Leda_g Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 A ja od kilku miesięcy chciałem kogoś namówić na tego Pipera i nie było chętnych. Może teraz ktoś się skusi http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=7163 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celnik Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 A co polecacie na nastepny model, nie mówię ze juz sie nalatalem, ale (lubię) chce wiedzieć co dalej ewentualnie planować. moze ten sam piper tylko bez wzniosu, który był tu opisywany? czy moze wykonywać jakies figury? moze latać na plecach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 A czy ten piper bez wzniosu to nie jest po prostu widzimiś właściciela? Ja sobie buduję awionetkę rozp. 100cm z balsy i za jakieś pół roku może ją oblatam jak dojdę do 100% skuteczności lotu i lądowań tym Piperem. O takie coś mniej więcej będzie: http://www.skysupermarket.com/scheda1.htm?progr=11048&l=3&x10genere=2&x10tipo=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Celnik zrób sobie ESA z lotkami na HS 81 lub podobnym albo na dwóch serwach i róznicowym wychyleniu.Dobry też jest SU 26 -akrobat z nieco wolniejszym silnikem.Małe toto wchodzi do bagażnika no i rozbić trudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Małe toto wchodzi do bagażnika no i rozbić trudno. A do plecaka? :F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Celnik zrób sobie ESA z lotkami na HS 81 lub podobnym albo na dwóch serwach i róznicowym wychyleniu.Dobry też jest SU 26 -akrobat z nieco wolniejszym silnikem.Małe toto wchodzi do bagażnika no i rozbić trudno. Zdecydowanie polecam SU-26 badz YAKa z cybera na ten drugi model po piperze. Ja latam codziennie 2 pakiety. Jak wariat generalnie. Spokojnie robie zylete tym modelem A mam to na lipolu 2s - co by bylo gdybym zalozyl 3s badz wieksze smiglo, strach sie bac. Jesli beda zainteresowani to zrobie fotorelacje. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 jestem zainteresowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celnik Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 A jak myślicie piper bez wyniosu da radę cos pokazać? pytanie do wojaka czy piper bez wzniosu lata na plecach? jezeli chodzi o SU z cyber-fly to jak rozwiązaliscie lotki? na jednym serwie czy na dwóch. Najlepiej jak dacie fotki. ciężko przesiąść sie z trenera na 3d jakies autopsje? p.s. pisze teraz z komórki era internet w telefonie. polecam wszystkim pozbawionym tymczasowo pozbawionych łącza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Mój filmik: Film Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Serwa można dać dwa na lotkach lub cięgłami na kadłubie . Piper nawet ze wzniosem będzie latał aby tylko miał mocny silnik o KV powyżej 1400.Moja latająca łódż wywija takie figle że ..... Model jest Marka konstrukcji i ma taki sam profil skrzydła jak Piper.Serwa lotek daję epa 100-110% do góry 60% dół. Mocowania na zdjęciach. Można tak: [/img] Różnicowe wychylenie lotek można też zrobić na jednym serwie .Było to opisane w zeszłym roku w którymś RcPrzeglądzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojak Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 pytanie do wojaka czy piper bez wzniosu lata na plecach? Jeszcze tego nie próbowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Jako w pełni zadowolony posiadacz tego latadełka będącego moim pierwszym z dumą daję link do kolejnego filmiku z dnia dzisiejszego. Może tego nie widać ale wiało dosyć mocno. Postanowiłem pobawić się na prędkości, wykorzystać nadmiar mocy i zrobić kilka ewolucji które nie ukrywam- sprawiły mi wielką radość. Pierwszy dzień w którym miałem 100% udanych lądowań pomimo silnego wiatru. enjoy: Piper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Gratuluje kolejnego ładnego Piperka i udanych oblotów. Odnośnie akrobacji. W ten weekend byłem na zlocie Alexrc.com i tam testowałem mojego piperka tylko ze sterami kierunku i wysokości. Spokojnie robi pętlę i nawet koślawą beczkę (przy maksymalnych wychyleniach steru kierunku). Aby latał na plecach trzeba by zmienić kąt natarcia na ok 0stopni. Czyli np podciąć miejsce mocowania płatów, ewentualnie podkładka pod krawędź spływu zrobiona z negatywu, lub zmienić kąt zaklinowania statecznika poziomego. Z tych trzech najprościej dać podkładkę. Można też poprosić Marka o zrobienie skrzydeł o profilu symetrycznym, np: NACA 0015 lub półsymetrycznym np.: NACA 2415. Wtedy przy zerowym wzniosie, z lotkami, z wysoko posadowionym balastem (pakietem) spokojnie model będzie latał na plecach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celnik Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Aby latał na plecach trzeba by zmienić kąt natarcia na ok 0stopni. Czyli np podciąć miejsce mocowania płatów, ewentualnie podkładka pod krawędź spływu zrobiona z negatywu, lub zmienić kąt zaklinowania statecznika poziomego. Z tych trzech najprościej dać podkładkę. Sory ale mało co z tego rozumiem. Może jakaś ilustrowana podpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milko Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Tak aby płat i statecznik były na linii prostej równolegle do siebie :wink: . -------- płat ----- statecznik __________________ Teraz płat(lub statecznik) jest odchylony lekko do góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celnik Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 rozumiejąc że statecznik jest z tylu(tam gdzie ster kierunku i wysokosci) a płat to skrzydło? sory ale nie znam tych wszystkich nazw jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 rozumiejąc że statecznik jest z tylu(tam gdzie ster kierunku i wysokosci) a płat to skrzydło? sory ale nie znam tych wszystkich nazw jeszcze Wlasnie tak jak zrozumiales. Kazdy z nas to przechodzil. Niecale 3 m-ce temu tez nie wiedzialem o co biega Moja rada: nie martw sie na poczatek o akrobacje. Piper bedzie doskonaly jako pierwszy model. Ja bylem bialy i mną trzeslo podczas pierwszego lotu RWD. Nauczysz sie ladnie latac, by model nie uciekal, ladowac pod nogi a pozniej rozgladaj sie za czyms innym. Z pipera wyciagniesz elektronike i wlozysz w acrobata. ps. fotki SU wkrotce beda, sorki ale zawalony w pracy jestem, dzis 13h, no i aparat musialem zamowic (jesli kurier nie nawali to bede mial go jutro) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Jakie umiejscowienie lotek będzie lepsze dla naszego Piperka? Który z wariantów da mu większą manewrowość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2008 bedzie bardziej skuteczny na lotki jesli zastosujesz wersje B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Dla obu wariantów powinna być inna szerokość lotek. Wtedy rysunek miałby sens. Wersja A - 20-25% cięciwy, wersja B - 10-15% cięciwy AFAIR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.