Skocz do zawartości

Kraksa Yak130/M-346 Bielik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj rano rozbilem jeden z moich ulubionych modeli FMS Yak-130 przemalowany na M346 Bielik.  Mam go juz 7 lat.  Nie wiem dllaczego, ale juz po starcie dziwnie sie zachowywal i pewnym momencie wszedl w nurkowanie, wyprowadzilem.  Ale po nastepnym zawrocie, wszedl w ciasna spirale i spadl w krzaki.  Model jest do naprawienia ale na razie jestem zbyt wkurzony aby go naprawiac,  Niedawno dorobilem klapy na krawedzi natarcia, ktore znacznie skrocily rozbieg a takze zmniejszyly predkosc ladowania.  Pomagaly tez bardzo latajac na High Alpha.

Sprawdzilem po kraksie, wszystko dziala bez problemow.  Hmm.. czyzby radio Jeti?

20260205_062632.thumb.jpg.40aa122bb0d111536a7845f1c85a6993.jpg

IMG_3862.thumb.JPG.ba57280d89fa8e36dbce80e94b267b8a.JPG

Opublikowano

Jeśli z zewnątrz wygląda ok, a masz możliwość to sprawdź serwa, dwa modele rozbilem przez urwany przewód w serwie czy to od silnika czy to od potencjometru. Jedna duża benzyna, a drugi... spitfire z fms 🫤 spit zachowywał się w identyczny sposób jak opisujesz...

Opublikowano
3 godziny temu, Marcin K. napisał:

Jeśli z zewnątrz wygląda ok, a masz możliwość to sprawdź serwa, dwa modele rozbilem przez urwany przewód w serwie czy to od silnika czy to od potencjometru. Jedna duża benzyna, a drugi... spitfire z fms 🫤 spit zachowywał się w identyczny sposób jak opisujesz...

Zrobilem to wszystko zaraz po kraksie a potem jeszcze w garazu; wszystko dziala!

9 godzin temu, kulfon250 napisał:

Jeśli miałeś włączony zapis telemetrii w nadajniku ( ja to robię zawsze), zobacz co pokaże.

W tym modelu zapis telemetrii mialem na start/Stop i nic nie mam.  Zmienilem teraz wszystkie na Auto.

Znalazlem natomiast zapis telemetrii sprzed kilku lat z kraksy P47.  Nie wiem czy to oznacza przerwe w sygnale czy po prostu jest wynikiem kraksy...

20260205_100940.thumb.jpg.3906ff0a33cfbfc9860605b6965a0685.jpg

Napiecie odbiornika.

20260205_101110.thumb.jpg.36dd84c31ceca67f3ca25d311e94430d.jpg

Jakosc sygnalu.

Kolega zrobil film z calego lotu.  Jak dostane to wstawie.

Opublikowano

Moim zdaniem - najbardziej prawdopodobne to zakłócenia - parę razy zdarzyło mi się rozbić "maszyny" z powodu zakłóceń. Wtedy tez myślałem że serwa, silnik itp. Teraz wiem ze zakłócenia. Poprawiłem parę rzeczy i jest dużo lepiej.
Chociarz rok temu miałem podobną sytuację: przesunąłem się z lataniem o kilkaset metrów w stos do mojego stałego miejsca, gdzie nigdy nie było problemów. Po kilku lotach nagle model podczas zakrętu wszedł w ostre nurkowanie ze spiralą, nie byłem w stanie nic zrobić. Na szczęście od razu sprawdziłem tele - zakłócenia były gigantyczne.
W jakim miejscu latałeś? W nowym czy tam gdzie zawsze? A jeśli tam gdzie zawsze - czy obok nie było czegoś co mogło zakłócić sygnał? drony, jakieś wysokie anteny?
Na przyszłość jak samolot dziwnie się zachowuje to od razu ląduj i sprawdź tele.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.