madmax Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Witam. Budowanie niestety modelu rozciągło się w czasie :oops: . Pierwsze wycinanie części zaczynałem na przełomie lipca i sierpnia. Póżniej była spora przerwa na zabawę ślizgiem FSRV aż do pierwszych oznak zimy :crazy: . W oczekiwaniu od stycznia na części do kolejnej łódki doszedłem do wniosku, że czas dokończyć i ten model. Na dzień dobry musiałem przesunąć do przodu przednią goleń. Sokół nie mógł się utrzymać stabilnie na kółkach - za blisko był przewidywalny SC. Trochę zabawy było w oklejanie papierem śniadaniowym na lakier akrylowy. Jakoś się udało. Efekty sami ocenicie ( tylko nie bijcie za mocno za błędy ) :wink: - poniżej mała sesja zdjęciowa. Widok ogólny: Widok z przodu: Napęd: Odchylana klapa serwisowa ( mocowanie na zaczep ): Stero-lotki: Moja imitacja działka laserowego ( z anteny satelitarnej zrezygnowałem ): Tył modelu: Klapsa serwisowa górna ( na magnes ): Klapsa serwisowa dolna ( na magnes ): Ponownie tył modelu: Sterowane przednie kółko: Ponownie moje działko :wink: : Zdejmowana pokrywa górna i wnętrze: Spód modelu: Podwozie: Stateczniki pionowe z pleksi: Komora na akumulator - mocowanie na rzepy: Jak pogoda dopisze - to w tym tygodniu tylko próby kołowania na parkingu. Co do lotu - muszę ustalić jeszcze SC. Szykuję się własnie do zrobienia płaskiego modelu ( jako rzutu poziomego ) z zielonego depronu i metodą praktyczną spróbuję dobrać środek cieżkości. Oblot - gdy już będzie wyznaczony SC i nabiorę odwagi :mrgreen: Oczywiście filmy będą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Bardzo konkretny Sokół Millenium , świetny pomysł z przezroczystymi statecznikami. Oby Ci poleciał conajmniej tak dobrze, jak wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Oblot - gdy już będzie wyznaczony SC i nabiorę odwagi No,no ciekawa koncepcja! Z daleka będzie wyglądał jak UFO - oby nie narobił zamieszania :mrgreen: Piękne wykonanie, latał też pewnie bedzie poprawnie - gratuluję i trzymam kciuki za udany oblot! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek LP Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Brakuje jeszcze Czubaki. Będzie jakiś filmik z oblotu ? To eksperyment, czy już wcześniej ktoś ulatniał takie coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Co w tym urządzeniu ma wytwarzać siłę nośną? Powierzchnia kadłuba? Bardzo nowatroskie rozwiązanie, rozumiem , że już ktoś wykonał lot takim statkiem powietrznym? Powodzenia w nabraniu odwagi i oblocie. Filmy z oblotu będą bardzo interesujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Co w tym urządzeniu ma wytwarzać siłę nośną? Powierzchnia kadłuba? A widziałeś "shocki" do latania 3D? Co tam wytwarza siłę nośną? toż to małe drzwi od stodoły z silnikiem - to i SOKÓŁ latać powinien :devil: :devil: :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Na rcgroups jest opis budowy ale znikomy reportaż z oblotu. Żadnych filmów, dwa/trzy zdjęcia z lotu. W Polsce budowane były podobne modele - latające okrągłe deski bez profilu ( był nawet artykuł w Modelarzu) . Może nie przypominające tego, co ja dokładnie zrobiłem, ale zasada teoretycznie taka sama. A czy poleci ? Mam nadzieję, że tak. Silnik dosyć mocny - Turnigy C3542-1000 - około 2,3 kilo ciągu. Jeżeli kosiarki latają - to chyba też to da radę się unieść. :devil:. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 A czy poleci ? Mam nadzieję, że tak. Silnik dosyć mocny - Turnigy C3542-1000 - około 2,3 kilo ciągu. Jeżeli kosiarki latają - to chyba też to da radę się unieść. :devil:. Silnik Na śmigle 13x4 i pakiecie 2200 25C 3s (tak pisze ) Jest w stanie 1800g górnopłat wznosić bez rewelacji. Prędkość to 37km/h. Ciąg max 2000g Na śmigle 12x6 i tym samym pakiecie będziesz miał o 150g mniejszy ciąg ale większy pobór prądu i o jakies 17km/h większą prędkość. Również bez rewelacji. Ciąg max 1850g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Super wykonanie, gratuluję. Trochę te kółka tylko do niego nie pasują, ale prezentuję się nieźle. Jaka waga wyszła całości? Jak uda się nam ulotnić model "TIE" Dartha Vadera to może by jaką walkę gwiezdną zorganizować? