szymon_wolebez Opublikowano 29 Marca 2009 Opublikowano 29 Marca 2009 Witam. Jak w temacie, mam wielką prośbę do posiadaczy nadajnika Graupner Mc 19. Potrzebna mi jest informacja o złączu modułu w.cz. Występują tam 4 piny, mam rozpiskę oprócz pinu nr. 2 licząc od czerwonego kabelka. Znalazłem inf. taką, że " V+ stabilizacja " i tu jest dylemat jakie napięcie? Domyślnie mogę oscylować, że ok. ( 3v, 5v, 6v przy sygnałach cyfrowych ) praktycznie nie mam zamiaru podłączać w ciemno. Potrzebuję tej informacji do odpalenia modułu jako zewnętrznego. Dotychczasowe podpinanie bez tego pinu nr. 2 daje marne efekty. Domyślam się, że moduł nadawczy nie działa na pełnej mocy. Domowe testy są poprawne, test zasięgu w porównaniu do hitec flash 5x wypadł bardzo źle, brak zasięgu. Dodam, że do modułu mam kupiona oryginalną antenę i kwarc, zasilanie z pakietu 9,6v tak jak w instrukcji. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Szymon.
szymon_wolebez Opublikowano 31 Marca 2009 Autor Opublikowano 31 Marca 2009 Gdzie się podziali posiadacze MC19? Czekam na jakieś wieści, projekt stanął w miejscu.
szymon_wolebez Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zapytam jeszcze raz dla potwierdzenia, bo szkoda mi moduł uszkodzić. Czy to jest napięcie ( 9,8v ) na tym kabelku obok czerwonego na którym jest zasilanie z pakietu? Jak tak to czyli jest to same samo zasilanie jak z czerwonego ( czyli można zrobić zworkę )? Dla pewności : Według tej fotki to jest tak: 1- wejście PPM 2- masa GND 3 - to jest to o co pytam :?: 4- zasilanie + 9,6v ( czyli prosto z pakietu ). Wiec czy to ten pin był zmierzony? Podłącze dopiero po uzyskaniu odp. Widzę światełku w tunelu do tego tematu .
bubu2 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam. Moduł jest praktycznie taki sam we wszystkich aparaturach serii Mc. W mojej napięcia na trzecim i czwartym pinie się różnią i to wyraźnie. pozdr.
szymon_wolebez Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Różnią się a czy możesz podać jakie są napięcia tej różnicy? Ojj obawiam się, ze moduły z serii MC jednak nie do końca są podobne ( znaczy mogą ale nie muszą, tego nie wiem co do wyprowadzeń ).
bubu2 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zmierzyłem dokładnie. Pakiet Li-Jon 3s, lekko rozładowany. Między 2 a 3 jest 10,63v, a między 2 a 4 jest 6,02v. Moduły wyglądają prawie identycznie we wszystkich Mc (do tego z Twego zdjęcia niemal identycznie), do wszystkich wchodzi taka sama czteropinowa wtyczka. Mój jest w Mc-16. pozdr.
Deem Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Jeszcze raz wg. numeracji na twoim zdjęciu. Wtyczka w module 1. 7,31V 2. wiadomo masa 3. 9,78V 4. 6,05V Wtyczka wyjęta z gniazda (pomiar na wtyczce) 1. 8,13V 2. jw 3. 9,91V 4. 6,09V Napięcie pakietu 10,1V Miernik chiński Dokonujący pomiaru g... wie o elektronice.
Swift Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam Szymon, na stronie JETI jest do pobrania instrukcja (navod), do modułu Jeti TU 2.4GHz, który ma identyczne gniazdko jak w MC19, bo do MC19 jest stosowany. http://www.jetimodel.cz/cze/hlavni.htm Według w/w instrukcji, stosując numerację jak na zdjęciu z twojego postu: 1- sygnał PPM 2 - masa (GND) 3 - + U bat (napięcie zasilanaia z akumulatorów, plus) 4 - tu niestety, dalej nie mamy pewności, bo w instrukcji modułu Jeti TU jest oznaczenie NC, czyli w tym module pin 4 jest nie podłączony. Na pin 4, może być sygnał blokujący tor w.cz. nadajnika, ale trzeba by to sprawdzić, np przełączając nadajnik z trybu "uczeń" w tryb "instruktor" - mierząc napięcie. PP
szymon_wolebez Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Wielkie dzięki za pomiary Deem . Poprzeglądam jeszcze jakieś dane i tak podepnę. Obecnie jak pisałem mam minimalny sygnał, to znaczy znikomy ( coś jak by w.cz. generowało bez tranzystora mocy ). Oczywiście po podpięciu sprawdzę jak to działa. Tylko teraz, pytanie czy nie posadziłem modułu poprzez podpięcie na pin 4 napięcia z pakietu 9,9v zamiast 6v. Tak i to zaczyna mieć ręce i nogi. Sprawdzę u znajomego na moc nadawanego sygnału i na tej podstawie będę miał jasność. EDIT : Faktycznie byłem ślepy, wcześniej przeglądałem stronkę z modułem 2,4ghz do MC19. Szukajcie a znajdziecie......... :rotfl: Jutro zrobię porządek z kabelkami + stabilizator 6v i zobaczymy co z tego wyjdzie.
szymon_wolebez Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Tak też zrobiłem, podłączyłem tak jak powinno być. Efekt zauważalny na podstawie poboru prądu. Teraz moduł pobiera 150mA ( tak jak podaje producent ), tranzystor wyczuwalnie się grzeje ( i tu nie mam pojęcia czy to oby tak jest prawidłowo ). Nie jestem w stanie sprawdzić samemu jaki efekt uzyskałem. Wiem tylko, że teraz w.cz. zakłóca mi modulator ( cuda na wyświetlaczu, modulator typu Zbigowy modulator z sąsiedniego forum), więc coś tam smali w antenę. Kolejne pomiary na przyrządach radiowych. Zamiast stabilizatora połączyłem 4 diody prostownicze od pakietu, spadek napięcia wypadł dokładnie w granicach 6V. Podając lekko wyższe napięcie na to wejście pobór prądu rośnie ( tranzystor mocniej szie grzej, całkiem prawdopodobnie iż moc wzrasta / albo powstają straty ), niższe np. 5v to pobór prądu modułu wynosi 0.08A a już przy 6,30v 0.15A
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.