zbjanik Opublikowano Poniedziałek o 19:39 Opublikowano Poniedziałek o 19:39 Czy może ktoś z szacownego grona nakierować mnie na dobrą ścieżkę w sprawie wariometru do aparatury Radiomaster TX16S. Mam ją w podstawowej wersji, bez żadnych apdejtów itd., a odbiorniki to R88. Co musiałbym dokupić, żeby użyć telemetrii do wariometru- pewnie czujnik vario, a jeśli tak, to jaki. Czy da się to w miarę prosto skonfigurować, żeby najlepiej gadało, bo wyświetlanie wartości na ekranie to nie jest raczej dobra opcja. Albo może są jakieś manuale, mogą być i po angielsku.
maxiiii Opublikowano Poniedziałek o 19:50 Opublikowano Poniedziałek o 19:50 Sam zrób. W sieci są projekty. Edit Sprawdzilem i okazuje się, że twój odbiornik nie ma telemetrii. Czyli nic z tego.
zbjanik Opublikowano Poniedziałek o 20:12 Autor Opublikowano Poniedziałek o 20:12 Aha, ale to po co ma małe gniazdo z boku? Mam jeszcze inny odbiornik 6-ciokanałowy, jak ni latam, to zdarza się słyszeć: telemetry lost, albo telemetry recovered- czyli telemetria jest. No i zawsze te same komunikaty przy włączaniu i wyłączaniu zasilania w modelu. Możesz podesłać jakiś przykładowy lind do któregoś z tych projektów o których piszesz? Może być też po niemiecku.
maxiiii Opublikowano Poniedziałek o 20:23 Opublikowano Poniedziałek o 20:23 Robilem takie. Ale chodzi o opis twojego odbiornika. Twoja telemetria to rssi plus jeszcze cos i nic wiecej. Opis odbiornika znalazlem w sieci. A to co sprawdzilem i dziala masz tutaj.
Jerzy_R Opublikowano Poniedziałek o 20:27 Opublikowano Poniedziałek o 20:27 27 minut temu, zbjanik napisał: po co ma małe gniazdo z boku To jest SBUS Edyta: wg wpisów na rcgroups https://www-rcgroups-com.translate.goog/forums/showthread.php?4388547-Radiomaster-R88-Lipo-Voltage-Telemetry&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc na pin oznaczonym X można podać (poprzez dzielnik) napięcie z pakietu zasilającego. O innej telemetrii wpisów nie trafiłem.
arek1989 Opublikowano Poniedziałek o 21:55 Opublikowano Poniedziałek o 21:55 2 godziny temu, zbjanik napisał: Czy może ktoś z szacownego grona nakierować mnie na dobrą ścieżkę w sprawie wariometru do aparatury Radiomaster TX16S. Mam ją w podstawowej wersji, bez żadnych apdejtów itd., a odbiorniki to R88. Co musiałbym dokupić, żeby użyć telemetrii do wariometru- pewnie czujnik vario, a jeśli tak, to jaki. Czy da się to w miarę prosto skonfigurować, żeby najlepiej gadało, bo wyświetlanie wartości na ekranie to nie jest raczej dobra opcja. Albo może są jakieś manuale, mogą być i po angielsku. Jeśli jest to Radiomaster w wersji 4in1, to najprostszą opcją jest zakup odbiornika od FrSky. X8R lub X6R. Do tego czujnik Vari ADV. Nie będzie najtaniej, ale zadziała. 3
Darek05 Opublikowano Wtorek o 16:57 Opublikowano Wtorek o 16:57 Cześć Moja propozycja którą sam zastosowałem - zakup modułu Ranger Micro 2.4GHZ ELRS https://radiomasterrc.com/collections/ranger/products/ranger-micro-2-4ghz-elrs-module i do tego ten odbiornik ER8GV https://radiomasterrc.com/collections/er-series-receivers/products/er8g-er8gv-2-4ghz-elrs-pwm-receiver?variant=46486347612352 , mały zgrabny z Vario, wysokościomierzem i pomiarem napięcia baterii wszystko w jednym i od groma różnych tanich odbiorników - polecam. 1
zbjanik Opublikowano Wtorek o 17:13 Autor Opublikowano Wtorek o 17:13 Darku- czyli ten moduł do nadajnika (?) a odbiornik ER8GV to wiadomo- odbiornik. A te "tanie odbiorniki" z kończ zdania to jeszcze jakieś inne opcje- dobrze to rozumiem? Mam deficyt pojęcia w temacie elektronika, a im nowsza, tym większy...😀
Darek05 Opublikowano Wtorek o 17:21 Opublikowano Wtorek o 17:21 36 minut temu, zbjanik napisał: Darku- czyli ten moduł do nadajnika (?) a odbiornik ER8GV to wiadomo- odbiornik. A te "tanie odbiorniki" z kończ zdania to jeszcze jakieś inne opcje- dobrze to rozumiem? Mam deficyt pojęcia w temacie elektronika, a im nowsza, tym większy...😀 Tak to jest moduł systemu ExpressLRS do nadajnika - dedykowany do twojego Radiomastera TX16S, mam to samo radyjko, jaki system masz wgrany w radiu, mam na myśli OpenTX czy EdgeTX ? 36 minut temu, zbjanik napisał: .....................A te "tanie odbiorniki" z kończ zdania to jeszcze jakieś inne opcje- dobrze to rozumiem? Mam deficyt pojęcia w temacie elektronika, a im nowsza, tym większy...😀 Musisz patrzeć na odbiorniki systemu 2.4GHz ExpressLRS tutaj link do tego co jest aktualnie dostępne https://radiomasterrc.com/collections/receivers I np w sklepie RCManiak - https://rcmaniak.pl/pl/c/Odbiorniki/242/2 1
Jerzy_R Opublikowano Wtorek o 17:57 Opublikowano Wtorek o 17:57 Ale generalnie dalej nie wiemy co też u kol. Zbyszka w radiu siedzi... Podstawowy model... ok, ale z jakim modułem? Bo jak już kol. Arek wspomniał, przy 4in1 wystarczy poszukać odbiorników od FrSky (X8R i pochodne)...
zbjanik Opublikowano Wtorek o 19:11 Autor Opublikowano Wtorek o 19:11 Fabryczny- czyli Open. Chyba w nadajniku da się sprawdzić wersję oprogramowania itd. Sprawdzę i zapodam. No to znalazłem informacje: VERS: 2.3.9-otx (60e1edc1) DATE:2020.06.14 OPTS: crossfire, flexr9m, internalmulti, multimodule, lua, luac
Rekomendowane odpowiedzi