Skocz do zawartości

Odbiornik FrSky X8R - brak sygnałów na wyjściach serw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

postanowiłem napisać, bo przeszukałem już chyba cały internet i nie znalazłem nic, może poza jednym takim samym przypadkiem, niestety bez rozwiązania problemu.

Mam od wielu lat moduł TX model XJT firmy FrSky. Przez wiele lat nie było problemów aż tu....

Odbiornik X8R binduje się bez problemu, po czym na żadnym z ośmiu wyjść na serwa nie ma sygnału PWM.

Moduł XJT działa bez problemu, bo sprawdzałem z innymi odbiornikami (VD5M oraz XM+). Myślałem, że to uszkodzony jest odbiornik, kupiłem drugi i jest dokładnie to samo.

Na obu odbiornikach X8R nie ma sygnałów na wyjściach PWM, za to  jest sygnał na SBUS, i działa telemetria po S.PORT.

Dodam, że sytuacja jest taka sama kiedy wgram starszy firmware V1.xx do TX I RX, jak i kiedy zaktualizuję go do v2.xx.

Działa SBUS, S. PORT, ale brak PWMa na wyjściach od 1-8.

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją ?

Co może być przyczyną?

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano

Sprawdziłbym najpierw poprawność parametrów bindowania i ramki. Czy wygląda to tak jak w załaczniku?

Ja w tej kombinacji używam firmware: FW-X6R-X8R-v2.1.0 dla odbiornika i FW-XJT-v2.1.0 dla modułu nadawczego.

Na SBUS pojawiają się wszystkie kanały, a mapowanie wyjść PWM zależy od parametrów przy bindowaniu. 

zrzut ekranu_x9d+_25-05-07_15-58-37.png

zrzut ekranu_x9d+_25-05-07_15-58-48.png

Opublikowano

Używam Turnigy XR9, więc nie mam aż tak "bogatego" menu, a binduję odbiornik z modułem XJT w trybie D16 Ch1-8 z telemetrią przy pomocy przycisków na TX i RX zgodnie z instrukcją do odbiornika X8R.  Myślę, że jeśli odbiornik bindował by się w trybie z wyjściami CH9-16 to tak czy inaczej na wyjściach PWM powinno coś być, a sprawdzałem oscyloskopem i tam po prostu nie ma sygnału. Mam możliwość zmiany protokołu i długości ramki, ale to nic nie pomaga.

Czy po każdej zmianie parametrów ramki trzeba na nowo bindować TX i RX ?

Opublikowano

Dopóki odbiornik nie otrzyma danych z nadajnika na konkretne wyjście to na wyjściu nie ma sygnału. Serwa nie ustawiają się w żadnej pozycji. Sprawdziłem u siebie, zbindowałem na kanały 9-16 i dopóki w mikserze nie ustawiłem źródła sygnału, to na tych wyjściach nie ma żadnego przebiegu - serwo jest "luźne". Spróbuj ustawić coś na każdym kanale, zobaczysz czy ruszy. Może któryś z DIP switchów na XJT niedomaga i nie masz ustawionego prawidłowego trybu, ale skoro na SBUS masz prawidłowe stany kanałów to też dziwne 😕 Najlepiej sprawdzić u kogoś z innym radiem, gdzie taki moduł działa. Wykluczyłbyś problem z konfirguracją ramki.  Zmiana parametrów ramki nie wymaga ponownego bindowania.

image.png.f528a831f035ae3d62fe578906f25186.png

Opublikowano

Jeżeli mnie pamięć nie myli to nadajnik TG 9X współpracuje z modułem zewnętrznym jeżeli z nadajnika dostaje sygnał PPM. Bindowanie  przyciskiem na module zewnętrznym.

Jezeli na displeju w nadajniku pracują  kanały i sygnał do modemu zewnętrznego będzie PPM to powinno działać. Miałem to radio z modułem ale to było z 10 lat temu więc nie wszystko pamiętam.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie w temat.

Spróbuję dzisiaj poustawiać wszystko jeszcze raz i zbindować ponownie. Zależy mi żeby uruchomić X8R bo ma telemetrię. Może faktycznie coś się "poprzestawiało" i chodzi w trybie CH9-16.

W obecnej chwili mam firmware w XJT "cofnięty" do v1.xx i zbindowny z odbiornikiem radiomastera. Gdzieś wyczytałem, że FrSky w starszej wersji softu jest kompatybilny z radiomasterem.

I faktycznie mam 6-cio kanałowy odbiornik R86C i normalnie wszystkie 6 kanałów PWM działa elegancko. Tak więc tymczasowy setup do lotów jest :)

A czy jest coś takiego jak "rozparowanie" nadajnika i odbiornika, żeby wrócić do fabrycznych ustawień?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.