samolocik Posted October 25, 2025 Posted October 25, 2025 Cześć, mam do dyspozycji płytę depronu 1200x800x6mm oraz trochę balsy, sklejki i poniższe wyposażenie, które pozwoli na budowę czegoś o wadze do ok. 300g. Chodzi mi po głowie coś ala patyczak, albo coś wicherkowatego. Może Macie jakieś małe sprawdzone i proste w budowie konstrukcje? Chciałbym zadecydować co buduję dzisiaj pod wieczór. Pozdrawiam Piotr
Jerzy Markiton Posted October 25, 2025 Posted October 25, 2025 Ten akumulator słabo pasuje do kv silnika. Wejdź na RC-Network i poszukaj wątku Buschtrottel w modelach elektrycznych. Dużo fajnych filmików. Zbudowaliśmy kilka w modelarni i wszyscy byli bardzo zadowoleni. Trochę przekracza Twoje założenia ale możesz w Corelu zmniejszyć ?
samolocik Posted October 25, 2025 Author Posted October 25, 2025 Pooglądałem model Buschtrottel. Wygląda dobrze. Ale przeglądając nasze forum i niedokończony projekt Kolegi MASK. Nie wiem, czy na otarcie łez nie zrobię jakiś choć trochę podobny z płaskim kadłubem RWD-14. Poczyniłem pierwsze rysunki na podstawie zdjęć z konstrukcji Marcina (MASK) aby z grubsza złapać wymiary. Profil pewnie będzie KFM.
Jerzy_R Posted October 25, 2025 Posted October 25, 2025 Nieuport Oldtimer.pdf 150_A0__Nieuport Oldtimer.pdf 1 1
samolocik Posted February 21 Author Posted February 21 Coś tam pomału się dzieje. Skrzydła na profilu KFM ze styroduru 5mm oklejonego fabrycznie papierem, krawędź natarcia z balsy, będą wzmocnienia wzniosu skrzydeł i lotki z balsowymi krawędziami natarcia. Kadłub będzie balsowy z lekkimi sklejkowymi wręgami w przedniej części. Co do stateczników to zobaczę później. Model wg. mojego rysunku powyżej - wymiary x5, czyli rozpiętość 115, kadłub ciutkę dłuższy niż na projekcie. Buduję w ramach doskonalenia techniki sklejania. Jeżeli poleci to dobrze, jeżeli nie to go przerobię na cało-balsowy z profilem Clark Y. [edit] styrodur obustronnie-fabrycznie kryty papierem (patrz sklepy dla plastyków) klejony do siebie i do balsowej krawędzi natarcia UHU porem. Kratownica kadłuba klejona wikolopodobnym klejem. Druga kratownica kadłuba wykonana jak pierwsza z balsowych listewek 5x6, 5x5 i 5x3 aktualnie schnie, została nałożona na pierwszą aby uzyskać te same wymiary. W miejscach klejenia po lekkim przeschnięciu pierwszej kratownicy przyklejone zostały odcinki taśmy klejącej aby obie połówki nie skleiły się ze sobą. 1
samolocik Posted February 28 Author Posted February 28 Dzisiaj zrobiłem wręgi. Chyba z 25 lat nie pracowałem z wyrzynarką. Utrzymanie się w linii cięcia? Powiedzmy, że co raz lepiej mi wychodzi 🙂 Z ciekawostek. Nowa maszyna Proxxon DSH, a po pierwszym ażurowaniu podkładka śruby się odmeldowała, co zakończyło się wysunięciem brzeszczotu z uchwytu i tańcem wręgi na stole zanim wyłączyłem urządzenie... [edit: 5 marca 2026] wklejam wręgi 2
Recommended Posts