Jerzy Markiton Opublikowano Piątek o 20:27 Opublikowano Piątek o 20:27 Witam serdecznie ! Śmieszne pytanie - czy ktoś próbował połączyć telemetrię FrSky z Jeti Duplex ? Jest to kompatybilne ? Serwis Jeti uchyla się od odpowiedzi... Myślałem o regulatorach FrSky z telemetrią podłączonych do odbiornika Jeti. Chciałbym dostać napięcie akumulatora napędowego, prąd, obroty silnika na ekran nadajnika DS-14. Ma to szansę zadziałać ? Nie jest to kwestia oszczędności finansowych ale najmniejszy regulator Jeti - Mezon 50 - to spora kobyła i w mniejszych modelach się nie mieści. Do Toxica wszedł tak ledwo, ledwo... i spodobał mi się podgląd jak pracuje silnik. Wyszło przy okazji testowania Molicel 21700 w Toxicu..... Pozdrawiam - Jurek
Market Opublikowano Piątek o 22:21 Opublikowano Piątek o 22:21 Telemetria FrSky z Jeti? Sądzę, że wątpię, bo to by znaczyło, że jeden producent skopiował protokół drugiego. Tu nie ma uniwersalnego standardu i każdy producent sobie rzepkę skrobie Natomiast polecam czujnik UniSens-E (www.sm-modellbau.de). Mierzy prąd, napięcie, zużycie mAh, obroty silnika, a do tego wysokość i wariometr. I ma wbudowane różne protokoły telemetrii. Ja używam FrSky, ale widzę, że protokół Jeti też obsługuje i parę innych.
kulfon250 Opublikowano Sobota o 18:19 Opublikowano Sobota o 18:19 Opis krótki UniSens-E https://maciej.waw.pl/?p=715
Jerzy Markiton Opublikowano Niedziela o 10:13 Autor Opublikowano Niedziela o 10:13 Dzięki serdeczne ! Te wszystkie funkcje o których piszecie są już wbudowane w urządzenie czy do pomiarów należy jeszcze podłączyć zewnętrzne czujniki ? Ze sposobu podłączenia wnioskuję, że prąd i napięcie są integralną częścią. Natomiast nie rozumiem, jak miałby mierzyć obroty silnika. Raczej potrzebny byłby zewnętrzny czujnik. Altimetr i czujnik prędkości są wbudowane czy UniSens pełni tylko rolę jakiegoś hub-a ? Pozdrawiam - Jurek
Market Opublikowano Niedziela o 10:52 Opublikowano Niedziela o 10:52 Wszystko jest wbudowane. Wysokość i wariometr też. I obroty też - na schemacie podłączenia jest jeden kabelek, który podłącza się do jednego z 3 przewodów silnikowych. Moduł mierzy impulsy z ESC na tym przewodzie i dzieli przez skonfigurowaną liczbę magnesów - i wychodzą rzeczywiste obroty. Potwierdziłem to u siebie przy pomocy niezależnego obrotomierza.
Jerzy Markiton Opublikowano Niedziela o 16:33 Autor Opublikowano Niedziela o 16:33 Dzięki serdeczne ! Nie zwróciłem uwagi na ten szary kabelek w schemacie Macieja. To jeszcze dopytam: do czego służy ten kabelek podpięty do "freier Kanal" ? - Jurek
Market Opublikowano Niedziela o 19:16 Opublikowano Niedziela o 19:16 2 godziny temu, Jerzy Markiton napisał: do czego służy ten kabelek podpięty do "freier Kanal" ? Do przełączania wysyłania wartości min/max/live, do resetowania tych min/max i zużycia mAh i do wyboru systemu telemetrii tylko przy pomocy nadajnika (bez specjalnego interfejsu). Niemniej warto kupić też interfejs, bo można poustawiać kilka niestandardowych ustawień, w tym liczbę par magnesów do liczenia obrotów.
kulfon250 Opublikowano Niedziela o 20:01 Opublikowano Niedziela o 20:01 44 minuty temu, Market napisał: Niemniej warto kupić też interfejs, bo można poustawiać kilka niestandardowych ustawień, w tym liczbę par magnesów do liczenia obrotów. Interfejs potrzebny jest tez do ustawienia systemu radia w jakim ma pracować (tylko Win, ichnia aparatura).
Market Opublikowano Niedziela o 23:12 Opublikowano Niedziela o 23:12 3 godziny temu, kulfon250 napisał: Interfejs potrzebny jest tez do ustawienia systemu radia w jakim ma pracować No właśnie akurat to jedno można ustawić bez interfejsu, właśnie przy pomocy tego kabelka podpiętego do wolnego kanału odbiornika. Procedura jest opisana w instrukcji. 1
Jerzy Markiton Opublikowano Poniedziałek o 07:52 Autor Opublikowano Poniedziałek o 07:52 Jeszcze raz serdecznie dziękuję !! Będę chyba musiał wypróbować to cacko... Pozdrawiam - Jurek
Elvis Opublikowano Poniedziałek o 08:48 Opublikowano Poniedziałek o 08:48 Bardziej programator usbasp niż interfejs 😉 się jednak przydaje; tak do ustawienia szczegółów telemetrii jak i aktualizacji samego unisensa. Ja używałem różnych, w tym od Frsky, Graupnera czy obecnie Jeti - logo nie ma znaczenia. A o samym unisensie było już na forum dawno temu 😉
Market Opublikowano Poniedziałek o 17:28 Opublikowano Poniedziałek o 17:28 8 godzin temu, Elvis napisał: Bardziej programator usbasp niż interfejs A to mnie zaskoczyłeś Byłem przekonany, że w tym USB jest jakaś dedykowana inteligencja do UniSens-a. A w takiej sytuacji wynika, że to jest tylko przelotka USB -> Serial, taka jak każda. Warto wiedzieć.
Rekomendowane odpowiedzi