Lucjan Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Witam Kolegów ! Ze styroduru wykonałem model " Iskry " do testów środka ciężkości . Okazało się że po wmontowaniu napędu i wyposażenia r.c. model lata tak realistycznie , że postanowiłem o tym napisać i zachęcić miłośników "Iskry" do budowy . Poniżej kilka zdjęć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandyr Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Właśnie jestem na etapie rzeźbienia iskierki z zestawu aircombat . Mam kilka uwag dotyczących twojego modelu jeśli posiadasz pierścień który montowany jest na czoło wiatraka to koniecznie załóż zwiększy się automatycznie ciąg turbina zacznie pracować o wiele ciszej i wydajniej... Z tego co widzę jest to turbina 70mm więc zalecam zrobić zwężkę na wylocie chociażby z kubka papierowego czy też plastikowego zmniejszającego przekrój turbiny na wylocie do 56mm nie mniej nie więcej poprawi się z automatu ciąg i oczywiście prędkość modelu... tak swoją drogą mógłby kolega napisać co nie co o wyposarzeniu jaki pakiecik itp... pozdrawiam. rozumiem że duża iskierka w innym wątku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Jakiego zestawu aircombat? Można prosić linka do producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandyr Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 a z tego... http://www.aircombat-modele-rc.pl/?372,pzl-ts-11-iskra Jeszcze sporo pracy bo epp trochę za szorstkie tylko jeszcze nie mam pomysłu czym okleić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Z moich obserwacji zwężka na wylocie poprawia ciąg ale też i zwiększa pobór prądu. Dzięki Lucjanie za podzielenie się ta małą iskierką. Podglądam wątek z budowy dużej i jestem pod wielkim wrażeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandyr Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Za to z moich obserwacji zwiększa ciąg i prędkość około 35% jeśli jest dobrze dobrana kosztem może 4% do 7% poboru prądu... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Witajcie Koledzy ! Już od dobrych kilku dni Iskra lata ze zwężką i pierścieniem , zdjęcia są z pierwszego dnia próbnych lotów . Impeler to GWS -64 + regulator 30 A + pakiety 3 cele o poj. 1300 mAh. Wmontowałem to co miałem pod ręką. W takiej konfiguracji lata około 10 minut. Tak jak wspominałem wcześniej model budowałem z myślą o sprawdzeniu położenia SC w locie ,więc nie przykładałem się specjalnie . Pozdrawiam Lucjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandyr Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Kolega więc potwierdzi tezę dotyczącą pierścienia i dyszy wylotowej... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi