RomanJ4 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Cytat Płonie turbina wiatrowa pod Koszalinem https://twojeinfo24.pl/news/3407/ https://rs24.pl/wwwMedia_video/855/addfa9b7e234254d26e9c7f2af1005cb.mp4
dziobak Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Samochodz te płon ,a są nieekologicyne,. Awarie były ,są i będą, nawet w naszym hobby
Andrzej68IX Opublikowano 5 Października Opublikowano 5 Października Nie wiem czy wszyscy modelarze zdają sobie sprawę z tego, że balsa "z wiatraków" w ogóle nie nadaje się do naszych celów. W większości przypadków jest ona naklejana w postaci różnej wielkości kosteczek na jakieś płótno. Można jej używać raczej tylko do strugania spławików - byłem, widziałem, macałem. No OLX ktoś sprzedaje cały magazyn tego. Można znaleźć lub podam link.
RomanJ4 Opublikowano 5 Października Autor Opublikowano 5 Października Ale przed pocięciem by się nadała, a tak - brak... 1
dziobak Opublikowano 5 Października Opublikowano 5 Października Przemysł odchodzi od tradycyjnej technologii czyli balsy stosowanej przez kilkadziesiąt lat. Rdzenie łopat są też wykonywane częściowo lub całkowicie z pianki PET. Jest to tańsze rozwiązanie, a łopaty wiatraków są lżejsze. Prognozuje się, że wykorzystanie pianek PET w energetyce wiatrowej będzie w najbliższych latach szybko rosło. Rynek jest skonsolidowany, ale też są producenci, którzy stosują materiał z recyklingu i produkują piankę z butelek PET. W wiatraku z turbiną 3 MW łopaty mają ilość pianki opowiadającą ok. 50 tys. butelek PET- podaje kanadyjski Armacell. Ten producent pianki PET z recyklingu chwali się, że jego materiał został wykorzystany w 120 tys. łopat na świecie. Nie każda balsa nadaje się do turbin wiatrowych
mike217 Opublikowano 5 Października Opublikowano 5 Października „Można jej używać raczej tylko do strugania spławików” Ty chyba nie widziałeś spławika …
Andrzej68IX Opublikowano 5 Października Opublikowano 5 Października Michale, wiem o czym piszę. Chyba ze 35 lat temu przyszedł do mnie wędkarz (byłem zaskoczony) po resztki balsy aby zrobić sobie...... spławiki.
mike217 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października No widzisz a ja na spławiki potrzebuje najlepszego przebranego drewna a odpadki kupują modelarze ..
Rekomendowane odpowiedzi