Skocz do zawartości

Ubezpieczenie "modelarskie" OC - 2009-2010

meloow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Brawo Marcin! to jest sedno problemu co męczy Meteora :-)

Nakryliście mnie :oops: :lol:

mea culpa, nie dopisałem modeli lotniczych zdalnie sterowanych :crazy:

A tak na poważnie to chodzi mi bardziej o ten zapis z aneksu 8, z którego wynika że jeśli model jest zdalnie sterowany to tylko na takich częstotliwościach (34,955-35,225). To tyle ode mnie, nie chcę znów rozpętywać wojny na forum :)

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Wyslałem dzisiaj mail-em skan Twoje polisy z prosbą o przygotowanie analogicznego wariantu ubezpieczenia do dwóch agentów Warty - czekam na odpowiedź.

Jak się nie odezwą do 16.00 to jadę do centrali Warty (drugi koniec miasta)

Dam znac co załatwiłem.

ms

.....No i nic nie załatwiłem :-(

Po rozmowie z agentem stwierdził, że musi zasięgnąć opinii z centrali w Warszawie. Wczoraj dostałem mail-a, iż centrala nie wyraża zgody na taką klauzulę jaka zawarta jest w Twojej polisie.

Reasumując, Warta nie zawiera takich umów OC które dotyczą sportów modelarskich, wyłączenia z OC dotyczące "amatorskiego uprawiania sportu" są w warunkach ogólnych ubezpieczenia i nie można rozszerzyć polisy o coś ..... co z niej jest wyłączone.

Niestety muszę szukać innego TU

- Może ktoś ma informację jakie TU zawiera modelarskie OC?

ms

Opublikowano

Witam,

Poniżej zamieszczem informację jaką dostałem dzisiaj na piśmie od agenta Allianz:

Informuję, że zgodnie z ogólnymi warunkami ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w życiu prywatnym (OC - suma gwarancyjna 100 000 zł) z zakresem terytorialnym Polska ochroną ubezpieczeniową objęte są szkody wyrządzone przez modele samolotów (także zdalnie sterowanych) o wadze do 5 kg.

Składka podstawowa 60zł/rok

Możliwe jest rozszerzenie zakresu ochrony ubezpieczeniowej (OC - suma gwarancyjna 100 000 zł) o :

- modele o wadze do 20 kg

- udział w zawodach

- udział w pokazach

- zakres terytorialny kraje Unii Europejskiej

Koszt rozszerzenia 200 zł/rok

W przypadku rozszerzenia na wniosku będzie dopisana następująca klauzula:

„Rozszerzenie dotyczy modeli latających do 20kg i udziału w zawodach i pokazach.

Zakres terytorialny: kraje UE.”

Co, Wy na to?

Opublikowano

TO SĄ JAJA ..... :-)

Rozmawiałem z agentem Alianz w Krakowie (poleconym przez znajomego) i odmówił podpisania takiego ubezpieczenia. Warunki ogólne nie zawierają informacji na temat modelarstwa a w wyłączeniach są "urządzenia latające" Podobnie jak w przypadku Warty nie można rozszerzyć polisy o coś co jest z niej wyłączone.

Zależało mi właśnie na takich lekkich modelach bo mam same elektryki.

Czy możesz na PW wysłać skan polisy?

Czy to ubezpieczenie zależy wyłącznie od agenta?

ms

Opublikowano

chyba w karkowe Ci agenci są ograniczeni ;) mirolek jezeli chcesz to podam Ci namaiary na mojego agenta i bez problemu wypisze Ci taką samą polise jak ja mam. Paiery wyśle pocztą i po sprawie !

Opublikowano

Ja wczoraj wykupiłem OC w HESTII i mam następujący zapis :

"OC w życiu prywatnym rozszerzone o szkody osobowe i rzeczowe wyrządzone przez modele samolotów zdalnie sterowanych w ramach amatorskiego uprawiania sportu".

Nie ma ograniczeń co do wagi i wielkości modelu. Ewentualnie kolegom z Krakowa mogę dać namiar.

Czy to ubezpieczenie zależy wyłącznie od agenta?

