Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś się spotkał z takim profilem  NACA 663300

Jest to profil który mam na rysunku balastu jachtu Jeanneau .

Niestety łódka wiekowa i w fabryce nie nają dokumentacji ,znaleźli jedynie rys .warszratowy bez przekroju a profil wpisany jest w opisie

Pytałem też na różnych forach żeglarskich i nic . NIE CHCIAŁBYM poprawiać konstruktora chyba że całkiem świadomie.

Balast jest podnoszony i jego profil zmienia się jak w skrzydłach o zmiennej geometrii

Pozdrawiam Marian

Opublikowano

Chyba cos tu nie gra w nazwie profilu jak podales.  W tych profilach cyferki oznaczaja nastepujace dane:

1. Pierwsze 6 - numer serii profili NACA

2. Drugie 6 - polozenie minimum cisnienie

3. Pierwsze 3 - odnosi sie do zakresu Cl

4. Drugie 3 - pokazuje zaprojektowany/idealny Cl

5.  Ostatnie dwie cyfry - oznaczaja grubosc profilu.

W oznaczeniu jakie podales wychodzi grubosc profilu 0 (zero)!

Pokaz moze zdjecie/rysunek balastu.

Opublikowano

Dziękuję za wyjaśnienia które pomogły mi dopytać francuzów o tan profil .

Po konsultacji b.życzliwy człowiek z Jeanneau doszedł do tego że nie jest to profil NACA a numer fabryczny części

.Zasugerował sie bo stosują wyłącznie profile NACA i podpowiedział mi zastosowaniw do kila podnoszonego NACA 0012 lub znany w żeglastwie NACA 664-0 zwłaszcza że posiadany przeze mni balast stały ma przekroje NACA 0009 a na dole 0012

Dziękuję jeszcze raz bo traciłem czas na bezzasadne poszukiwania

Marian

P.S.Firma Beneteau kupując licencję kadłuba zmodyfikowała balas do takiego jak na załączniku.Myślę że jest podobny do 664-0 i chyba taki zrobię 

balast benet2.jpg

20201009_110111.jpg

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.