Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie !

Śmieszne pytanie - czy ktoś próbował połączyć telemetrię FrSky z Jeti Duplex ? Jest to kompatybilne ? Serwis Jeti  uchyla się od odpowiedzi... Myślałem o regulatorach FrSky z telemetrią podłączonych do odbiornika Jeti. Chciałbym dostać napięcie akumulatora napędowego, prąd, obroty silnika na ekran nadajnika DS-14. Ma to szansę zadziałać ? Nie jest to kwestia oszczędności finansowych ale najmniejszy regulator Jeti - Mezon 50 - to spora kobyła i w mniejszych modelach się nie mieści. Do Toxica wszedł tak ledwo, ledwo... i spodobał mi się  podgląd jak pracuje silnik. Wyszło przy okazji testowania Molicel 21700 w Toxicu.....

Pozdrawiam - Jurek

Opublikowano

Telemetria FrSky z Jeti? Sądzę, że wątpię, bo to by znaczyło, że jeden producent skopiował protokół drugiego. Tu nie ma uniwersalnego standardu i każdy producent sobie rzepkę skrobie ;)

Natomiast polecam czujnik UniSens-E (www.sm-modellbau.de). Mierzy prąd, napięcie, zużycie mAh, obroty silnika, a do tego wysokość i wariometr. I ma wbudowane różne protokoły telemetrii. Ja używam FrSky, ale widzę, że protokół Jeti też obsługuje i parę innych.

Opublikowano

Dzięki serdeczne !

Te wszystkie funkcje o których piszecie są już wbudowane w urządzenie czy do pomiarów należy jeszcze podłączyć zewnętrzne czujniki ? Ze sposobu podłączenia wnioskuję, że prąd i napięcie są integralną częścią. Natomiast nie rozumiem, jak miałby mierzyć obroty silnika. Raczej potrzebny byłby zewnętrzny czujnik. Altimetr i czujnik prędkości są wbudowane czy UniSens pełni tylko rolę jakiegoś hub-a ?

Pozdrawiam - Jurek

Opublikowano

Wszystko jest wbudowane. Wysokość i wariometr też. I obroty też - na schemacie podłączenia jest jeden kabelek, który podłącza się do jednego z 3 przewodów silnikowych. Moduł mierzy impulsy z ESC na tym przewodzie i dzieli przez skonfigurowaną liczbę magnesów - i wychodzą rzeczywiste obroty. Potwierdziłem to u siebie przy pomocy niezależnego obrotomierza.

Opublikowano
2 godziny temu, Jerzy Markiton napisał:

do czego służy ten kabelek podpięty do "freier Kanal" ?

Do przełączania wysyłania wartości min/max/live, do resetowania tych min/max i zużycia mAh i do wyboru systemu telemetrii tylko przy pomocy nadajnika (bez specjalnego interfejsu).

Niemniej warto kupić też interfejs, bo można poustawiać kilka niestandardowych ustawień, w tym liczbę par magnesów do liczenia obrotów.

Opublikowano
44 minuty temu, Market napisał:

Niemniej warto kupić też interfejs, bo można poustawiać kilka niestandardowych ustawień, w tym liczbę par magnesów do liczenia obrotów.

Interfejs potrzebny jest tez do ustawienia systemu radia w jakim ma pracować (tylko Win, ichnia aparatura).

Opublikowano
3 godziny temu, kulfon250 napisał:

Interfejs potrzebny jest tez do ustawienia systemu radia w jakim ma pracować

No właśnie akurat to jedno można ustawić bez interfejsu, właśnie przy pomocy tego kabelka podpiętego do wolnego kanału odbiornika. Procedura jest opisana w instrukcji.

• Lubię to 1
Opublikowano

Bardziej programator usbasp niż interfejs 😉 się jednak przydaje; tak do ustawienia szczegółów telemetrii jak i aktualizacji samego unisensa. Ja używałem różnych, w tym od Frsky, Graupnera czy obecnie Jeti - logo nie ma znaczenia.

A o samym unisensie było już na forum dawno temu 😉

Opublikowano
8 godzin temu, Elvis napisał:

Bardziej programator usbasp niż interfejs

A to mnie zaskoczyłeś :) Byłem przekonany, że w tym USB jest jakaś dedykowana inteligencja do UniSens-a. A w takiej sytuacji wynika, że to jest tylko przelotka USB -> Serial, taka jak każda. Warto wiedzieć.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.