Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mirolek Opublikowano 3 Lutego Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 3 Lutego O jakiegoś czasu otrzymywałem prośby o pokazanie budowy modelu "Wicherek" w odcinkach Modelarskiego Poradnika na YT Swojego Wicherka zbudowałem 40 lat temu i nie bardzo miałem ochotę na powtórkę ale budowy modelu podjęła się Amelia - uczestniczka zajęć w modelarni Aeroklubu Krakowskiego. Model powstaje powoli ale systematycznie. Konstrukcja modelu jest na ukończeniu dlatego zdecydowałem się pokazać na forum tą historię zapisaną w kilku odcinkach w której 14-o latka po wykonaniu rzutka, Jaskółki, depronowego To-To ... buduje swój kolejny model latający - pierwszy który można nazwać "konstrukcją klasyczną". Wicherek 10 to model który moim zdaniem idealnie się nadaje na początek przygody ze sklejaniem patyczków Mam też nadzieję, że projekt zakończy się sukcesem z czasem uzupełnię kolejne odcinki a zapis budowy opatrzony komentarzem, może zainspiruje kogoś do zbudowania takiego modelu. ms 12
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mirolek Opublikowano 20 Kwietnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 20 Kwietnia ms 7
Konrad. Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia No to teraz czekamy na film z oblotu! Budowe Wicherka śledzę od pierwszego odcinka, mam duży sentyment bo to na tym modelu nauczyłem się latać. Bardzo fajny wybór dla młodej adeptki modelarstwa, oblatać, wyregulować i niech lata nawet jeśli jeszcze nie umie...bo Wicherek z oryginalnym wzniosem lata po prostu sam
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mirolek Opublikowano Niedziela o 20:20 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Niedziela o 20:20 Cytat to teraz czekamy na film z oblotu proszę bardzo - ostatni odcinek ms 5
Ares Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Jak na model RC to jest zdecydowanie za duży wznios. W książce było 7st. a tu widać jest przynajmniej 10! No i wyważenie na pewno mocno ciężki na ogon. Dobrze ,że w ogóle poleciał nauczka na przyszłość aby staranniej wyważać. Mniej doświadczony pilot by sobie nie poradził. 1
mirolek Opublikowano 8 godzin temu Autor Opublikowano 8 godzin temu Arek, zaskoczę Cię: 1.Wznios i długość zastrzałów zgodne z projektem, jest to duży wznios ale to bardzo ustatecznia model który przypomnę zaprojektowany został jako swobodnie latający. 2. Model do pierwszego startu został wyważony w miejscu podanym w projekcie a to miejsce było mocno do tylu względem moich założeń czy raczej oczekiwań. Może dlatego w czasie lotu zakładałem, że nos należy doważyć. Drugi lot tego samego dnia (krótki i nie filmowany) był z doważonym nosem 10g i korektą SW. Ponieważ nie miałem możliwości zrobić na lotnisku korekty wychylenia steru kierunku poprawki w tym zakresie zrobiłem w domu. Oglądnąłem przy okazji zapis tego pierwszego lotu i mając na uwadze dość poprawny drugi start po korekcie ustawienia SW zdałem sobie sprawę, że model nadal zadzierał z napędem a zarazem z doklejonym balastem znacznie szybciej opadał przy lądowaniu. Kolejny start (ten co skomentowałem na filmie) odbył się zatem bez tego balastu ale ze znaczną korektą wychyleń SK i małą korektą skłonu silnika ... i było już super. 3. Bujanie w pierwszym locie było wynikiem zbyt dużych wychyleń SK które zwalniało model i powodowało gwałtowne położenie go na skrzydło. Oddanie drążka to wzrost prędkości i gwałtowne zadzieranie ... pierwsze 30 sekund lotu tak wyglądało ale gdy model zwolnił i trzymałem drążek SK na minimalnych korektach model ustawił się w powietrzu prawidłowo. Reasumując: Dość tylne wyważenie podane w projekcie, dla tego profilu skrzydła i takich kątach natarcia skrzydła jest właściwe. Mniejszy balast (powrót do ustawień projektowych) zwolniło model i widać na filmie jak przy podejściu do lądowania spokojnie i powoli opada bez utraty stateczności. Problem zadzierania zaraz po starcie w pierwszym locie to problem skłonu silnika i zasadniczo zbyt dużej prędkości modelu przy dużych katach natarcia skrzydła jakie ma założone w projekcie. Model zaprojektowany jako swobodnie latający ale jednak wyposażony w silnik musi latać powoli. Przy lataniu na połowie gazu a tak potem latałem model lata długo, spokojnie i jest prawidłowo ustawiony w powietrzu. ms 1
Rekomendowane odpowiedzi