Hotpoint Opublikowano 8 Listopada Udostępnij Opublikowano 8 Listopada Panowie będę wdzięczny za pomoc. Posiadam silnik elektryczny do łódki, w którym padł regulator, a właściwie 2 takie elementy. Elektronika to nie mój świat, więc czy ktoś z was mógłby mi pomóc określić co to za elementy i ewentualnie gdzie mogę je lub zmienniki kupić. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 8 Listopada Udostępnij Opublikowano 8 Listopada Prawdopodobnie ten CEU14G04 Oznaczenie typu: CEU14G04 Typ tranzystora: MOSFET Typ kanału sterującego: N - kanał Pdⓘ - Maksymalna moc rozpraszania: 83 W |Vds|ⓘ - Maksymalne napięcie dren-źródło: 40 V |Vgs|ⓘ - Maksymalne napięcie bramka-źródło: 20 V |Vgs(th)| ⓘ - Maksymalne napięcie progowe bramki: 3 V |Id|ⓘ - Maksymalny prąd drenu: 125 A Tjⓘ - Maksymalna temperatura złącza: 175 °C Qgⓘ - Całkowity ładunek bramki: 50 nC trⓘ - Czas narastania: 12 nS Cossⓘ - Pojemność wyjściowa: 570 pF Rdsⓘ - Maksymalna rezystancja dren-źródło w stanie włączenia: 0,0038 oma Opakowanie: TO252 lub ten Type Designator: CEP14G04 Type of Transistor: MOSFET Type of Control Channel: N -Channel Pdⓘ - Maximum Power Dissipation: 100 W |Vds|ⓘ - Maximum Drain-Source Voltage: 40 V |Vgs|ⓘ - Maximum Gate-Source Voltage: 20 V |Vgs(th)|ⓘ - Maximum Gate-Threshold Voltage: 3 V |Id|ⓘ - Maximum Drain Current: 140 A Tjⓘ - Maximum Junction Temperature: 175 °C Qgⓘ - Total Gate Charge: 50 nC trⓘ - Rise Time: 12 nS Cossⓘ - Output Capacitance: 570 pF Rdsⓘ - Maximum Drain-Source On-State Resistance: 0.0036 Ohm Sprawdź miernikiem czy na pewno jest uszkodzony, jak ten element się spalił powinien mieć zwarcie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 8 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 5 minut temu, TomTech napisał: Sprawdź Tu raczej nie ma co sprawdzać 😉 @TomTech dziękuję bardzo za pomoc 🥇🏆 Czy można je kupić w PL? Bo szukając CEU14G04 i CEP14G04 wyskakują mi tylko same chińskie strony. Zamówiłem części na Ali. Jeszcze raz dzięki za szybką pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 8 Listopada Udostępnij Opublikowano 8 Listopada A może kup sobie po prostu nowy regulator? Takie silniki w zabawkowych łódkach nie są nie są żyłowane. Kup sobie mocniejszy regler za parę zł i problem zniknie. Myślę, że w 100zł się zmieścisz. Moim zdaniem grzebanie w elektronice niewiele da, Tylko się nakombinujesz a i tak guzik z tego będzie. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 8 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada @AndrzejC zanim utworzyłem post zadzwoniłem do serwisu tych silników i zawołali 950 zł z wymianą, więc zacząłem szukać elementów. Myślałem, żeby poszukać jakiegoś zastępczego regla, ale ja to spalinowiec jestem nie elektryk więc nie zawracałem sobie głowy tym jak to dobrze dobrać i wolałem przelutować elementy. Oczywiście jeśli masz wiedzę i ochotę to będę wdzięczny za pomoc w doborze regulatora. Silnik ma 1200 W, napięcie 24V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 8 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2 godziny temu, AndrzejC napisał: silniki w zabawkowych Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy 🙂 To jest ten silnik i regulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi