Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam następujący problem.

Po podłączeniu serw do odbiornika, traci on połączenie z nadajnikiem, a pozostałe podłączone serwa zaczynają "wariować".

Po odpięciu serwa, wszystko wraca do normy.

Mowa o "SAVOX B06KG analog standard 42g"

Robią jakieś zwarcie?

Opublikowano

Po pierwsze, czym zasilasz odbiornik? A podłącz jakieś inne serwo które wiesz że jest na 100% sprawne, jak problem będzie się powtarzał to zasil odbiornik z czegoś innego np: 4 baterie 1,5V, lub innego ESC

Opublikowano

Odbiornik mam zasilony (jak też w innych modelach) z Li-pol 2s / 1200 + bec 3 A. Zasiłałem też bez beca i było ok.

Układ działa z 4-5 serwami, a dopiero po podłączeniu Savoxów dzieje się to co opisałem.

Po wymianie tych serw na inne wszystko działa jak należy, także problem leży po stronie serw SAVOX. 

Sprawdzę jeszcze na innym odbiorniku, ale......

Opublikowano

Prawdopodobnie trzeba ustawić odbiornik do obsługi serw "wolnych". W większości odbiorników służy do tego przycisk F/S : FS- Normal Speed Mode dla Futaby- 14 ms, dla Spektrum - 22 ms; HS - High Speed Mode dla Futaby - 7 ms, dla Spektrum - 11ms. W milisekundach są podane czasy klatki impulsu. Savox analogowy potrzebuje trybu FS a Twój odbiornik ma pewnie ustawiony tryb HS. Można też wspomniane tryby ustawić z poziomu nadajnika.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ok, o tym nie wiedziałem.

Używam Taranisa, a odbiornik to 8XR. Ten przycisk F/S to ten co służy do bindowania?

Opublikowano
15 minut temu, robloz napisał:

Ok, o tym nie wiedziałem.

Używam Taranisa, a odbiornik to 8XR. Ten przycisk F/S to ten co służy do bindowania?

Tak, ten.

Z  Manual TFR8SB ale powinno pasować.

1.png

Opublikowano

A zobacz jak się będą serwa zachowywać, kiedy w nadajniku ustawisz ilość obsługiwanych kanałów na 16. O ile pamiętam, tam się z automatu czas ramki (?) zmieniał.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.