Malker Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Cześć Borykam się z problemem i nie umiem nic wykombinować Mam zdjęcie modelu ale nie mogę nigdzie znaleźć planów. No więc zapisałem foto na dysku i otworzyłem w programie graficznym, obrysowałem kadłub a obrys wkleiłem do nowego okna. Teraz ten kadłub ma małe wymiary ale czy idzie jakoś to zrobić aby przeskalować go żeby po wydrukowaniu miał ok. 1m długości ? Mam nadzieję, że zrozumieliście to :roll: Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Jeżeli rysunek masz rastrowy, to przy wydruku ustawiasz skalę. Jeżeli wektorowy, to przeskalowujesz go narzędziami programu, którego użyłeś do rysowania. Jak napiszesz jaki to program to będzie łatwiej sformułować odpowiedź na Twoje pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Jest to program Gimp. Możesz napisac coś o tym wektorowym itd. ? Nie za bardzo rozumiem :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtk Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika_wektorowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Nie znam Gimp'a, ale podejrzewam, że nie jest do grafiki wektorowej - polega ona, mówiąc w uproszczeniu, na definiowaniu obiektów typu linie, koła, krzywe itp. jako funkcje matematyczne (oczywiście te funkcje i ich parametry widzi program, a nie użytkownik) a nie jako zbiór punktów na ekranie podzielonym na piksele - poszukaj w sieci więcej info jak Cię to interesuje. Grafika wektorowa jest wykorzystywana w programach typu np. Corel Draw. Poszukaj w ustawieniach Twojego programu parametru "skala" lub podobnego (np. w programie Paint Shop Pro jest w on w ustawieniach drukowania). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 GIMP to linuksowy odpowiednik Painta, przerobiony z czasem na Winde jak większość dobrych linuksowych programów :wink: i nie jest to grafika wektorowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 A w jakim programie mogę narysować plany a potem je podzielić? Pozdrawiam EDIT: Już znalazłem wątek o planach Przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Zajrzyj do tematu z programami dla modelarzy. Była tam posteriza czy coś takiego. Program do wydruku pojedyńczego obrazka na dowolnej liczbie arkuszy A-4. Mało dokładne możliwości skalowania, ale na pewno powiekszysz obrazek. Był też program do przerabiania grafiki rasatrowej na wektorową - Wintopo czy jakoś tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Nie pociągniesz z małego zdjęcia do rozmiaru 1m,wielkość pikseli będzie tak duża że każda linia będzie zniekształcona.Wintopo odpada ,ponieważ musiałbyś najpierw wyczyścić bardzo dokładnie fotkę ze śmieci pozostawiając tylko linie, inaczej będziesz miał tylko kupę punktów.Chyba że jesteś masochistą i lubisz tracić czas.Spróbuj raczej powiększenia przez kserowanie.Ja powiększam min.przy pomocy posterizy ,rozmiar zmieniam dobierając przy pomocy ilości stron i orientacji. Teraz sprawdziłem i w Gimp podajesz podajesz w zakładce obraz rozmiar wydruku.Zmieniasz na taki jaki chcesz uzyskać,zapisujesz jako jpg.Możesz to otworzyć w Paincie i oglądnąć w podgląd wydruku.Masz pocięte ale bez paserów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Mi chodzi jedynie aby to ksztalt przerysować na depron ! Może być nawet sama pixelowa linia tylko żeby był to orientacyjny kształt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Wrzuć zdjęcie do Corela. Przerysuj linie. Usuń zdjęcie a to co zostanie powiększaj do dowolnego rozmiaru . Corel 7-9 był swego czasu dołączany do skanerów ,niemal za free. Do takich prac w zupełności wystarcza, no i jest "legal". Sam taki używam i jak na moje skromne wymagania jest o.k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 A tak już całkiem bez kombinacji,otwierasz JPG w Paincie ,w zakładce ustawienia strony ustawiasz" skalowanie-dopasuj do "i wstawiasz tyle procent ile potrzebujesz powiększenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Wszyscy mi pomogliście więc każdy dostaje "cukierka" Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 No tak tylko w Corelu pracujesz na konkretnych wymiarach i nie ma znaczenia ile skalujesz linia jest tak gruba ile jej ustawiasz , czyli po przeskalowaniu 10:1 linia może nadal być grubości 1 piksela wydruku. Po takim przeskalowaniu w "paint" linia wydruku będzie 10 razy grubsza od oryginału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.