Tadeusz57 Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Zapraszam wszystkich, którzy robią lub będą robili w przyszłości PZL Łoś do współpracy. Puszczę kilka fotek z mojej wycinanki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Tadeuszu może jakieś konkretniejsze dane odnośnie modelu ? Rozpiętość ?Wycinanka rozumiem Twojego autorstwa ? Ja już kibicuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz57 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 rozpiętość 1,5m, to nie moja wycinanka, projekt pod laser zrobił Tomek, kto inny wycinał, plastiki jeszcze ktoś inny. Wszystko jest w innym wątku tu na forum. ( http://pfmrc.eu/index.php?/topic/50756-plany-pzl-37-łoś-pod-laser/page-7) Otwarłem ten wątek aby tacy ludzie jak ja, którzy korzystają z tych wycinanek mogli ze sobą konsultować różne problemy ze składaniem Łosia. Jestem tu nowy, może przesadziłem z wątkiem, czas pokaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotomichal Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Otwarłem ten wątek aby tacy ludzie jak ja, którzy korzystają z tych wycinanek mogli ze sobą konsultować różne problemy ze składaniem Łosia. Jestem tu nowy, może przesadziłem z wątkiem, czas pokaże. Powstały już razem z tym chyba cztery tematy dotyczące Łosia... W każdym z nich są jakieś ważne informacje dot. budowy, zamówienia, wytłoczek itd. Trochę to wszystko rozproszone po forum, co powoduje, że co chwilę ktoś pyta gdzie Łosia zamówić lub gdzie dostać wytłoczki... Może Moderator jakoś to scali w jeden temat? Poniżej 3 zdjęcia z mojego etapu składania. Ogólnie nie spieszę się z budową i staram się wszystko dokładnie porobić i dopasować. I teraz pytanie konsultacyjne do budujących Łosia i nie tylko: Według mnie na tym etapie dobrze by było mieć już i dopasować składane podwozie... Czy ktoś z Was ma już upatrzone konkretne składane podwozie do modelu? W polskim sklepie lub z hobbykinga?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz57 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Witaj Wiem, że trochę wątków o tej tematyce jest. Założeniem tego wątku są pytania i próby rozwiązań problemów. A problemów troszkę jest. Ja się świetnie przy tym bawię ale kilka ….. poleciało. Np wręga za karabinem powinna mieć miejsce od góry na 3 wpusty są dwie (szczegół). Źle dopasowane zamki na styku twarde- miękkie. Jestem troszkę dalej ale praca posuwa się do przodu. I zaczynają się dla mnie schody Piszesz o wysuwanym podwoziu, niestety nie pomogę ale jest kilku co już latali Łosiem - może podpowiedzą. Chcę zamknąć statecznik pionowy i poziomy. Muszę się zastanowić jak rozwiązać sterowanie aby później nie rozrywać balsy. Jakie serwa trzeb zastosować ….ehhh problem goni problem, ale da się to rozwiązać Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz57 Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Podwozie - może to http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__12883__Digital_Servoless_Retractable_system_1pc_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Tadeusz jak sie bawić to sie bawić drzwi wy...ć nowe wstawić ciekaw jestem jak mnie budowa pójdzie wszelkie trudy i znoje przyjmę na klatę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz57 Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 właśnie siedzę nad montowaniem stateczników do kadłuba i bawiąc się szlag mnie trafia, bo ze zdjęć nie wiem jak to połączyć.A nikt kto robi nie wrzuca fotek:( ten model zdecydowanie wymaga trzech rzeczy: - delikatności - dokładności - pomyślunku. Zablokowałem statecznik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotomichal Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Podwozie - może to http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__12883__Digital_Servoless_Retractable_system_1pc_.html stosunkowo proste i tanie ale z tego co rozumiem nie nadaje się do modeli powyżej 2,5 kg - czyli chyba odpada. W wolnej chwili będę szukał jakiegoś konkretnego, jak znajdę to wrzucę linka. Zgadzam się, że model w niektórych miejscach jest delikatny ale po złożeniu w całość i oklejeniu poszyciem z balsy powinien nabrać mocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz57 Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 znalazłem do 4,7kg ale gdzieś mi znikło zaraz poszukam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Ja myślałem o tym, ale jeszcze nie sprawdzałem czy się nada wymiarowo: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idproduct=28976 