Gość Anonymous Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Cześć! Stanąłem przed dosyć poważnym zadanie - muszę jakoś zamocować wyposażenie w modelu. Wpadłem na genialny pomysł - rzepy :idea: W sumie nie mam innej możliwości, więc rzepy mam narzucone. Pomyślałem sobie, bo gdzieś kiedys na forum, że przykleję do pakietu taśmę dwustronną, rzepa posmaruję uhu porem i poczekam aż troszkę przeschnie, a następnie przykleję w ten sposób spreparowanego rzepa do pakietu. Wyszła tzw. kiła. Pakiet odkleja się po 2 - 3 oderwaniach od kadłuba. Ponadto, jak przykleić rzepa do regulatora, który - jak wiadomo, w czasie pracy nagrzewa się i klej z taśmy dwustronnej słabnie. Proszę mnię oświecić, bo mnie zaraz trafi Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoyo Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 przyklej zepa a potem przybij szpilkami do balsy a do pakietu sa takie opaski jakie stosuja w helikach trzeba prubowac przepraszam za moja ortografie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nergal Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Kleję rzepy poczciwym butaprenem. Smaruję obie powierzchnie czekam 20 minut (dwadzieścia- nie dwie!) Potem jeszcze raz obie klejone powierzchnie i czekam 5 min.Skleja się na raz bez poprawiania i odrywania.Pamiętaj, że "budzior" jest agresywny w stosunku do polistyrenu, więc klejenie styropianu czy depronu odpada :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo_upb Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Ja kupiłem dokładnie w tym celu 'rzepową' taśmę samoprzylepną. Na jednej tasiemce ok. 50cm x 2cm są haczyki, a na drugiej pętelki - czyli kompletny rzep. Klej na nich jest bardzo mocny. Do nabycia 'za grosze' chyba w każdym hipermarkecie na stanowiskach z narzędziami/artykułami do samochodów. Coś takiego Ja stosuję to do mocowania baterii i regulatora, mój kumpel całe wyposażenie ma w ten sposób umocowane (poza serwami), nie ma znaczenia czy coś jest ciepłe czy nie - trzyma jak trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Ja kleje rzepy klejem termicznym [laska] Pakiety mocuje na "objemkę" [rzep] a przesuwanie przód-tył jest zablokowane konstrukcją modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alansiu123 Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 U mnie samoprzylepny rzep jest przyklejony do akumulatora tylko fabrycznym lejem, a w modelu dodatkowo jeszcze 5 minutową żywicą. Jak ma się oderwać to tylko z kawałkiem modelu. :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 My kupujemy rzepy bez fabrycznych klejów i je przyklejamy za pomocą CA, ja ma się coś wyrwać to tylko kawał balsy z modelu, a do pakietu trzyma wyśmienicie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo_upb Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Jeśli jeszcze mogę coś poradzić co do rzepów - haczyki (czyli część twardą) przyklejaj do płatowca, a pętelki (miękkie nitki) do elementów wyposażenia, bo one się o wiele szybciej zużywają. Po jakimś czasie łatwiej odkleić zniszczone pętelki np. od akumulatora niż od konstrukcji modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Dziwne ale mnie klejąc klejem CA rzep zawsze się zniszczy i jego "łapanie" jest dużo słabsze. Jeszcze jedno - używając termicznego łatwo i bez zniszczenia obudowy np. odbiornika można to przykleić. Klej można oderwać bez problemu. Czasami też całe wyposażenie bez rzepu można przykleić na stałe - np. serwa albo odbiornik czy regulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 U mnie samoprzylepny rzep jest przyklejony do akumulatora tylko fabrycznym lejem Ja czynię podobnie tylko, że na kadłubie również na oryginalnym kleju. A rzep kupilem w najbliższej pasmanterii za 5 zł za metr ( obie części ). Jak na razie rzepy trzymają wyśmieniecie. Pozdrawiam Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alansiu123 Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Ja czynię podobnie tylko, że na kadłubie również na oryginalnym kleju. też tak robiłem ale ten klej słabo trzyma się do pianek, zwłaszcza do epp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Moje rzepy przyklejam klejem Allfix firmy Soudal(można kupić w tubach jak silikon albo mniejszych jak pasty do zębów) albo taśmą dwustronną ale nie piankową grubości 2mm tylko cieńką, zbrojoną, taką jak się stosuje do przyklejania wykładzin dywanowych. Obydwa sposoby jeszcze mnie nie zawiodły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 27 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Możesz wogóle nie używac rzepu ale tasmy dwustronnej piankowej (np firmy TESA -polecam), oczywiście nie do pakietu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 27 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 np firmy TESA -polecam Też używam takiej do różnych rzeczy i polecam, mam tak przyklejony rzep do lipola, w szybowcu takie klejenie jeszcze mnie nie zawiodło. EDIT: strejla_u, No i jak rozwiązałes problem :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Zastosuję patent, który opisałem, czyli taśma dwustronna wspomagana UhuPORem. Całość obkleję taśmą, żeby nie po ewentualnym odklejeniu się nie wypadło z samolotu Narazie poprostu nie stać mnie ani na pistolet + klej, a rzepów samoprzylepnych jeszcze nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 27 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Ja rzepy do pakietow kleje klejem kontaktowym (Pattex), cos jak butapren. Zawsze najpierw przecieram koszulke pakietu (w miejscu klejenia) bardzo drobnym papierem sciernym. Potem, jak przedmowcy, smaruje klejem dwie powierzchnie. Czekam, az klej przeschnie i dociskam. Ciezko to potem oderwac! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.