Jump to content

Do posiadaczy nadajnika MC 19


szymon_wolebez

Recommended Posts

Witam.

Jak w temacie, mam wielką prośbę do posiadaczy nadajnika Graupner Mc 19.

Potrzebna mi jest informacja o złączu modułu w.cz.

Występują tam 4 piny, mam rozpiskę oprócz pinu nr. 2 licząc od czerwonego kabelka.

Znalazłem inf. taką, że " V+ stabilizacja " i tu jest dylemat jakie napięcie?

Domyślnie mogę oscylować, że ok. ( 3v, 5v, 6v przy sygnałach cyfrowych ) praktycznie nie mam zamiaru podłączać w ciemno.

 

Potrzebuję tej informacji do odpalenia modułu jako zewnętrznego.

Dotychczasowe podpinanie bez tego pinu nr. 2 daje marne efekty.

Domyślam się, że moduł nadawczy nie działa na pełnej mocy.

Domowe testy są poprawne, test zasięgu w porównaniu do hitec flash 5x wypadł bardzo źle, brak zasięgu.

 

Dodam, że do modułu mam kupiona oryginalną antenę i kwarc, zasilanie z pakietu 9,6v tak jak w instrukcji.

 

Z góry dziękuję za pomoc.

 

Pozdrawiam

Szymon.

Link to comment
Share on other sites

Zapytam jeszcze raz dla potwierdzenia, bo szkoda mi moduł uszkodzić.

Czy to jest napięcie ( 9,8v ) na tym kabelku obok czerwonego na którym jest zasilanie z pakietu?

Jak tak to czyli jest to same samo zasilanie jak z czerwonego ( czyli można zrobić zworkę )?

 

 

Dla pewności :

eed507612f4b69be.jpg

 

Według tej fotki to jest tak:

1- wejście PPM

2- masa GND

3 - to jest to o co pytam :?:

4- zasilanie + 9,6v ( czyli prosto z pakietu ).

 

Wiec czy to ten pin był zmierzony?

 

Podłącze dopiero po uzyskaniu odp.

 

Widzę światełku w tunelu do tego tematu :lol: .

Link to comment
Share on other sites

Zmierzyłem dokładnie. Pakiet Li-Jon 3s, lekko rozładowany. Między 2 a 3 jest 10,63v, a między 2 a 4 jest 6,02v. Moduły wyglądają prawie identycznie we wszystkich Mc (do tego z Twego zdjęcia niemal identycznie), do wszystkich wchodzi taka sama czteropinowa wtyczka. Mój jest w Mc-16. pozdr.

Link to comment
Share on other sites

Jeszcze raz wg. numeracji na twoim zdjęciu.

 

Wtyczka w module

1. 7,31V

2. wiadomo masa

3. 9,78V

4. 6,05V

 

Wtyczka wyjęta z gniazda (pomiar na wtyczce)

1. 8,13V

2. jw

3. 9,91V

4. 6,09V

 

Napięcie pakietu 10,1V

Miernik chiński

Dokonujący pomiaru g... wie o elektronice.

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Szymon, na stronie JETI jest do pobrania instrukcja (navod), do modułu Jeti TU 2.4GHz, który ma identyczne gniazdko jak w MC19, bo do MC19 jest stosowany.

 

http://www.jetimodel.cz/cze/hlavni.htm

 

Według w/w instrukcji, stosując numerację jak na zdjęciu z twojego postu:

 

1- sygnał PPM

2 - masa (GND)

3 - + U bat (napięcie zasilanaia z akumulatorów, plus)

4 - tu niestety, dalej nie mamy pewności, bo w instrukcji modułu Jeti TU jest oznaczenie NC, czyli w tym module pin 4 jest nie podłączony.

 

Na pin 4, może być sygnał blokujący tor w.cz. nadajnika, ale trzeba by to sprawdzić, np

przełączając nadajnik z trybu "uczeń" w tryb "instruktor" - mierząc napięcie.

PP

Link to comment
Share on other sites

Wielkie dzięki za pomiary Deem .

Poprzeglądam jeszcze jakieś dane i tak podepnę.

Obecnie jak pisałem mam minimalny sygnał, to znaczy znikomy ( coś jak by w.cz. generowało bez tranzystora mocy ).

Oczywiście po podpięciu sprawdzę jak to działa.

Tylko teraz, pytanie czy nie posadziłem modułu poprzez podpięcie na pin 4 napięcia z pakietu 9,9v zamiast 6v.

Tak i to zaczyna mieć ręce i nogi. Sprawdzę u znajomego na moc nadawanego sygnału i na tej podstawie będę miał jasność.

 

EDIT : Faktycznie byłem ślepy, wcześniej przeglądałem stronkę z modułem 2,4ghz do MC19.

Szukajcie a znajdziecie......... :rotfl:

 

Jutro zrobię porządek z kabelkami + stabilizator 6v i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Link to comment
Share on other sites

Tak też zrobiłem, podłączyłem tak jak powinno być.

Efekt zauważalny na podstawie poboru prądu. Teraz moduł pobiera 150mA ( tak jak podaje producent ), tranzystor wyczuwalnie się grzeje ( i tu nie mam pojęcia czy to oby tak jest prawidłowo ). Nie jestem w stanie sprawdzić samemu jaki efekt uzyskałem. Wiem tylko, że teraz w.cz. zakłóca mi modulator ( cuda na wyświetlaczu, modulator typu Zbigowy modulator z sąsiedniego forum), więc coś tam smali w antenę.

Kolejne pomiary na przyrządach radiowych.

Zamiast stabilizatora połączyłem 4 diody prostownicze od pakietu, spadek napięcia wypadł dokładnie w granicach 6V.

Podając lekko wyższe napięcie na to wejście pobór prądu rośnie ( tranzystor mocniej szie grzej, całkiem prawdopodobnie iż moc wzrasta / albo powstają straty ), niższe np. 5v to pobór prądu modułu wynosi 0.08A a już przy 6,30v 0.15A

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.