Nie ten zapis zależy od gości z centrali. Na ten zapis co mam ja agent dostał zgodę z centrali.

Opublikowano

Jeżeli agentowi chce się skobnąć dwa zdania mailem do centrali to nie ma problemu. Jest tylu agentów ubezpieczeniowych, że w końcu któryś to zrobi. Są ludzie i :ass: . Jeden chce zarobić a drugiemu nie zależy :mrgreen: .

Opublikowano

Wezyr ... ile zapłaciłeś w Hestii

Ja miałem od nich propozycję 100 zł na sumę ubezpieczenia 100 tyś zł i ewentualnie dopłata 20 zł za rozszerzenie po za teren Polski.

Szukałem czegos tańszego i pasował mi wariant z Warty czyli 45 zł za 50 tys lub 60 zł za 100 tyś ale nic z tego :(

ms

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

meloow napisał ze miał ubezpieczenie w warcie i nawet zrobił skan polisy, zachęcony poszukałem agencji ubezpieczeniowej WARTA w moim regionie, najpier telefon potem Pan poprosił o mejla i przesłanie tego skanu i co odpisał?

Szanowny Panie

Zgodnie z Ogolnymi Warunkami Ubezpieczenia Odpowiedzialnosci Cywilnej osob

fizycznych w zyciu prywatnym w par.6 ust 4 warta obejmuje

odpowiedzialnoscia

w zwiazku z amatorskim uprawianiem sportu , z wyłaczeniem sportow

niebezpiecznych.

W słowniku pojec :

sporty niebezpieczne- to w szczegolnosci sporty takie jak: wsrod innych

jest

wymienione

lotniarstwo , szybownictwo , lotnictwo itd.

Wyłączenie odpowiedzialnosci:

Warta nie ponosi odpowiedzialnosci za szkody spowodowane:

posiadaniem , uzywaniem lub prowadzeniem itd , a także maszyn lub

urządzeń latających ....../par.8 pkt 3 /.

Z przytoczonych OWU OC w życiu prywatnym jasno wynika że nie ma

możliwości

zawarcia ubezpieczenia o ktore pan pyta , a przedstawiona polisa jest

zawarta niezgodnie z OWU OC w życiu prywatnym.

Co województwo to inna interpretacja przepisów?

więc w warcie kicha

Pozdrawiam

Opublikowano
Co województwo to inna interpretacja przepisów?

więc w warcie kicha

Czy masz jakieś inne namiary na takie ubezpieczenie?

Problem oczywiście jest dopiero jak coś się zdarzy a agenci aby zgarnąc prowizję obiecują gruszki na wierzbie.

ms

Opublikowano

Ja w Hestii mam cos takiego :

OC w zyciu prywatnym, zakres podstawowy z rozszerzeniem o szkody wyrządzone:

- w związku z wyczynowym uprawianiem (zorganizowane kluby lub sekcje) takich sportow jak : sporty wodne(z wyjatkiem zeglarstwa) , lotnicze i inne zwiazane z uzytkowaniem statkow oraz urzadzen latajacych i plywajacych.

Sklada 106zl

Suma ubezpieczenia 500 000 zl

Opublikowano

Ja w Allianz za 89zł kupiłem "podstawowe" OC w życiu prywatnym, które chroni m.in. od wypadków związanych z korzystaniem z cyt "zdalnie sterowanych modeli zabawek"...

PS.: Nie wiem co to jest "model zabawki" ale agentka towarzystwa ubezpieczeniowego, mówiła, że jak najbardziej modele samolotów pod to podpadają, chyba, że uprawia się modelarstwo jako sport (zawodowo)...

Opublikowano
w Allianz za 89zł kupiłem "podstawowe" OC w życiu prywatnym,

Kupuję w Allianz z identyczną klauzulą ale za 60zł. W tym roku podrążyłem temat w centrali i u agenta i otrzymałem sprzeczne definicje "model zdalnie kierowany" np do jakiej wagi można model uznać za model a nie za statek powietrzny (cokolwiek to znaczy). Dla jednych było to 2,5 kg a dla innych 5 kg. Nic na piśmie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.