Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. SowaFSO Opublikowano 2 Stycznia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 2 Stycznia Witam! Jakieś 2 miesiące temu okazjonalnie zakupiłem Carbon Cuba od Hangar 9 o rozpiętości 2.3m - sęk w tym że w Anglii. I problem się pojawił jak go przetransportować do Polski w bezpieczny sposób Korzystając z przerwy świątecznej odwiedziłem tatę na wyspach gdzie i również czekał na mnie Cub. Po całym świątecznym zamieszaniu zabraliśmy się do pracy - plan był prosty - zrobić skrzynkę na tyle wytrzymałą aby przetrwała transport busem firmy transportowej do Polski. Uprzedzając pytania po co i kwestie opłacalności - za model z silnikiem, serwami Savox, ESC itd zapłaciłem 1500zł gdzie jeszcze dostałem nowe zapasowe skrzydła Pierwszy etap - zdecydowaliśmy że pudło będzie z płyty osb jako baza, pilśni i cienkiej sklejki. Podłoga z OSB wycięta pod wymiar Przód i tył skrzynki również dostał ścianki z solidnej płyty OSB. Wyfrezowalismy fazkę dla lepszego spasowania/wytrzymałości i skręciliśmy dość długimi wkrętami. Kolejnym etapem była rama pełniąca również funkcję rączek gdyż gabaryt jest dość spory - 1.7m długości. Wstępna przymiarka, model wchodzi na długość na styk, oczywiście zamierzone, w przedniej ściance wyfrezowalismy miejsce pod kołpak tak aby model miał ograniczoną możliwość przemieszczania się. Później znajdzie się tam również pianka żeby nic nie porysować. Pasuje idealnie Przyszedł czas na boki, dla zmniejszenia wagi wykonaliśmy je z płyty pilśniowej. Następnie wieczko całej konstrukcji wykonane z kantówki jako rama i cienka sklejka jako poszycie. Lekko ale i wytrzymale. Wszystko skręcone wcale nie krótkimi wkrętami Znowu szybka przymiarka, wszystko pasuje. Kadłub został przymocowany do drewnianej obejmy pod pasy skrzydeł po przez najlepszy wynalazek tych czasów trytytkę Dla bezpieczeństwa pod każdy statecznik dostała się pianka - pianka jest typową pianką do wygłuszenia pomieszczeń - bardzo miękka i arkusze idealnych rozmiarów. Galanteria dostała miejsce przez przypadek w miejscu puszczenia pasów skrzydeł - bardzo solidnie tam siedzą. Całość wygląda jak poniżej, skrzydła są przymocowane dwoma pasami transportowymi, między nimi są piankowe puzzle dla dzieci. Kadłub dzięki podparciu na kołpaku i trytce do podwozia ani drgnie. Cała skrzynka wraz z zawartością może być postawiona w każdej płaszczyźnie. Waga z zawartością 40kg, a dzięki rączkom bardzo łatwe w przenoszeniu Skrzynka miała być na jedno użycie ale wyszło że raczej ze mną zostanie na dłużej Model wyrusza w podróż do Polski 18ego stycznia Dam znać czy doszło w całości 10 1
Rekomendowane odpowiedzi