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Kurcze , ale się cieszę , że powstają nowe Łosie. Podwozie można jakieś dobrać , na szybko w HK wybrałem takie do 5 kg plus ole goleń. Tylko widzę ,że poskładane Łosie mają moją wręgę podwozia, pod moje serwo (kiedyś niedawno jeszcze nie było tych fajnych wynalazków z HK) Nie wiem ,jak to będzie pasowało, o ile dziura jest za mała to pół biedy, dreamel i poleciał, ale jak jest za duża to klops. Ja nie mam takiego podwozia,nawet nie trzymałem w ręku , żeby sprawdzić czy i jak ono pasuje do tej dziury. Jak macie tylko poskładane to lepiej to rozebrać i wstawić nawet kawałek pełny sklejki, jak dojdzie podwozie z HK to łatwo w 4 czy 5 sklejce dziurę wyjargolić. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz57 Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 może to? http://www.modelmotor.pl/podwozie-chowane-elektryczne-90.html Panie Tomku dla mnie to spełnienie marzenia o budowie polskiego samolotu. Ładnie się składa ale wymaga delikatności rąk kobiecych i pomyślunku. Dzisiaj godzinę się męczyłem jak zablokować stabilizator - i znalazłem. Szkoda ze tego dokładnie nie widać na zdjęciach jakie Pan załączył. Gratuluję pomysłu. Mam problem jak rozprowadzić serva do lotek, klap, steru poziomego i pionowego.Ale czasu mam sporo więc coś wymyślę. Załączam foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotomichal Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 nie no trochę przesadziłeś średnica otworu na goleń 11mm! i jeszcze 306 zł za jedną sztukę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 może jednak coś takiego ? http://hobbyking.com/hobbyking/store/__14838__Digital_Servoless_Retractable_system_1pc_54g.html do tego goleń, tylko trzeba zmierzyć czy długość odpowiada , jak za długie to można by skrócić http://hobbyking.com/hobbyking/store/__53740__Alloy_Straight_Oleo_Struts_115mm_2pcs_.html Zresztą dacie sobie radę sobie rade sami, ja siedzę ślęczę nad poprawkami 3m Łosia, nie długo kończę plany i zacznie się budowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz57 Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 byłbym wdzięczny za foto bebechów Łosia jeśli masz 3m hmm dasz plany nie no trochę przesadziłeś średnica otworu na goleń 11mm! i jeszcze 306 zł za jedną sztukę... Tomek podał lepszą wersję, popatrz może się przyda. Ja niestety w doborze elementów mam zawsze problem np jakie serva dobrać do tego samolotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Jeśli idzie o podwozie główne ja będę takie zakładał http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__31830__Turnigy_Full_Metal_Servoless_90_degree_Retract_Set_for_models_up_to_3kg_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz57 Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Jeśli idzie o podwozie główne ja będę takie zakładał http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__31830__Turnigy_Full_Metal_Servoless_90_degree_Retract_Set_for_models_up_to_3kg_.html fajny a goleń? Tomek jak Ty zaprojektowałeś listwę poziomą kontrującą tego nie wiem, wiem że założenie jej to prawie cud ale zaprojektowanie to majstersztyk - chylę głowę mistrzu. Czy ktoś może mi pomóc w zaprojektowaniu do Łosia instalacji? Poniżej Łoś gotowy do klejenia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Golenie sam będę robił, Łoś ma dość proste nóżki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Serwa miałem dla ogona hs-81 ale to drogie serwa ,jakaś korona powinna być sporo tańsza. Na klapy i lotki jakieś 20g w zupełności wystarczą , ja miałem chyba nawet tower pro 9 g ale teraz jest tyle fajnych serw ,że wybrał bym właśnie jakieś20 gramowe. silniki tak każdy po 1,2-1,5kg ciągu, ja wiem tyle nie potrzeba ,ale ja zawsze lubię mieć zapas mocy , można wyjść z opresji piką w góre i mieć wszystko w nosie , a do powolnego latania mamy drążek gazu. Śmigła 3 łopatowe lewe i prawe , nie ma momentu obrotowego przy starcie , dla mnie to był duży stres start tylko na jedno obrotowych śmigłach. śmigła 9x 7 chyba , w każdym razem 9x i ile tam jest . Silniki 1200-1400kv. Regle 40 A bo nie mają chłodzenia więc lepiej z zapasem założyć. serwa na zamykanie klapek 9 gramowe po 1 na gondole. Ale teraz zrobiłbym na sprężynkach i drutach , które otwierało by się serwem podwozia,bez dodatkowych serwek do drzwiczek gondoli. Lece składać Iskrę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi