Skocz do zawartości

Dobór silnika seagull jumper 25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam 

Robię sobie 2 samoloty do sezonu jeden to telemaster jr  z silnikiem os max 15la a drugi samolot to seagull jumper 25 i mam pewien dylemat twórca zaleca silnik 0.25-0.32 zastanawiam się nad os max 35ax który jest 5.77c ale na opakowaniu widziałem os max 46 fx jeżeli dobrze patrzę i ten silnik jest 7,5cc to dużo więcej niż zaleca twórca i zastanawiam się czy wylądował tam ten silnik przez przypadek czy celowo? Poszukuje osoby która miała ten samolot i wie jaki silniczek można do niego włożyć? Z góry dziękuję za wszelką pomoc :) 

Opublikowano

Mówisz o tym obrazku?
https://nastik.pl/wp-content/uploads/2023/08/JUMPER-25-SEA15.jpg

Ten silnik na zdjęciu to fotomontaż :D 

Przecież nawet jego element wystaje poza bok kadłuba, śmigło by haczyło o ziemię, a wykłon to byłoby z 10st :D 

Wstawiaj silnik wg rozmiaru polecanego przez producenta, a nie taki, jaki akurat grafik robiący pudełko miał pod ręką :D 

• Dzięki 1
Opublikowano

łoże silnika pewnie jest z ośką podwozia więc raczej zmierz co się zmieści, a potem decyduj. Przy starcie z trawy potrzebna jest duża moc, ale duży silnik oznacza duże śmigło i robienie za kosiarkę. Z asfaltu nawet 3,5-4 cm3 wystarczy aby spokojnie wystartować.

• Lubię to 1
Opublikowano
30 minut temu, witold_pi napisał:

łoże silnika pewnie jest z ośką podwozia więc raczej zmierz co się zmieści, a potem decyduj. Przy starcie z trawy potrzebna jest duża moc, ale duży silnik oznacza duże śmigło i robienie za kosiarkę. Z asfaltu nawet 3,5-4 cm3 wystarczy aby spokojnie wystartować.

Latam na lotnisku z trawą narazie zbieram propozycje i bede mierzyl je 

Opublikowano

Mnie kiedyś w takim modelu wystarczył OS 40 FS ( graupnera ok 140 cm , to co masz jest prawie kropka w kropkę), tylko montaż upierdliwy bo gaźnik z tyłu. Musiałem dźwignię pośrednią do napędu gazu zamontowć. Tak był idealny. Niestety w trakcie któregoś lotu doszło do rozłączenia skrzydeł od kadłuba 😞 . Pamietaj o GUMKACH 🙂

• Lubię to 1
Opublikowano

Moim zdaniem nazwa wskazuje klasę silnika ... "Seagull Jumper 25" ... czyli silnik klasy 25 tj. 4cm3.

Tu sugerowałbym wersje łożyskowane AX lub FX (w przypadku Os Max) a jeśli miałaby to być silnik tańszy z wałem na panewkach to proponuje jednak klasę wyżej.

ms

• Dzięki 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.