Skocz do zawartości

Star Wars - Sokół Millenium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Budowanie niestety modelu rozciągło się w czasie :oops: .

Pierwsze wycinanie części zaczynałem na przełomie lipca i sierpnia. Póżniej była spora przerwa na zabawę ślizgiem FSRV aż do pierwszych oznak zimy :crazy: .

W oczekiwaniu od stycznia na części do kolejnej łódki doszedłem do wniosku, że czas dokończyć i ten model.

Na dzień dobry musiałem przesunąć do przodu przednią goleń. Sokół nie mógł się utrzymać stabilnie na kółkach - za blisko był przewidywalny SC. Trochę zabawy było w oklejanie papierem śniadaniowym na lakier akrylowy. Jakoś się udało.

Efekty sami ocenicie ( tylko nie bijcie za mocno za błędy ) :wink: - poniżej mała sesja zdjęciowa.

Widok ogólny:

falcon_04.jpg

falcon_05.jpg

Widok z przodu:

falcon_08.jpg

falcon_09.jpg

Napęd:

falcon_10.jpg

Odchylana klapa serwisowa ( mocowanie na zaczep ):

falcon_11.jpg

Stero-lotki:

falcon_12.jpg

Moja imitacja działka laserowego ( z anteny satelitarnej zrezygnowałem :D ):

falcon_13.jpg

Tył modelu:

falcon_15.jpg

Klapsa serwisowa górna ( na magnes ):

falcon_16.jpg

Klapsa serwisowa dolna ( na magnes ):

falcon_17.jpg

Ponownie tył modelu:

falcon_18.jpg

Sterowane przednie kółko:

falcon_19.jpg

Ponownie moje działko :wink: :

falcon_20.jpg

Zdejmowana pokrywa górna i wnętrze:

falcon_21.jpg

falcon_22.jpg

falcon_23.jpg

Spód modelu:

falcon_24.jpg

falcon_25.jpg

falcon_26.jpg

Podwozie:

falcon_27.jpg

Stateczniki pionowe z pleksi:

falcon_28.jpg

Komora na akumulator - mocowanie na rzepy:

falcon_29.jpg

Jak pogoda dopisze - to w tym tygodniu tylko próby kołowania na parkingu.

Co do lotu - muszę ustalić jeszcze SC.

Szykuję się własnie do zrobienia płaskiego modelu ( jako rzutu poziomego ) z zielonego depronu i metodą praktyczną spróbuję dobrać środek cieżkości.

Oblot - gdy już będzie wyznaczony SC i nabiorę odwagi :mrgreen:

Oczywiście filmy będą.

Opublikowano
Oblot - gdy już będzie wyznaczony SC i nabiorę odwagi

No,no ciekawa koncepcja! Z daleka będzie wyglądał jak UFO - oby nie narobił zamieszania :mrgreen: Piękne wykonanie, latał też pewnie bedzie poprawnie - gratuluję i trzymam kciuki za udany oblot!

Opublikowano

Co w tym urządzeniu ma wytwarzać siłę nośną? Powierzchnia kadłuba? Bardzo nowatroskie rozwiązanie, rozumiem , że już ktoś wykonał lot takim statkiem powietrznym?

Powodzenia w nabraniu odwagi i oblocie. Filmy z oblotu będą bardzo interesujące.

Opublikowano
Co w tym urządzeniu ma wytwarzać siłę nośną? Powierzchnia kadłuba?

A widziałeś "shocki" do latania 3D? Co tam wytwarza siłę nośną? toż to małe drzwi od stodoły z silnikiem - to i SOKÓŁ latać powinien :devil: :devil: :devil:

Opublikowano

Na rcgroups jest opis budowy ale znikomy reportaż z oblotu. Żadnych filmów, dwa/trzy zdjęcia z lotu.

W Polsce budowane były podobne modele - latające okrągłe deski bez profilu ( był nawet artykuł w Modelarzu) . Może nie przypominające tego, co ja dokładnie zrobiłem, ale zasada teoretycznie taka sama.

A czy poleci ? Mam nadzieję, że tak. Silnik dosyć mocny - Turnigy C3542-1000 - około 2,3 kilo ciągu.

Jeżeli kosiarki latają - to chyba też to da radę się unieść. :devil:.

Opublikowano

A czy poleci ? Mam nadzieję, że tak. Silnik dosyć mocny - Turnigy C3542-1000 - około 2,3 kilo ciągu.

Jeżeli kosiarki latają - to chyba też to da radę się unieść. :devil:.

Silnik Na śmigle 13x4 i pakiecie 2200 25C 3s (tak pisze :D) Jest w stanie 1800g górnopłat wznosić bez rewelacji. Prędkość to 37km/h. Ciąg max 2000g

Na śmigle 12x6 i tym samym pakiecie będziesz miał o 150g mniejszy ciąg ale większy pobór prądu i o jakies 17km/h większą prędkość. Również bez rewelacji. Ciąg max 1850g.

Opublikowano

Super wykonanie, gratuluję.

Trochę te kółka tylko do niego nie pasują, ale prezentuję się nieźle.

Jaka waga wyszła całości?

Jak uda się nam ulotnić model "TIE" Dartha Vadera to może by jaką walkę gwiezdną zorganizować? :wink:

Opublikowano

Masa kompletnego modelu ( z napędem i pakietem ) 1300 g.

Pakiet 2250mAh 25C 3s.

Regulator 40 amp.

Na początek śmigło 11x6 Master Airscrew ( takie akurat mam pod ręką ). Później po pierwszych testach dokupię 12x6 lub większe.

Silnik TR 35-42D 1000kv.

Na początku miało w ogóle nie być kółek. Doszedłem do wniosku, że jednak szkoda mi rysować "brzuch" modelu po trawie. Aby zblizyć się do oryginału, musiałbym zrobić płozy. Tylko jak wtedy startować ?? :D.

Opublikowano
Tylko jak wtedy startować ?? :D .

Maly uklad antygrawitacyjny - gdzies byly chyba plany XD

A na powaznie - kawal dobrej roboty - ciekawe tylko, czy kabina nie bedzie utrudniac manewrowania ??? Tak nieco asymetrycznie wyszla ;)

Opublikowano

Dobrze, że akumulator zrównoważył mi ciężar kabinki.

Bałem się, że będę musiał dokładać cieżarek.

Opublikowano

Kurcze, a myślałem, że pierwszy na forum będę robił Sokoła :wink: Mam zamiar zrobić sobie na wakacje (plany i opis budowy już mam, teraz jeszcze doszedł wzór do naśladowania :) )

Model i jego wykonanie - pierwsza klasa !!! Czekam tylko na twoją odwagę, żeby zobaczyć jak to się sprawuje w powietrzu xD Kibicuję :D

Opublikowano
Znam drugą wersję: Z dobrym silnikiem to nawet drzwi od klopa polecą

A nie było od stodoły? Ja słyszałem wersję " z mocnym silnikiem to i drzwi od stodoły poleca" :mrgreen:

Opublikowano

Niestety pogoda nie dopisuje. Raz deszcz pada, raz śnieg wali. Między czasie wiatr dosyć silny - model bez silnika sam by poleciał :D.

Może w weekend się trochę uspokoi i wyjdzie słoneczko - to przynajmniej pokołuję sobie po jakimś placyku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.