Nomade Posted August 7, 2025 Posted August 7, 2025 Witam szanowne grono praktyków, od dłuższego czasu porównuje oferowane bezprzewodowe moduły FPV i muszę się przyznać, że zgubiłem się w gąszczu ofert i coraz częściej fantazyjnych parametrów. Sprzedawcy napisać mogą wszystko, byle sprzedać towar. Przeczytałem setki postów, oglądnąłem też masę filmów na YT i wiem, że nic nie wiem. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że modelarze, którzy używają FPT podczas użytkowania w miarę szybko zauważają zalety i wady. Dlatego tutaj moje pytania wyłącznie do praktyków. Teorie może w innym wątku. Potrzebuję bezprzewodowy moduł FPV, który spełni kilka moich kryteriów. 1. Zasięg w powietrzu (VLOS) max. 5 km 2. Prędkość przesyłu 50 Mbps 3. Opóźnienie nie większe niż 30 ms 4. Waga kamery i nadajnika do 70 g Na koniec zaznaczę, że budżetowe nie ma być tanio, ale dobry -lepsze jest wrogiem dobrego -sprzęt w rozsądnej cenie. Nie interesują mnie też nowinki w kosmicznych cenach. Z góry dziękuję, za konkretne wskazówki i porady.
Atomizer Posted August 8, 2025 Posted August 8, 2025 Ja używam takiego zestawu ale co do odległości to nie sprawdzałem.
japim Posted August 8, 2025 Posted August 8, 2025 Latanie BVLOS stało się ostatnio bardzo utrudnione. Czy masz uprawnienia aby latać na takie odległości?
GL Posted October 14, 2025 Posted October 14, 2025 Ja latam z DJI O3. Jak to wychodzi to jest tu: Dźwięku nie nagrywa i nie przekazuje do gogli. Na filmie jest dograny z niezależnego mikro rejestratora. Zasięg w pełnej jakości to jakieś 500 m z niewielkimi przeszkodami typu kilka koron drzew, w pełnej widzialności byłby ponad 1 km (więcej nie sprawdzałem), ale spełniając wymagania wysokości (120m) to w praktyce zawsze coś zasłoni i obraz będzie się rwał. Trzeba się liczyć z tym, że jak przy odległości większej niż te 400m, wleci się za poważną przeszkodę np. wysoki nasyp i dodatkowo jeszcze jakaś roślinność po drodze, to obraz całkowicie się zamrozi. No i (jak napisali wyżej) nie wolno latać poza zasięgiem wzroku obserwatora. Teraz zamiast O3 jest w ofertach O4, które ma jeszcze lepsze parametry.
Recommended Posts