bzik4 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Dobry model i modelarz nie potrzebuje taśmy do latania, wszystko wskazuje na to że ja jestem modelarzem do :ass: razem ze swoimi modelami :evil:
ertman_176 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Dobry modelarz bez taśmy w skrzynce z narzedziami to kiepski modelarz ...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Dla taśmy w skrzynce tak, (tam jest jej właściwe miejsce ) natomiast na modelu tylko i wyłącznie w sytuacjach awaryjnych (zawody wóz albo przewóz) i to tylko tymczasowo do najbliższej wizyty w modelarni.
Gość Anonymous Opublikowano 17 Maja 2009 Opublikowano 17 Maja 2009 Myślałem już, że z tymi brzeszczotami BAHCO (pisałem o nich na 4 stronie tego tematu) to jest jakaś ściema w celu wyciągnięcia danych osobowych, ale wczoraj przyszła do mnie fajna pomarańczowa koperta z brzeszczotem w środku . Swoją drogą szła od 11 kwietnia...ale w końcu doszła, więc mogę spokojnie jeszcze raz polecić.
Yacca Opublikowano 30 Lipca 2012 Opublikowano 30 Lipca 2012 Szukam dobrej wiertarki akumulatorowej, która byłaby używana w modelarstwie i pracach domowych. Czy możecie polecić sprawdzone modele, które są jeszcze w sprzedaży? Myślałem o firmie Makita - mam od 20 lat wiertarkę udarową i wciąż bardzo dobrze się spisuje mimo częstego używania (łącznie z wierceniem w betonie). Nie wiem czy wciąż ta firma produkuje tak dobre i wytrzymałe narzędzia. Niestety ceny Makit zaczynają się od ok. 700zł a ja chciałbym przeznaczyć na to max. 500zł.
koszkin Opublikowano 31 Lipca 2012 Opublikowano 31 Lipca 2012 Chodzi ci oczywiście o wkrętarkę? Bosch GSR 10,8 2LI Mam w domu ten model , handluje tym na co dzień i polecam! + małe gabaryty + baterie Li-on + poręczna + silna + bardzo wytrzymała (rzucaliśmy ją po betonie na szkoleniach) A do tego masz 3 lata gwarancji. Link do alledrogo: http://allegro.pl/bo...2507466233.html
Zefirek Opublikowano 31 Lipca 2012 Opublikowano 31 Lipca 2012 Również polecę Bosch'a np. GSR Mx2Drive Professional ; GSR 10,8-LI Professional ; GSR 14,4-2 Professional Modeli jest bardzo dużo, jest w czym wybierać. Warto przejrzeć kilka modeli i dobrać coś pod swoje wymagania. http://www.bosch-pro...-akumulatorowe/ Pozdrawiam, Marcin
Yacca Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 koszkin, Zefirek dziękuję za odpowiedzi. Chodzi ci oczywiście o wkrętarkę? Nie wiem jaka jest w praktyce różnica między wkrętarką a wiertarką. Zamierzam głównie wiercić, ale czasem też wykorzystam do wkręcania. W liku podanym przez Zefirka są wkrętarki i wiertarko-wkrętarki. W opisach modeli jest tylko maksymlna średnica wiertła. Jaka jest minimalna średnica, którą uchwyt będzie pewnie trzymał?
andrzej_t Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Wkrętarka sieciowa ma regulowany ogranicznik głebokości wkręcania (bit się w nim chowa ) ale to raczej nie dla Ciebie. Wkrętarka akumulatorowa ma przekładnię z wielostopniowym sprzęgłem, regulującym siłę wkręcania zakończoną wrzecionem z uchwytem na bity. Wiertarki tego nie mają. Mogą mieć sprzęgło elektroniczne do tego samego celu. Chodzi tu zarówno o to, aby nie wkręcić wkręta głębiej niż potrzeba i jednocześnie chronić silnik przed przeciążeniem. Wiertarko-wkrętarka ma uchwyt trójszczękowy i blokadę sprzęgła do wiercenia a resztę jak klasyczna wkrętarka i to jest to, co modelarz potrzebuje. Uchwyty najczęściej są przystosowane do wierteł od 1,5mm ale z reguły te lepsze łapią jedynkę bez problemu. Jednym słowem Bosch GSR 10,8 2LI
robraf Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 ja mam z tego co pamietam b;ack and decker ... wiertlo 0,8 lapie bez problemu
andrzej_t Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Nowa GSR 10,82LI nawet 0,5 bez problemu. Niemal identyczna jest Makita DF 330 ale ma słabszą przekładnię i gwarancję krótszą o rok . Bardzo podobne ale dużo tańsze można trafić w Lidlu ale na temat ich jakości nie mam żadnej wiedzy. Natomiast określenie że będzie ten sprzęt używany w modelarstwie i pracach domowych nie jest najszczęśliwsze. Wiercenie w różnych materiałach wiertłami o większych średnicach, często powoduje ich obrót w uchwycie. Zwykłe uchwyty z czasem się przy tym wycierają i tracą zarówno zdolność łapania najmniejszych wierteł jak i centryczność. Z kolei te z wkładkami na szczękach łapią od 1,5mm i są drogie. Dlatego z tymi małymi wiertarko-wkrętarkami trzeba obchodzić się ostrożnie, jeśli mają długo służyć do precyzyjniejszych operacji
RomanJ4 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Mój laptop (co prawda gwoździ wbijać się nim nie da, wiec nie narzedzie fizyczne, no chyba że się kto uprze jak Zbigniew Z. ) Bez niego wieeeele rzeczy byloby niemożliwe albo niewiadome. Ot, choćby wymiana poglądów z Szanownymi Kolegami.
madrian Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 A próbowałeś telepatii? Ponoć po 2 litrze się udaje za każdym razem.
bzik4 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Madrian czyli Twoje ulubione narzędzie to to które się mierzy się w centymetrach sześciennych albo w gramach, najlepiej po 100
RomanJ4 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 A próbowałeś telepatii? Ponoć po 2 litrze się udaje za każdym razem. Po takiiej ilosci zrywa łączność... a potem same szumy...
Yacca Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Nowa GSR 10,82LI nawet 0,5 bez problemu. Niemal identyczna jest Makita DF 330 ale ma słabszą przekładnię i gwarancję krótszą o rok . I tym sposobem żona ma pomysł na prezent dla mnie na zbliżające się urodziny z tymi małymi wiertarko-wkrętarkami trzeba obchodzić się ostrożnie, jeśli mają długo służyć do precyzyjniejszych operacji I tego się będę trzymał. Dziękuję wszystkim za porady!
YaneQopter Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 A ja, ukochałem moją wiertarkę modelarską, którą z resztą sam sobie zrobiłem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.