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Masa kompletnego modelu ( z napędem i pakietem ) 1300 g. Pakiet 2250mAh 25C 3s. Regulator 40 amp. Na początek śmigło 11x6 Master Airscrew ( takie akurat mam pod ręką ). Później po pierwszych testach dokupię 12x6 lub większe. Silnik TR 35-42D 1000kv. Na początku miało w ogóle nie być kółek. Doszedłem do wniosku, że jednak szkoda mi rysować "brzuch" modelu po trawie. Aby zblizyć się do oryginału, musiałbym zrobić płozy. Tylko jak wtedy startować ?? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Tylko jak wtedy startować ?? . Maly uklad antygrawitacyjny - gdzies byly chyba plany XD A na powaznie - kawal dobrej roboty - ciekawe tylko, czy kabina nie bedzie utrudniac manewrowania ??? Tak nieco asymetrycznie wyszla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Dobrze, że akumulator zrównoważył mi ciężar kabinki. Bałem się, że będę musiał dokładać cieżarek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 ciekawe czy wyciągnie te 1.5 prędkości światła :twisted: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=373593 tutaj są ciekawe rzeczy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Kurcze, a myślałem, że pierwszy na forum będę robił Sokoła :wink: Mam zamiar zrobić sobie na wakacje (plany i opis budowy już mam, teraz jeszcze doszedł wzór do naśladowania ) Model i jego wykonanie - pierwsza klasa !!! Czekam tylko na twoją odwagę, żeby zobaczyć jak to się sprawuje w powietrzu xD Kibicuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 a ja myślałem o asgardzkim statku klasy O'Neill - kto ogląda Stargate SG-1 wie o czym mówię :faja: http://s4.photobucket.com/albums/y140/kightcat/stargate%20ships/?action=view¤t=ONeillclass-1.png http://screenshots.filesnetwork.com/16/files2/58998_1.jpg http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://media.moddb.com/images/mods/1/9/8387/53604.jpg&imgrefurl=http://www.moddb.com/mods/stargate-empire-at-war/images/the-asgard-battleship-jack-oneill-class&usg=__A0I1hO3d7WgsN64OzRAoozhfWOw=&h=397&w=771&sz=30&hl=pl&start=5&sig2=UQJRjHiaZSVQXHo0WmsHmg&um=1&tbnid=gx30Mfepwh5DmM:&tbnh=73&tbnw=142&ei=OSS-SYaeGMyosAbU9uBS&prev=/images%3Fq%3Dasgard%2Bo%2Bneill%2Bclass%26ndsp%3D18%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DN%26um%3D1 skrzydeł kawałek jest, stateczniki też niezłe jest i pilot Thor we własnej osobie ... http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/fa/Thorstargate.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 czekam na film, bez niego nie uwierzę że to lata . Sam kiedyś myślałem o takim latadle ale miałem za małe doświadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 jest takie stare powiedzenie " dobry lotnik to i na drzwiach od hangaru poleci" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Znam drugą wersję: Z dobrym silnikiem to nawet drzwi od klopa polecą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Znam drugą wersję: Z dobrym silnikiem to nawet drzwi od klopa polecą A nie było od stodoły? Ja słyszałem wersję " z mocnym silnikiem to i drzwi od stodoły poleca" :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Niestety pogoda nie dopisuje. Raz deszcz pada, raz śnieg wali. Między czasie wiatr dosyć silny - model bez silnika sam by poleciał . Może w weekend się trochę uspokoi i wyjdzie słoneczko - to przynajmniej pokołuję sobie po jakimś placyku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.