adamg Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Z racji moich zainteresowań modelarstwem redukcyjnym po zbudowaniu Meteora 2 przyszedł czas na kolejny model - tym razem Redstone Mercury. Korzystam z zestawu firmy Estes jednak większość waloryzacji będę wykonywał sam. Na początek zaprojektowałem i wydrukowałem z LW-PLA stateczniki. W zestawie jest zestaw z balsy jednak wydruk waży tyle samo a jednak dokładność jest znacznie lepsza. Odciąłem też dolną cześć rury aby wykonać łącznik części silnikowej z korpusem. Cdn... 3
adamg Opublikowano Sobota o 20:20 Autor Opublikowano Sobota o 20:20 Postęp prac... Z LW-PLA wydrukowałem płytki grubości 0,4mm, jako bazę materiału i z nich wyciąłem kształtowniki dla zaokrąglenia przejścia stateczników z kadłubem. Pojawiło się też trochę drobiazgów jak gniazda zaworów. Potem ciąg dalszy prac nad sekcją silnikową. Doszło trochę elementów waloryzujących. Teraz trzeba zająć się korpusem rakiety. 1
CrazyTomas Opublikowano Niedziela o 06:26 Opublikowano Niedziela o 06:26 Widzę, że nie jesteś nowicjuszem więc tylko się upewniam. Od czasu do czasu ważysz to co składasz?
adamg Opublikowano Niedziela o 13:07 Autor Opublikowano Niedziela o 13:07 No właśnie jeśli chodzi o rakiety to jestem nowicjuszem - do tej pory raczej makiety ale samolotów i śmigłowców. Ale tak ważę co jakiś czas. Aktualnie wszystkie elementy w stanie "surowym" to niecałe 98g. Meteor 2 w skali 1/7 czyli ok 58cm w stanie surowym bez spadochronu wyszedł mi ok 105g. Wg OpenRocket powinien polecieć:
mike217 Opublikowano Niedziela o 13:54 Opublikowano Niedziela o 13:54 Na jakim silniku czy na jakich silnikach to ma latać ? https://www.forum.rakiety.org.pl/viewtopic.php?t=3511 Tu moje , tam ważyłem każdy gram i było warto bo chodzą naprawdę wysoko
adamg Opublikowano Niedziela o 16:04 Autor Opublikowano Niedziela o 16:04 Moje i Twoje modele są trochę nieporównywalne. W jednych liczy się zgodność z oryginałem w drugich osiągi. Mam tak samo ze śmigłowcami latam zarówno wyczynową 90-tką gdzie przeloty 100km/h to nic nadzwyczajnego a latam też makietą Bella-47 o wadze 16kg i i długości 3m, która więcej wisi w powietrzu. Co do silników do fabrycznie do tego zestawu (to jest zestaw firmy Estes) polecane są C6-3 lub C5-3. Waga modelu wg instrukcji bez silnika to 105g.
mike217 Opublikowano Niedziela o 16:30 Opublikowano Niedziela o 16:30 Jasne jasne . Zrozumiałe . Z czystej ciekawości pytałem o silnik . No C już jakieś możliwości ma . Ale z masą walczyć trzeba . Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi