paweln7 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Witam wiem że to nie sezon budowniczy ,ale w chwilach gdy niema pogody a jeszcze będę miał siłę ruszyć i coś pokleić to będzie C D N Mam jedną parasolkę ( DKD 1) ale bezrobotny jest taki jeden i się nudzi . więc do prawie 2m RWD będzie w sam raz. a teraz najważniejsze RWD 10 to kit laserem wycinany zakupiony prawie trzy lata temu ( na ALEDROGO) Nigdzie nie natrafiłem na ślad ulotni-onego zestawu ( może źle szukałem ) Oto foty kitu kit sprzedawany był bez planu ,więc na podstawie planów zamieszczonych w MODELARZ-u wydrukowałem "swoje " (zeskanowane ,powiększone i wydrukowane ,by zgadzały się wymiary skrzydeł ) po wydrukowaniu kompletu i przymierzeniu wycinanki kadłuba nic nie pasowało , więc postanowiłem z wycinaki wykorzystać kit skrzydeł i usterzenia ( z przeróbkami )a kadłub wykonać od podstaw , to na razie tle wkrótce .CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmisiek102 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Witam wiem że to nie sezon budowniczy ,ale w chwilach gdy niema pogody a jeszcze będę miał siłę ruszyć i coś pokleić to będzie C D N Mam jedną parasolkę ( DKD 1) ale bezrobotny jest taki jeden i się nudzi . IMG_05891.JPG więc do prawie 2m RWD będzie w sam raz. a teraz najważniejsze RWD 10 to kit laserem wycinany zakupiony prawie trzy lata temu ( na ALEDROGO) Nigdzie nie natrafiłem na ślad ulotni-onego zestawu ( może źle szukałem ) Oto foty kitu IMG_05851.JPG IMG_05861.JPG IMG_05881.JPG kit sprzedawany był bez planu ,więc na podstawie planów zamieszczonych w MODELARZ-u wydrukowałem "swoje " (zeskanowane ,powiększone i wydrukowane ,by zgadzały się wymiary skrzydeł ) IMG_05871.JPG po wydrukowaniu kompletu i przymierzeniu wycinanki kadłuba nic nie pasowało , więc postanowiłem z wycinaki wykorzystać kit skrzydeł i usterzenia ( z przeróbkami )a kadłub wykonać od podstaw , to na razie tle wkrótce .CDN Witaj, mam kadłub sklepowy z tego samego zestawu. Ciężko było to zgrać. Ale zabawa zacznie się przy skrzydłach. W moim zestawie otwory na rurkę we wregach nic się nie zgadzaly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Witam Troszkę polepiłem RWD tragedii nie było , choć trzeba było rozszyfrować " co artysta miał na myśli " teraz pytanko jakie długie kieszenie na bagnet (rurka AL fi 14 +pracujące zastrzały ) ta na foto ma 1m CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Witam troszkę pokleiłem skrzydełko : skleiłem kieszenie do rury łączącej płaty ,wkleiłem rurki do prętów klinujących płaty, dorobiłem żeberka lotek ( te w zestawie są równoległe a nie skośne ) CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Siedzę i czekam na CDN. PozdrawiamAdam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Witam troszkę pokleiłem skrzydełko ,na razie z jednej strony. CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Witam Troszkę podłubałem przy RWU-dziaku , skończyłem skrzydła( no prawie , zostało zamocować serwa ,dorobić przykrywki serw i dokleić kawałki poszycia zakrywającego przewody serw ) zrobiłem też usterzenie CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Witam skleiły się kratownice kadłuba. CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmisiek102 Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 bardzo ładnie, mój narazie czeka na wolniejszy czas... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Witam wczoraj miałem troszkę czasu ,dzisiaj jeszcze mniej ale coś podłubałem przy RWD Dla ciekawości poskładałem wszystko co zrobiłem do tej pory. CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Witam przypadkiem trafiłem na taką fotkę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nielot Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Mój kolega a nasz użytkownik forum Stasio "Stan_m" produkował zestawy RWD 10 .Być może to jego dziecko i będzie posiadał plany. Warto napisać do niego.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 10 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 witam dzisiaj miałem laminować to, ale kurier przytaszczył wczorajsze zamówienie z Modele MAX a tam były amortyzatory ,to z pręta fi 5 i rurki 6/3 zespawałem to, CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 11 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Witam przypadkiem trafiłem na taką fotkę . to widziałem wcześniej ,ale dzięki tu jest cały opis http://samolotypolskie.blogspot.com/2013/04/pechowy-rajd-zbigniewa-olenskiego_8660.html na razie mam babola przy skrzydłach, dźwigary skrzydła są przesunięte do siebie względem wręg kadłuba o 30 mm (według kadłuba z wycinanki o 65mm) co spowoduje nierównoległość zastrzałów . Mam dwa pomysły - wkleić dodatkową pół-wręgę do kadłuba płat idzie 30mm do przodu, wyważenie ???? - zerwać dolny keson skrzydła między trzema żebrami wkleić 30mm od dźwigara sklejkę do którego będzie przykręcone mocowanie zastrzału , płat zostaje na miejscu ???? CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Witam zalaminowała się maska silnika. dorobił się garb na kadłubie. Pilot poskładał wszystkie elementy w całość. chyba rwie się do latania. CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Witam Monologu ciąg dalszy dorobiłem piramidkę płatów wkleiłem na epidiam z mikro-balonem żebra skrzydła z ustalonym kątem natarcia CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 21 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Tak trzymaj. Twórz ten swój monolog. My "słuchamy" patrząc i czytając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Witam Pobawiłem się dzisiaj rozpuszczalnikiem Nitro i można przymierzyć maskę , poskładałem aby sprawdzić czy przypomina RWD 10, jest tak jak powiada mój znajomy na widok trawnika przed jego domem "Jeszcze sto lat pielęgnacji tej łąki a będzie to można nazwać trawnikiem " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Witam zakleiłem druty mocowania płatów na gotowo ,zrobiłem oprofilowanie z balsy (w przednich słupkach idą przewody serw) oklejone na koniec papierem. P.S. wprawdzie nie do RWD poszukuję profilu kwadratowego 4mm lub 5 mm ścianka 0.6-0.8mm materiał mosiądz lub AL długość ok 1m, jak by ktoś wiedział gdzie to zakupić to proszę o info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 8 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Witam monologu ciąg dalszy znalazłem troszkę czasu i pogrzebałem przy RWD. za radą z forum przerobiłem szpachelkę na coś takiego. nawet fajnie działa ,zostało tylko dorobić osłonę resoru. Z laminatu 2mm wyciąłem dźwignie sterów . Z laminatu miedziowanego i rurek mosiężnych dorobiłem dźwignie napędów steru wysokości i kierunku. oprofilowałem dół kadłuba listewkami i wkleiłem boczne listwy profilowe na tą chwile wygląda tak środek ciężkości znajduje się na drugim dźwigarze , mam nadzieje że nie będzie problemu z wyważeniem, waga równe 3kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi