RomanJ4 Opublikowano 22 Sierpnia Opublikowano 22 Sierpnia https://www.homemadetools.net/forum/dust-cyclone-separator-41544?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=08-21-25&utm_content=08-21-25-59570&nls=nl&nl_ref=sub_16&nlsource=1&fi=59570#post59570 2
ahaweto Opublikowano Poniedziałek o 17:54 Opublikowano Poniedziałek o 17:54 Dwa lata temu korzystając z podpowiedzi internrtu zbudowałem taki separator. Wykorzystałem dwa wiadra rownież zakupione w internecie oraz parę kształtek kanalizacyjnych. Spisuje się znakomicie, nie ma problemu z szybko zapychającym się filtrem i zapełnianiem worka. Tak na oko to separator wyłapuje ok. 90 procent trocin i wiórek. 1
kulfon250 Opublikowano Poniedziałek o 17:57 Opublikowano Poniedziałek o 17:57 2 minuty temu, ahaweto napisał: Dwa lata temu korzystając z podpowiedzi internrtu zbudowałem taki separator. Wykorzystałem dwa wiadra rownież zakupione w internecie oraz parę kształtek kanalizacyjnych. Spisuje się znakomicie, nie ma problemu z szybko zapychającym się filtrem i zapełnianiem worka. Tak na oko to separator wyłapuje ok. 90 procent trocin i wiórek. Mam dokładnie taki sam do plotera frezującego, skończyły się problemy bo pył zapychał worek w 3-4 minuty. 1
ahaweto Opublikowano wczoraj o 07:04 Opublikowano wczoraj o 07:04 Zamknięcie tych wiader pokrywami jest mocne i szczelne i takie musi być. Jednak w separatorze jest to przeszkodą. Chodzi mi o rozłączanie wiader aby opróżnić dolne wiadro z zebranych np. trocin. Próbując rozłączyć tak mocne połączenie bardzo łatwo można uszkdzić połącenie klejone dolnej pokrywy z z górnym wiadrem. Poradziłem sobie w ten sposób że w zamknięcie dolnej pokrywy wkleiłem samoprzylepną gąbkę którą używa się do uszczelniania okien drewnianych. W ten sposó górne wiadro jest tylko nakładane na dolne wiadro. Siła ssania łączy oba wiadra bardzo szczelnie a po wyłączeniu odkurzacza górne wiadro można bez wysiłku podnieść do góry odstawić i opróżnić dolne wiadro. Jest to jedyna moja modernizacja tego dobrego i sprawdzonego projektu. Widziałem też w internecie projekt zaworu bezpieczeństwa. To też jest przydatne. Po założeniu za małej dyszy szczelinowe aby np. wyczyścić stół lub maszynę siła ssąca potrafi dolne wiadro "wessać do środka" i to się u mnie zdarzyło . Teraz tego unikam ale taki zawór warto i muszę go wykonać. 1
kulfon250 Opublikowano wczoraj o 10:42 Opublikowano wczoraj o 10:42 Opróżniam zdejmując górną pokrywę. Dolnej nie ma bo wiadra są wsunięte jedno w drugie. Moje są skręcone na sztywno i zasilikonowane, a w środku mają poprzeczki w celu usztywnienia, bo inaczej potrafiły się"zapadać" do środka nawet na małym podciśnieniu. Pomysł z zaworem ciekawy, opisz jak go zrobisz.
Rekomendowane odpowiedzi