TomekP Opublikowano 6 Stycznia Opublikowano 6 Stycznia Cześć, mam prośbę o pomoc w poszukiwaniu części zamiennej do zawieszenia auta RC. Syn dostał pod choinkę i zdążył już zakończyć próby wytrzymałościowe z wynikiem negatywnym modelarsko zajmuję się samolotami, a samochody to dla mnie kompletnie nieznamy temat. Szukam części zaznaczonej na zdjęciu - jest to jakiś drążek zintegrowany ze snapem kulowym po obu stronach. Materiał to tworzywo, ale niestety nie łapie tego epoxyd dwuskładnikowy. Auto w skali 1/16, ale niestety jakiś chińczyk, wiec nie ma na wprost części zamiennych. Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki czy można by coś dopasować od innego auta, czy pozostaje jedynie rzeźbienie po modelarsku 😉
Paweł Prauss Opublikowano 6 Stycznia Opublikowano 6 Stycznia Wymontuj i zwymiaruj to pomoże w odpowiedzi na Twoje pytanie, bo na razie to chcesz abyśmy wróżyli z fusów.
TomekP Opublikowano 11 Stycznia Autor Opublikowano 11 Stycznia Słuszna uwaga. Załączam zdjęcie zdemontowanego elementu. Długość całkowita to 51mm, średnica kulki 7.4mm. Próbowałem szukać po fotografii w Google, ale póki co bez efektu. Może ktoś z Was trafił już kiedyś na podobny element i mógłby coś podpowiedzieć.
AndrzejC Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Ani autka, ani łódki tzw "gó.nolitu" nie lubią. Jak się kupiło tanio, to później niestety trzeba naprawiać i inwestować... Ale w sumie problem jest mały. Jak myślę, jest też drugi taki sam element po przeciwnej stronie i chyba jest jeszcze cały. Więc jaki problem wymontować i iść z tym detalem do tokarza,żeby wytoczył od razu dwa ze stali i problem zniknie. I wszystko inne będzie się psuło, ale już nie to. W tym przypadku może obejść się bez tokarza. Jak dobrze się przyglądam fotografii,. to pozrywało te plastikowe trzpienie. Trzeba dokładnie wywiercić dwa otworki w tej części i wcisnąć tam odpowiednie kawałki metalu. Moim zdaniem najlepsze będą odpowiednie wałeczki do łożysk. No i trzeba się dokładnie przyjrzeć gniazdom, w które te detale wchodzą, bo może się okazać, że w następnej kolejności trzeba będzie także i te detale naprawiać... A.C. 1
TomekP Opublikowano Poniedziałek o 10:35 Autor Opublikowano Poniedziałek o 10:35 Zgadza się, że materiał konstrukcyjny jest nietrafiony na części wystawione praktycznie bezpośrednio na uderzenie, jednak tak jak wspomniałem w pierwszym poście, to był prezent i nie miałem wpływu na wybór. Myślałem jeszcze o wydruku 3D z jakiegoś bardziej sensownego materiału, ale może faktycznie lepiej to po prostu dotyczyć i można się bawić dalej. Dziękuję za odzew w temacie.
Rekomendowane odpowiedzi