Skocz do zawartości

Warsztatowy separator cyklonowy

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dwa lata temu korzystając z podpowiedzi internrtu zbudowałem taki separator. Wykorzystałem dwa wiadra rownież zakupione w internecie oraz parę kształtek kanalizacyjnych.

Spisuje się znakomicie, nie ma problemu z szybko zapychającym się filtrem i zapełnianiem worka. Tak na oko to separator wyłapuje ok. 90 procent trocin i wiórek.

separator.jpg.d1a275e0ba69e7fd33306bbced46a2b9.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, ahaweto napisał:

Dwa lata temu korzystając z podpowiedzi internrtu zbudowałem taki separator. Wykorzystałem dwa wiadra rownież zakupione w internecie oraz parę kształtek kanalizacyjnych.

Spisuje się znakomicie, nie ma problemu z szybko zapychającym się filtrem i zapełnianiem worka. Tak na oko to separator wyłapuje ok. 90 procent trocin i wiórek.

separator.jpg.d1a275e0ba69e7fd33306bbced46a2b9.jpg

Mam dokładnie taki sam do plotera frezującego, skończyły się problemy bo pył zapychał worek w 3-4 minuty.

• Lubię to 1
Opublikowano

Zamknięcie tych wiader pokrywami jest mocne i szczelne i takie musi być. Jednak w separatorze jest to przeszkodą. Chodzi mi o rozłączanie wiader aby opróżnić dolne wiadro z zebranych np. trocin. Próbując rozłączyć tak mocne połączenie bardzo łatwo można uszkdzić połącenie klejone dolnej pokrywy z z górnym wiadrem.

Poradziłem sobie w ten sposób że w zamknięcie dolnej pokrywy wkleiłem samoprzylepną gąbkę którą używa się do uszczelniania okien drewnianych. W ten sposó górne wiadro jest tylko nakładane na dolne wiadro. Siła ssania łączy oba wiadra bardzo szczelnie a po wyłączeniu odkurzacza górne wiadro można bez wysiłku podnieść do góry odstawić i opróżnić dolne wiadro.

Jest to jedyna moja modernizacja tego dobrego i sprawdzonego projektu.

Widziałem też w internecie projekt zaworu bezpieczeństwa. To też jest przydatne. Po założeniu za małej dyszy szczelinowe aby np. wyczyścić stół lub maszynę siła ssąca potrafi dolne wiadro "wessać do środka" i to się u mnie zdarzyło . Teraz tego unikam ale taki zawór warto i muszę go wykonać.

• Lubię to 1
Opublikowano

Opróżniam zdejmując górną pokrywę. Dolnej nie ma bo wiadra są wsunięte jedno w drugie. Moje są skręcone na sztywno i zasilikonowane, a w środku mają poprzeczki w celu usztywnienia, bo inaczej potrafiły się"zapadać" do środka nawet na małym podciśnieniu.

Pomysł z zaworem ciekawy, opisz jak go zrobisz.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.