ostry_gl Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Witajcie,Od pewnego już czasu buduję żaglówkę klasy NSS-650. Model powstaje na kadłubie z laminatu epoksydowo - szklanego z Modelmast. Buduję go w modelarni szkutniczej MKS "Gwarek" w Rudzie Śląskiej, gdzie mogę i mam nadzieję się wiele nauczyć.Plany modelu LAERKE 65 mam z Internetu, a wzoruję się na artykule Pana Michała Daranowskiego w numerach 3 i 4 /2009 "Modelarza".Modelem tym chcę na wiosnę rozpocząć przygodę z regatami w tej klasie, ale do tego jeszcze długa droga. Żaglówka, w założeniu ma być jak najlżejsza, stąd do minimum ograniczenie drewnianych części i znaczne odchudzenie tej przedstawionej w artykule, ale zobaczymy co życie przyniesie.Na dzień dzisiejszy zostały wybrane i wycięte wręgi usztywniające kadłub oraz będące podparciem dla masztu i skrzynki mieczowej. Wycięte i dopasowane są listwy usztywniające kadłub. Reszta jak na zdjęciach. Przez pewien czas relacja będzie prowadzona nie w czasie rzeczywistym, a gdy zrówna się z etapem prowadzonych prac dam znać Pozdrawiam,Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Dobrze, że również tu zacząłeś relację. Może i ja zacznę swoją. Teraz na forum mamy już F5E i NSS-650. Robi się ciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Dobrze, że również tu zacząłeś relację. Może i ja zacznę swoją. Teraz na forum mamy już F5E i NSS-650. Robi się ciekawie. Cześć, Cieszę się, że dział szkutniczy się rozrasta. Przechodząc do relacji, kadłub został odchudzony o dwie wręgi. Wręga główna wraz z listwami wklejona została na CA. W przyszłości całość będzie wzmocniona żywicą. Powstała skrzynka mieczowa, która została spasowana ze "sprezentowanym" mieczem odzyskanym z niepływającego już RG-65 - dziękuję Następnie rozciąłem dremelem kadłub i poszerzyłem iglakiem otwór na miecz. Ostatnim etapem prac było wklejenie na CA skrzynki i listwy łączącej ją z dziobem. Poszczególne etapy przedstawiają zdjęcia. Pozdrawiam, Łukasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Cześć, Wręga, skrzynka mieczowa i konstrukcje pod serwa są z PCV. Wszystko wklejone jest na CA tymczasowo, po rozplanowaniu elementów konstrukcja będzie wzmocniona żywicą. Zostały przymocowane serwa i wklejony ster. Oszlifowałem też miecz. Płetwa sterowa to kolejny "prezent" z niepływającego już RG-65. Na początek dostanie nowe życie, a po testach planuje zrobić wymienny komplet płetwy mieczowej i sterowej, ale to pozostaje w planach:) Odbiornik na skrzynce przymocowany na rzep - patent godny polecenia. Pozdrawiam, Łukasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 W tym tempie szybko wyrównasz relację. Łukaszu, popracuj nad bulbem, ile on waży?, może któryś z moich lichych odlewów będzie pasował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 W czwartek zważę, ale tak jak pisałem - to nie jest docelowy miecz. Jest trochę krótszy niż w planach, ale "darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy". Miecz i płetwa sterowa mają być na pierwsze pływania, potem zrobię nowy docelowy komplet. A co do tempa, nie ma na co czekać - jak dobrze pójdzie w czwartek budowa znów ruszy do przodu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 7 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Cześć. Lecimy dalej, by zrównać się z czasem rzeczywistym:). Tym razem powstała podstawka pod model. Połączone zostało serwo ze sterem, a następnie wzmocniono żywicą i tkaniną szklaną kluczowe miejsca w modelu. Pozdrawiam,Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mushroom Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 witam, ładne postępy przy budowie mam taką małą uwagę co do konstrukcji kadłuba - chodzi o skrzynkę mieczową. To bardzo ważne miejsce w kadłubie. Gdy jacht idzie ostro na wiatr kąt pochylenia jest bardzo duży i działa spora siła na skrzynkę. Polecam ustabilizować jej górną, tylną część jakimś płaskownikiem lub rurkami laminatowymi w kierunki do burt bo tak na moje oko będzie zbytnio pracować i powodować odkształcenia w kadłubie podczas silnych wiatrów. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Cześć, Dziękuję za rady i zainteresowanie. To już ostatni post nie w czasie rzeczywistym budowy. Do tej pory sprawdziliśmy działanie pakietu wraz z serwami i jest O.K. Wszystko działa:). Następnie zostały wklejone wzmocnienia z listewek i wycięty pokład. Skrzynka mieczowa dostała dwie poprzeczki z listewek, których zadaniem ma być też usztywnienie pokładu. Wklejone na żywicę części są odpowiednio sztywne, więc nie będzie już nic wzmacniane. Pozdrawiam,Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Łukaszu, odniosłem wrażenie że wkładasz kadłub w krzyżak z listewek, Możesz zdeformować laminat. Daj jakieś taśmy np. takie jak na zdjęciu. Ładnie rozłożą naprężenia i mniej będą deformowć kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Masz rację. Trochę z lenistwa nie skończyłem stojaka. Jak kadłub będzie pryśnięty podkładem, taśmy dorobię na pewno:) Na razie jest dość sztywny i lekki więc nic się nie dzieje. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Cześć,Dzisiaj znów trochę do przodu - jak fajnie prowadzić relację w czasie rzeczywistym. Dziobowa część jachtu została wypełniona styropianem (to mój pierwszy jacht mający służyć do nauki i nabierania doświadczenia), więc bezpieczniej będzie mu zapewnić pływalność w razie jakiegoś "błędu sternika" Przeszlifowałem też całość przed wklejeniem pokładu i poprawiłem łączenia listewek z burtą klejem CA. Wycięte i wyszlifowane zostały paski aluminium - jeden jako ramię serwa, a drugi jako okucie mocowania masztu - dalsza ich obróbka za tydzień. Andrzeju - zmotywowany przez Ciebie dodałem do podstawki pasy, które ładnie stabilizują pokład i zważyłem wstępnie kadłub oraz miecz z bulbem - wyniki na zdjęciach. Ważenie bez styropianu. Ważenie ze styropianem Wstępna obróbka metali - c.d.n. Pozdrawiam,Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Cześć,Kolejny czwartek w modelarni i znów trochę do przodu. Wkleiłem poprzeczną listewkę stabilizującą ster. Główne serwo otrzymało ramię i zostały podklejone paskami PCV od spodu otwory w pokładzie, tak by klapy je zamykające miały oparcie. Na koniec został wklejony pokład. Za tydzień szlifowanie i może szpachlowanie:) Pozdrawiam,Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Cześć,Kto doszlifowywał pokład do kadłuba ten wie jak to jest, a kto tego nie robił musi sam spróbować . Pozdrawiam,Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Cześć, Wiosna idzie, więc czas przyspieszyć budowę. W ostatnim czasie szpachlowanie (szpachla natryskowa) wykazało ile jest małych nierówności. W przyszłym tygodniu, szlifowanie, szpachlowanie i mam nadzieję podkład. Pozdrawiam,Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Łukaszu, Zważ kadłub po każdej operacji, szpachlowanie, malowanie itd. To będzie doskonaly materiał porównawczy przy następnych modelach. pozdrawiam AB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Cześć,Dzisiaj, szlifowanie na mokro szpachli natryskowej (papier 400). Szpachlowanie i szlifowanie rufy, a na koniec podkład z motipa. Waga przed ... i po szlifowaniu. Poprawiony zarys rufy. Wyszlifowany kadłub. Pierwsza warstwa podkładu. Pozdrawiam,Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 9 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Cześć,Popracowałem trochę nad bulbem - szpachla, szlif i podkład. Wykonałem też okucie masztu i wyczyściłem otrzymane z "odzysku" mocowania olinowania. Kadłub pokryty został drugą warstwą podkładu. W przyszłym tygodniu zostanie pomalowany na biało i tak zostanie w tym sezonie:). Pozdrawiam,Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Cześć,W pokładzie zostały wywiercone otwory pod mocowania want i okucia masztu. Okucie masztu otrzymało dwa druty o średnicy 1mm, które będą wklejone w konstrukcje, mające za zadanie wzmocnienie mocowania masztu. Płetwa sterowa i miecz z bulbem, zostały pomalowane na czerwono, a kadłub na biało. Za tydzień prace nad masztem. Pozdrawiam,Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Łukasz no .. no ... zapowiada się piękna jednostka. Powodzenia w dalszej budowie. Pozdrawiam Ryszard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi