Skocz do zawartości

Rozłączanie podczas ruszania lotkami - gorące ESC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Potrzebuję Państwa pomocy.

Buduję swój pierwszy samolot, kupiłem kit Fun Cub 1100m na banggoodzie.

Do tego mam takie elementy:

• Silnik X2212 KV1250 SunnySky
  • ESC 40A takie image.png.78e4410e0ee14f58203d42db501378cc.png
  • 4 serwa MG90S TowerPRO
  • akumulator SLS Quantum 3s 1300mah
  • Odbiornik Radiomaster ER6 ELRS

Poskładałem wszystko, zbindowałem, działa ale.... jeszcze na stole jak poruszam na zmianę lotkami (2 osobne serwa) to zestaw się resetuje, zrywa połączenie na 2 sekundy.

Odpalę silnik, poruszam statecznikiem itp i nic się nie dzieje. A same lotki ruszając na zmianę powodują, że się zestaw wyłącza, nawet bez odpalania silnika. ESC wtedy jest bardzo gorące, praktycznie nie da się go trzymać.

Wydawało mi się, że to ESC będzie odpowiednie, wręcz z nadmiarem na taki zestaw - ale czy miałem rację?

Czy mogę mieć uszkodzone ESC? Odpiąłem nawet popychacze z tych serw, żeby sprawdzić czy nie ma jakiegoś głupiego oporu - nawet bez popychaczy się rozłącza.

W czym może leżeć problem?

Dziękuję za pomoc

Opublikowano

Jeżeli problem występuje na serwach lotek i nie występuje na serwach innych kanałów, to problem raczej nie jest w esc, tylko w serwach lotek, a być może tylko w jednym z nich. Wygląda jakby serwo robiło zwarcie i pobierało duży prąd, który grzeje bec w esc i powoduje spadek napięcia, który resetuje zestaw.

Czy esc grzeje się tylko podczas ruszania lotkami? Czy esc grzeje się też jak niczym nie ruszasz?

Podepnij tylko jedno pojedyncze serwo: najpierw pojedynczo jednej lotki, a potem pojedynczo drugiej lotki, to sprawdzisz, czy i ewentualnie które serwo szwankuje. Jak masz jakąś baterię ok. 5 V (np. 4 eneloop) to możesz sprawdzić same serwa podpięte do odbiornika bez esc.

• Lubię to 2
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź.

Dziś miałem więcej czasu i od rana analizowałem ten problem - wynika z niego, że wystarczy ruszać dwoma, dowolnymi serwami na zmianę i ESC się mocno grzeje i rozłącza.

Odłączyłem jedno, poruszałem jedną lotką i statecznikiem - zgasło.

Odłączyłem drugie, pierwsze podłączyłem + statecznik i też zgasło.

Podmieniłem też serwa w lotkach na nowe - ruszam dwoma, ESC gorące i rozłącza

Zamówiłem nowe ESC, przyjdzie jutro, szkoda wróżyć - najwyżej zwrócę jak to też będzie dawało takie objawy i będę szukał głębiej.

Opublikowano

Niestety tak się dzieje, to prawdopodobnie nie wina serwomechanizmów tylko samego ESC. Mam ten problem z ESC BL Heli. Przy używaniu lotek lub przy podłączeniu 3 kanałów, gdzie zamiast lotek podpinam ster kierunku, przy skrajnych wychyleniach ESC odcina odcina silnik. Z tego co znalazłem w sieci trzeba taki ESC przeprogramować pod samolot a nie pod drony (prawdopodobnie zostały fabrycznie zaprogramowane właśnie pod nie). Na razie latam na no name'ach Simonk. Czekam na model Arduino z Chin, zobaczę czy rozwiążę problem. Niby można zaprogramować też z nadajnika, ale nie mogę się połapać w tych "beepach" przy małym 12 A BLHeli, gdzie strasznie szybko się zmieniają.

Opublikowano

Zamiast kupować niewiadome regulatory po 20zł zainwestuj w porządny regulator np. HOBBYWING SKYWALKER 40A - UBEC / V2.

Porządne zasilanie BEC to podstawa w szczególności przy większej ilości serw.  W powyższym regulatorze masz BEC impulsowy 5V o maksymalnym natężeniu 5A

• Lubię to 1
Opublikowano

@oki188 to prawda, mam słabe serwo, ale nie na tyle, żeby przegrzewało się podczas pracy dwóch 9g serw i odłączało zasilanie.

Dziś przyszło nowe, takie samo, działa poprawnie zarówno w scenariuszu jak tu opisywałem, jak i ruszając wszystkimi serwami + zasilając silnik. Dziękuję, temat rozwiązany, uszkodzone było ESC tak jak podejrzewałem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.