Łukasz K. Opublikowano 15 Marca 2009 Opublikowano 15 Marca 2009 witam czy mozna wykonac rakiete z deprononu prosze o szybka odp:D jak mozna prosze o plany EDIT: Dodalem opis tematu... mammuth
Konrad Opublikowano 15 Marca 2009 Opublikowano 15 Marca 2009 Jak się naprawdę uprzesz,opanujesz sztuke gięcia depronu i odpowiednio wszystko wzmocnisz masz szansę aby coś zbudować.Wiele ciekawych planów lub też uproszczonych rysunków znajdziesz w książce "Młody modelarz rakiet",chociaż jeśli chcesz to wykonać z depronu będziesz musiał dość znacznie zmodyfikować oryginalną konstrukcję,w zasadzie nie warto.
krzysiek w Opublikowano 15 Marca 2009 Opublikowano 15 Marca 2009 Ja sadze ze depron sie moze stopic. Silniki sie nagrzewaja do naprawde wysokich temperatur. 3minuty po wypaleniu silnik jest nie do utrzymania w palcach
madrian Opublikowano 16 Marca 2009 Opublikowano 16 Marca 2009 Dać, to się da Ale lotów to nią za wiele nie odbędziesz. :devil:
Łukasz K. Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Opublikowano 17 Marca 2009 to lepiej sie oplaca za 2 dyszki kupic prawie gotowa:D no ale coz hehe dzieki za odp
Shin Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 A jeżeli chcesz robić sam to najlepiej zrób z rurki po folii aluminiowej
TEQ Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Jeżeli potrzebujesz zabawki do lotów przed blokiem to tak :wink: Ale nie spodziewaj się dużych wysokość.
krzysiek w Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Jak juz model ma miec powiazanie z rurka po foli to jedyne rozsadne rozwiazanie jakie mi przychodzi to wykozystanie go jako szablonu na korpus i zwinac korpus z jednej warstwy papieru.
Artemis3 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Dajcie spokój z takim tematem bo to podbiega pod farse a nie pod modelarstwo...
cymek95 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 jeszcze zależy jakiej wielkości rakieta... ja większośc robie ze zwiniętych kartek z bloku technicznego, i latają tak wysoko ze wyżej nie potrzeba bo i tak nie widać (ok.600 m), mam metrową rakiete, która zrobiłem z rurki po kalce technicznej dla architektów...jest do zwój tektury grubej na 5mm, silnik to czterdziestka (e35-5)
baxter12 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Nie da się. Nie warto. rakiety robi się z zwiniętego papieru. Nie piszcie proszę głupot.
samolocik Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Dawniej, jak nie można było kupić w zasadzie niczego to zwijałem kadłuby do rakiet z 3 warstw cienkiego, gładkiego papieru pakowego na bateryjkach AA. papier był smarowany klejem "guma arabska" lub rozpuszczoną w wodzie żywicą z drzewa owocowego. Ostatnie 7mm zwijanego papieru smarowałem wikolem, żeby się rurka nie rozkleiła przed wyschnięciem. Żywica, czy też klej "guma arabska" po wyschnięciu jest sztywna i krucha, więc całkiem dobrze usztywniały konstrukcję. Lotki i głowica ze zdobycznej balsy. Na szczęście do rakiet nie trzeba balsy zbyt wiele, w zasadzie ścinki od kogoś kto robi samoloty. Rakiety startowały na niedużych zawodach. Taniej już chyba nie można :shock:
madrian Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Skoro już odkopaliśmy temat z przed roku. :wink: Papier zapala się przy ok. 200*C, a Depron topi się przy ok. 120*C. Jak by nie patrzeć, to dobre 80*C. To może mieć znaczenie.
cymek95 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Nie da się. Nie warto. rakiety robi się z zwiniętego papieru. Nie piszcie proszę głupot. Nie pisze głupot, skoro latają to sie da.
Gość Anonymous Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Ja zrobiłem kiedyś rakietę z rury od odkurzacza. Poszła aż miło, ale nie wiedziałem o czymś takim jak wyważanie, więc lot był ciekawie niebezpieczny.
krzysiek w Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Rakieta to względne pojęcie. Cynek napisal ze używa silników E o impulscie startowym 35N. Jednowarstwowa papierowa by sie pomieła. Materiały trzeba dobierac do masy i użytego silnika
Tofik Opublikowano 31 Lipca 2010 Opublikowano 31 Lipca 2010 Próbowałem robic rakiete z depronu i DA sie ja zrobic. Na rurkę srednicy 2,5cm nawinąlem pasek depronu szerokosci 4cm i grubości 3mm pod kątem ok 45%. Całosc posmarowałem cienką warstwą kleju polimerowego i owinąlem jedną warstwą papieru. Korpus wyszedł dosc sztywny. Stateczniki z depronu 3 mm. Silnik owiniety papierem i włozony na wcisk. Podczas startu rakieta wyleciała na ok 30 m a nastepnie zaczeła sie obracać. Kiedy spadła na ziemię srodek korpusu powyzej silnika był troche przypalony(pewnie przez ładunek wyrzucający spadochron). Jesli sie uda wrzyce zdjecia i film z lotów Mam jedno pytanie: dlaczego rakieta sie obracała podczas pracu silnika??
Gość Anonymous Opublikowano 31 Lipca 2010 Opublikowano 31 Lipca 2010 Pewnie nie była wyważona. Miałem raz taką sytuację, jednak moja rakieta zaczęła sadzić fikołki gdzieś na 2 - 3 metrach nad ziemią od razu po starcie, po czym może po 30 saltach odleciała jeszcze kilkanaście metrów i spadła.
Tofik Opublikowano 31 Lipca 2010 Opublikowano 31 Lipca 2010 Dzieki za odp. i mam pytanie jak powinna byc wywarzona?? gdzie jest SC??
Leszek_K Opublikowano 4 Września 2010 Opublikowano 4 Września 2010 Rzuc te rakiete jakbys oszczepem rzucal, oczywiscie z silnikiem w srodku. Jezli leci dobrze - nie ma problemu. Jezli zaczyna koziolkowac - dowazyc nos trzeba. Proste. Chyba ze masz zamiar w jakis sposob srodek parcia wyznaczyc - SC powinno byc przed srodkiem parcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.