maxiiii Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Dzisiaj doszły do mnie nowe moduły wcz SI4432 100mW do odbiornika openlrsng. Kilka minut lutowania o na zdjęciach widać wynik. W pełni sprawne 16-to kanałowe odbiorniki o sporym zasięgu. Oczywiście pierwszy test na oryginalnej pseudoantence. 800 metrów na ziemi a pomiędzy nadajnikiem i odbiornikiem 100 metrów trzciny i kilkanaście 40-metrowych topoli. Więcej braku sygnału niż linku. po wymianie sprężynki na na dipol z przewodów na tej samej odległości 15,5cm 100% linku. Co po przełożeniu na widoczne anteny w powietrzy daje kilka kilometrów zasięgu. Całkiem niezły wynik. Dawno już nie latałem na takie odległości:(( Najważniejsza jest cena takiego odbiornika i możliwość zaprogramowania na 433, 868 lub 915 MHz. Moduł SI4432 - 2$ arduino - 1,5$ Co przy przeliczniku 3,8 wynosi 13,30 zł. Taniej już się chyba nie da za odbiornik 16-to kanałowy z ppm i sbus plus telemetria. Schemat widoczny na zdjęciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Bardzo fajnie bardzo fajnie tylko "ZDJ|ECIA NIEDOSTEPNE" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Możesz podać link do oprogramowania z obsługą tego modułu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 https://github.com/openLRSng/openLRSng ciekawe czy trzeba opcje kompilacji modyfikować, czy pasuje któryś ze "standardowych" modułów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Najważniejsza jest cena takiego odbiornika i możliwość zaprogramowania na 433, 868 lub 915 MHz. Jesteś tego pewien? Zainteresowałem się tym modułem po tym co napisałeś, ale z tego co wstępnie rozeznałem to nie da się go zaprogramować na wybraną częstotliwość. Po prostu tak jak inne moduły trzeba kupić moduł na odpowiednią, interesującą nas częstotliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Tutaj jest wszystko: https://openlrsng.org/ tutaj jest oprogramowanie: https://openlrsng.org/releases/v3.8.9/ Tutaj jest opis sprzętu na jakim to chodzi: https://openlrsng.org/#hardware Tutaj program do obsługi, wgrywania i zmian parametrów: https://chrome.google.com/webstore/detail/openlrsng-configurator/focgpgmpinbadijfcdimbdkgnpndjnkl W manualu od scalaka podany jest zakres pracy A przed chwilą zaprogramowałem mój odbiornik na 915. Fakt jest też taki, że na 433 moduł ma najlepsze wzmocnienie. OKO Nic nie trzeba zmieniać są już gotowce do zaprogramowania i ne jest potrzebne arduino. Działa od strzała. ...... ja też się cieszę....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 No dobrze, ale co wybierasz jako hardware w konfiguratorze? Są tam różne opcje, np Orange LRS, i jakieś inne których mało kto używa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Ten który ja używam jako odbiorniki to HW5. Schemat jest wyżej. Oczywiście każdy odbiornik może być też nadajnikiem , należy dodać tylko buzer i switcha do bindowania. Może mieć 16 kanałów po ppm, 16 po sbus i tylko 6 po pwm. Wszystkie mogą pracować równolegle. Dla mnie więcej nie potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość z.x Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Dioda LED wlutowana bez rezystora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Może tak trochę nieelektrycznie ale przy zasilaniu 3,3V prąd płynący przez diodę nie przekracza dopuszczalnego na wyjściu atmegi, czyli może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość z.x Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Może tak trochę nieelektrycznie ale przy zasilaniu 3,3V prąd płynący przez diodę nie przekracza dopuszczalnego na wyjściu atmegi, czyli może być No tak:) Gorzej jak ktoś podepnie coś mocnego. Tak czy siak, płytki zamówione, arduino mam od wała:D Jak kod opensource, to sam coś tam pogrzebie, zobaczymy jak to wygląda:D Ale fajnie, a chciałem zrobić coś na podstawie innego projektu. Ale ten wygląda dużo fajniej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 w tym odbiorniku zastosowałem w/g lepszy chip RF jakim jest si4432. Często na schematach jest pierwotnie rfm22bps ale ma zasilanie od 3V a si od 1,6V. Obydwa mają czułość 121dbm gdzie dajmy na to RF w i6 ma tylko 95dbm. W tym projekcie najwięszym problemem jest zasilanie. Arduino jest zasilane pięcioma voltami a moduł do 3,6v. Dlatego zastosowałem dwie diody w zasilaniu obniżające napięcie z 5V do 3,8V A takie jest już trawione przez wszystkie RF-y. Ostatnio wyszukałem sprzedawcy u chińczyków który sprzedaje arduino 16mhz na 3,3V. https://www.aliexpress.com/item/Freeshipping-1pcs-lot-Pro-Mini-328-Mini-3-3V-16M-ATMEGA328-3-3V-16MHz-for-arduino/32695657337.html Odpada problem z zasilaniem i można taki odbiornik zasilać od 12V Prąd pobierany przez moduł mieści się w zakresie stabilizatora na arduino (150mA) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość z.x Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 O dzięki, właśnie miałem pytać po co te diody. Apropo wersji scalaka RF to również zakupiłem wersję: si4432. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość z.x Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Mam farta bo znalazłem arduino na 3V3 z 8MHz więc jest spoko (tylko przekompilować oprogramowanie). Mam pytanie, czy używasz tych modułów jako nadajnik i odbiornik, czy tylko jako odbiornik (a jak to z jakim?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 22 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Można używać je jako nadajnik i jako odbiornik w zależności od potrzeby. Ja robię tylko odbiorniki bo mam 3 sztuki nadajników 2 x 100mW i jeden 1W (tego ostatniego nigdy nie używam bo nie ma potrzeby:) Jak masz 3,3V na 8 mhz to jest już gotowiec jako HW8. Jako nadajniki mogą służyć tylko te z kwarcem 16mhz. Zmieniłem nawet oprogramowanie na trochę starsze (gitsly) i mam teraz na ekranie aparatury pełną telemetrię (mavlink) i dodatkowo podłączenie do tableta i telefonu przez BT. A na tablecie to już pełny wypas łącznie z możliwością sterowania i mapą google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość z.x Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zmieniłem nawet oprogramowanie na trochę starsze (gitsly) i mam teraz na ekranie aparatury pełną telemetrię (mavlink) i dodatkowo podłączenie do tableta i telefonu przez BT. A na tablecie to już pełny wypas łącznie z możliwością sterowania i mapą google. A to mnie teraz zainteresowałeś jeszcze bardziej:) Możesz się pochwalić jak to wszystko masz spięte (jak będziesz mieć wolny czas)? Chyba że gdzieś jest na forum? Ja planuję aby moją aparaturę dało się konfigurować z tabletu/telefonu z androidem (w sumie mnie to działało, ale popsułem:)) Elektronikę muszę przeprojektować i płytki na nowo, ale najpierw soft na ARMa muszę napisać (AVR działa, ale USB jest wolne na nim;-/). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 22 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Narysowałem schemat blokowy. Mam nadzieję, że da się go zrozumieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Jakiego programu używasz na tablecie i telefonie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Tower jako jedyny działa zawsze i niezawodnie. Jest jeszcze jeden VR PAD STATION który w/g mnie jest lepiej rozwiązany ale z jego niezawodnością to bym polemizował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanX Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 - ten elektrolit 1000uF to jest filtracja na zasilaniu ? - schemat tego nadajnika 1W, to jak będzie wyglądał ? - te 6 wyjść pwm, to jak sobie wyprowadzić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi