Adrian589 Opublikowano Poniedziałek o 17:07 Opublikowano Poniedziałek o 17:07 Cześć, od niedawna jestem posiadaczem samolotu Mustang z Banggood, którego masa całkowita nie przekracza 250g. Chciałbym zacząć przygodę z samolotami RC i nauczyć się latać. Niedaleko mnie znalazłem łąkę, która świetnie nadaje się na loty tym samolotem, niestety jest ona blisko lotniska Babice. Na aplikacji DroneTower jest to strefa DRA-R (ATZ EPBCA), z opisu wynika, że jeśli wykonuje lot dronem lub samolotem RC poniżej 900g muszę zgłosić to zarządcy obiektu. Czy jeśli latałbym moim małym samolotem bez zgłaszania to mogę dostać jakąś karę? Czy lepiej dopytać się zarządcy, czy mogę wykonać lot zabawkowym samolotem? Z góry dziękuję za pomoc.
pjk11 Opublikowano Poniedziałek o 17:26 Opublikowano Poniedziałek o 17:26 Lepiej od razu zgłoś się na milicje, a potem razem z nimi przed sądem wystąp o możliwie najniższy wymiar kary.
robertus Opublikowano Poniedziałek o 17:36 Opublikowano Poniedziałek o 17:36 Nie pomagasz 🙂 Adrian najpierw przestaw ustawienia pod siebie w DroneTower, Ustaw kategorię na otwartą, mase na <900g podkategoria A1
Adrian589 Opublikowano Poniedziałek o 17:39 Autor Opublikowano Poniedziałek o 17:39 Zmieniłem ustawienia i takie mam wyniki:
robertus Opublikowano Poniedziałek o 20:07 Opublikowano Poniedziałek o 20:07 no i masz wszystko napisane, zgody nie musisz mieć, zrób check in i lataj
Adrian589 Opublikowano Poniedziałek o 20:14 Autor Opublikowano Poniedziałek o 20:14 Dziękuję za odpowiedzi, zastanawiam się tylko czy odległość od lotniska wynosi ponad 1km? Na mapie wydaje mi się, że jest to jednak trochę mniejsza.
Czaro Opublikowano Wtorek o 14:54 Opublikowano Wtorek o 14:54 21 godzin temu, Adrian589 napisał: Chciałbym zacząć przygodę z samolotami RC i nauczyć się latać. Niedaleko mnie znalazłem łąkę, która świetnie nadaje się na loty tym samolotem Adrian, miejsce, które znalazłeś absolutnie nie nadaje się na loty modelem RC, a w szczególności do Twoich pierwszych w życiu lotów! Jedź za Warszawę, tam gdzie otwarte pola i łąki, np. za Starymi Babicami pod Kampinosem, albo na lotnisko modelarskie Chudoby na Białołęce. W hangarach Aeroklubu Warszawskiego na Księżycowej, lub w Bemowskim Centrum Kultury na ul. Rozłogi (Jelonki) masz dwie modelarnie, gdzie na pewno instruktorzy pomogą Ci w pierwszych krokach. Natomiast co do DRA-R. Przecież w liście stref masz wymienioną ATZ 1km. Więc nie musisz się zastanawiać, czy pinezka jest w strefie, czy nie. Jest Babice są szalenie zajętym lotniskiem i zdrowy rozsądek podpowiadałby trzymać się od tego lotniska z daleka. 1
Adrian589 Opublikowano Wtorek o 16:20 Autor Opublikowano Wtorek o 16:20 Chyba to miejsce rzeczywiście odpuszczę. Czy wiesz może ile się płaci za wejście na lotnisko modelarskie Chudoby?
Czaro Opublikowano Wtorek o 19:15 Opublikowano Wtorek o 19:15 Tu jest grupa, możesz dopytać: https://www.facebook.com/groups/542712955886224 Chyba 200zł za półrocze. Nie wiem dokładnie, bo nie korzystam z oficjalnego lotniska. Moje modele nie potrzebują perfekcyjnie utrzymanego pasa startowego, więc latam za darmo na sąsiedniej, dzikiej łące. Miejsca w przestrzeni powietrznej w koło jest dość.
Adrian589 Opublikowano Środa o 11:19 Autor Opublikowano Środa o 11:19 Z tego co czytałem to lotnisko Chudoby nie jest żadnym prywatnym miejscem i nikt nie wymaga opłat. Czy ktoś może tam ostatnimi czasy jeździ? Mój samolot również nie wymaga pasa startowego, muszę poszukać jakieś łąki oddalonej od lotniska Babice.
Kamilos Opublikowano Środa o 15:31 Opublikowano Środa o 15:31 Dużo tego pasa startowego potrzebujesz? Jak coś to wpadaj na Reguły. Pinezka: https://www.google.pl/maps/place/Lotnisko+Modelarskie+RC+Reguły/@52.154844,20.8585731,238m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x4719344826e26ea5:0x4e0447b6b7835a56!8m2!3d52.155012!4d20.8584971?hl=pl&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDYwMS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
Rekomendowane odpowiedzi