Jakub wawa Opublikowano 21 Września Opublikowano 21 Września Osłone kabiny samolotu Bush Mule firmy Avion spotkało nieszczęście i teraz mam pytanie : czy po sklejeniu (wszystko ładnie pasuje ) można wypełnić czymś te olbrzymie dziury? Element w Hobby Kong wart 30-40 zł ale nie dostępny, więc wypadało by ratować co się da. Czekam na sugestie
robertus Opublikowano 21 Września Opublikowano 21 Września Spora ta szpara. Powiedziałbym czymkolwiek lekkim. Kawałkiem styropianu, epp, depronu, styrodurem. Zbieraj te "styropiany" ze sprzętów AGD, niektóre to własnie epo. Pianką montażową niskoprężną, jest nawet taki klej do styropianu w piance, tez by się pewnie nadał.
wojcio69 Opublikowano 21 Września Opublikowano 21 Września Mikrobalon zmieszany z klejem do pianek i robisz "fugę".
Jakub wawa Opublikowano 22 Września Autor Opublikowano 22 Września 10 godzin temu, wojcio69 napisał: Mikrobalon zmieszany z klejem do pianek i robisz "fugę". Możesz opisać dokładniej: typ mikrobalon, proporcje, uzycie?
wojcio69 Opublikowano 22 Września Opublikowano 22 Września https://modelemax.pl/pl/wypelniacze-do-zywic/14468-mikrobalon-q-cell-7019-125-g-l-puszka-09-litra Mieszasz do konsystencji miękkiej plasteliny. Na tyle gęsty aby nie zciekał i na tyle rzadki by wszedł we wszystkie szczeliny.
Ares Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września W dniu 21.09.2025 o 12:15, Jakub wawa napisał: Osłone kabiny samolotu Bush Mule firmy Avion spotkało nieszczęście i teraz mam pytanie : czy po sklejeniu (wszystko ładnie pasuje ) można wypełnić czymś te olbrzymie dziury? Proponuję wyciąć gorącym drutem tak aby dziura miała kształt klina i wkleić tam równo dopasowany kawałek styropianu styroduru lub epp i doszlifować do kształtu. 17 godzin temu, wojcio69 napisał: Mieszasz do konsystencji miękkiej plasteliny. Na tyle gęsty aby nie zciekał i n Wojtku pomysł dobry ale masa wzrośnie niesamowicie .Tak duzego ubytku nie naprawisz w ten sposób.
wojcio69 Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września 1 godzinę temu, Ares napisał: Wojtku pomysł dobry ale masa wzrośnie niesamowicie .Tak duzego ubytku nie naprawisz w ten sposób. Nie cała tą dziurę tym zalać. Bardziej myślałem o usupełnieniu braku jakimś styropodobnym materiałem, z grubsza dopasowanym, a ewentualne szczeliny wypełnić mikrobalonem.
Ares Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września 23 minuty temu, wojcio69 napisał: Nie cała tą dziurę tym zalać. Bardziej myślałem o usupełnieniu braku jakimś styropodobnym materiałem, z grubsza dopasowanym, a ewentualne szczeliny wypełnić mikrobalonem. Aha , no tak to oczywiście jest spoko rozwiązanie. Można użyć również kleju Soudal D4 , on się pieni pod wpływem wilgoci zawartej w powietrzu i puchnąc ładnie uzupełnia ubytki pianki. Minus to żółty kolor co psuje wygląd modeli z Epp. Kiedy wpadniesz na lotnisko do Leszna na jakieś loty?
wojcio69 Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września Godzinę temu, Ares napisał: Kiedy wpadniesz na lotnisko do Leszna na jakieś loty? A wiesz, że też chciałbym znać odpowiedź na to pytanie 1
Rekomendowane odpowiedzi