Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

od niedawna jestem posiadaczem samolotu Mustang z Banggood, którego masa całkowita nie przekracza 250g. Chciałbym zacząć przygodę z samolotami RC i nauczyć się latać. Niedaleko mnie znalazłem łąkę, która świetnie nadaje się na loty tym samolotem, niestety jest ona blisko lotniska Babice. Na aplikacji DroneTower jest to strefa DRA-R (ATZ EPBCA), z opisu wynika, że jeśli wykonuje lot dronem lub samolotem RC poniżej 900g muszę zgłosić to zarządcy obiektu. Czy jeśli latałbym moim małym samolotem bez zgłaszania to mogę dostać jakąś karę? Czy lepiej dopytać się zarządcy, czy mogę wykonać lot zabawkowym samolotem?

Z góry dziękuję za pomoc.

IMG_5750.jpeg

IMG_5749.jpeg

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi, zastanawiam się tylko czy odległość od lotniska wynosi ponad 1km? Na mapie wydaje mi się, że jest to jednak trochę mniejsza. 

Opublikowano
21 godzin temu, Adrian589 napisał:

Chciałbym zacząć przygodę z samolotami RC i nauczyć się latać. Niedaleko mnie znalazłem łąkę, która świetnie nadaje się na loty tym samolotem

Adrian, miejsce, które znalazłeś absolutnie nie nadaje się na loty modelem RC, a w szczególności do Twoich pierwszych w życiu lotów! 

Jedź za Warszawę, tam gdzie otwarte pola i łąki, np. za Starymi Babicami pod Kampinosem, albo na lotnisko modelarskie Chudoby na Białołęce. 

W hangarach Aeroklubu Warszawskiego na Księżycowej, lub w Bemowskim Centrum Kultury na ul. Rozłogi (Jelonki) masz dwie modelarnie, gdzie na pewno instruktorzy pomogą Ci w pierwszych krokach.

Natomiast co do DRA-R. Przecież w liście stref masz wymienioną ATZ 1km. Więc nie musisz się zastanawiać, czy pinezka jest w strefie, czy nie. Jest :( Babice są szalenie zajętym lotniskiem i zdrowy rozsądek podpowiadałby trzymać się od tego lotniska z daleka.

• Lubię to 1
Opublikowano

Z tego co czytałem to lotnisko Chudoby nie jest żadnym prywatnym miejscem i nikt nie wymaga opłat. Czy ktoś może tam ostatnimi czasy jeździ? Mój samolot również nie wymaga pasa startowego, muszę poszukać jakieś łąki oddalonej od lotniska Babice.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.