za słaba model lata na tzw. rzęsach , silniczek ma stanowczo za małe obroty muszę go zmienić i wtedy zobaczymy co i jak . Zdjęcia jeszcze z przed oblotu niema jeszcze zwężenia na turbinie ale latałem z nim i bez dla porównania . z przewężeniem latał troszkę szybciej ale zanim nabrał prędkości to prawie aku puste :D

PICT4859m.jpg

PICT4861m.jpg

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Czesc,

Dzisiaj rano, korzystajac ze sprzyjajacej pogody (3 ° i zimny wiatr :? ), pojechalem oblatac swego FV.

Posiadaczem kit-u stalem sie troche fuksem.

Bylem u znajomego modelarza (w slusznym wieku facet). W pewnej chwili wyciagnal zakurzone pudlo i zapytal czy nie chce, bo lezy juz kilka lat a on nie ma juz odwagi zeby tym latac.

Coz, chcac nie chcac wzialem :wink: ...

Ciekawostka jest to, ze zostawilem oryginalny szczotkowy silnik, ktory byl w zestawie. Przylutowalem jedyny regiel do szczoty, ktory mialem (35A). Troche na styk ale ustawilem w radiu max. pobor na ok 33A. Troche sie grzeje ale na razie ok.

Dodatkowo wlozylem accu 3S, bo tylko taki mialem o slusznych rozmiarach i dlatego musialem kombinowac z pradem ( silnik na 7 cel nimh).

Zmiescilem sie w wadze 1 kg.

Jak lata? jak wszystkie takie modele. Troche dziwnie, nerwowo (byl wiatr). Ale przewidywalnie. Czym wiecej gazu tym lot stabilniejszy, ale balem sie ze uwedze regulator i latalem spokojnie.

Na zdjeciu to cudo :faja: :arrow:

880a0d87fa8989f2m.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.