Skocz do zawartości

Ubezpieczenie "modelarskie" OC - 2009-2010

meloow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

podeślij na priv-a kopie polisy.

Ja sprawdzałem Alianz w Krakowie i nie chcieli rozszerzyć polisy a te zabawki interpretowane były jako zabawki .... czyli takie urządzenia któr można kupić gotowe do lotu (np. małe heliki) a nie wykonywane samodzielnie modele RC.

ms

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

mirolek - jeżeli chcesz dam Ci kontakt do swojego agenta Allianz w centrali. Zadzwonisz, pogadasz, on Ciebie przekona, wyśle polisę pocztą , zapłacisz.

ertman_176 - a co to zmienia w kontaktach z ubezpieczycielem ?

Opublikowano

To oznacza że nawet zabawka typu wspominany mini helikopter ma w 99% przypadków naklejkę "latający model zdalnie sterowany" i jest statkiem powietrznym w rozumieniu przepisów. Nie można interpretować przepisów na kilka sposobów [zazwyczaj] chociaż wątpliwa jest identyczna interpretacja malucha z makietą wykonaną samemu. Tak czy inaczej, do 25kg jesteśmy zwolnieni z potrzeby posiadania "przeglądu".

Opublikowano

ertman_176 - nie rozumiesz mnie. Ubezpieczyciel będzie mnie chronił (załóżmy) jeżeli będę będę się posługiwał modelem o wadze do 5kg. Przy przekroczonej wadze wchodzi zakres ubezpieczenia statku powietrznego.

Czy to rozporządzenie które przywołałeś do czegoś go zobowiązuje ?

Wątpię. Próbuj. Ja nie będę się kopał z koniem...

Opublikowano

Może masz wypisane do ilu kg, takie też bywają :wink: Jeszcze troche i popracujemy i nad solidnym ubezpieczeniem :wink:

Problem w tym jak ci sprawdzi te 5kg :lol: Tak samo jak sprawdzi zakłócenia ... Wszystko pięknie dopóki nie musimy skorzystać z naszego ubezpieczenia ...

Opublikowano
.. Wszystko pięknie dopóki nie musimy skorzystać z naszego ubezpieczenia ...

W tym właśnie cały problem :crazy:

Ja mam same elektryki i ograniczenie z wagą do 5kg jest zadawalające.

ALYAN - prześlij mi na priv-a kontakt do agenta. Znam ogólne warunki ubezpieczeń Alianz i jeżeli ostatecznie wyjasni się definicja "modeli zdalnie sterowanych" i jest możliwa kaluzula w tym zakresier to wykupie OC. Jestem zawdowo w Warszawie w każdym tygodniu i jeżeli dogadam warunki to polise załatwię na miejscu.

ms

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

ktos kupil ubezpieczenie w ramach psp?:

http://psp.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=378&Itemid=113&lang=polish

Agent z hestii proponuje mi indywidualnie 145zl/100.000/polska. W porownaniu do warunkow z psp/hestii 70+30(skladka psp)/350.000/swiat oferta jest ... :), kwestia czy macie doswiadczenie z psp i ubezpieczeniem poprzez nich.

Ewentualnie moglby ktos polecic jakies inne ubezpieczenie modelarskie? (latanie amatorskie elektrykami, czasami lotnisko modelarskie, czasami zwykle pole).

Pozdrawiam,

Lukasz

Opublikowano
ja mam ubezpieczenie modelarskie wykupione w Allianz i płacę 110zł rocznie (-10% zniżki). Ubezpieczenie na 500 000zł

jak to się ma do copterów ? też obejmuje ?

Opublikowano

nie jest to jakoś sprecyzowane, wszystkie modele zdalnie sterowane. Ubezpieczenie obowiązuję wszędzie gdzie latamy: park, boisko, pole, lotnisko itp.

Tak w ogóle to jest to ubezpieczenie na życie z rozszerzeniem o uprawianie sportów ekstremalnych i modelarstwo.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
ktos kupil ubezpieczenie w ramach psp?:

Tak ,mam takie .Różnica w wysokości kwoty ubezpieczenia oraz zakresu terytorialnego wynika z tego że jest to polisa zbiorowa, zawarta przez sporą organizację.

Ja wpłacałem na wiosnę jako 1224 ubezpieczony.

Pokaż mi stowarzyszenie modelarskie za wyjątkiem Aeroklubu ;D mającą taką ilość członków.

Ponieważ nie wybierałem się w tym roku za granicę (wtedy wybrałbym opcję na 2 500 000 zł za 135 zł) zapłaciłem 100 zł(razem ze składką na PSP) na kwotę 350 000 ( też obejmuje wszystkie kraje ale kwota wydaje mi się za mała).Zwróć uwagę że ubezpieczenie obejmuje również zawody oraz dojazd na nie i nie ogranicza wagi modelu.

No może nie do końca.Ma to być model a nie statek powietrzny czy coś innego określonego innymi przepisami np balon.

Ponieważ wyjeżdżałem pani broker sprawnie załatwiła mi polisę w trzy dni do domu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.