adamg Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Z racji moich zainteresowań modelarstwem redukcyjnym po zbudowaniu Meteora 2 przyszedł czas na kolejny model - tym razem Redstone Mercury. Korzystam z zestawu firmy Estes jednak większość waloryzacji będę wykonywał sam. Na początek zaprojektowałem i wydrukowałem z LW-PLA stateczniki. W zestawie jest zestaw z balsy jednak wydruk waży tyle samo a jednak dokładność jest znacznie lepsza. Odciąłem też dolną cześć rury aby wykonać łącznik części silnikowej z korpusem. Cdn... 3
adamg Opublikowano 14 Lutego Autor Opublikowano 14 Lutego Postęp prac... Z LW-PLA wydrukowałem płytki grubości 0,4mm, jako bazę materiału i z nich wyciąłem kształtowniki dla zaokrąglenia przejścia stateczników z kadłubem. Pojawiło się też trochę drobiazgów jak gniazda zaworów. Potem ciąg dalszy prac nad sekcją silnikową. Doszło trochę elementów waloryzujących. Teraz trzeba zająć się korpusem rakiety. 1
CrazyTomas Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego Widzę, że nie jesteś nowicjuszem więc tylko się upewniam. Od czasu do czasu ważysz to co składasz?
adamg Opublikowano 15 Lutego Autor Opublikowano 15 Lutego No właśnie jeśli chodzi o rakiety to jestem nowicjuszem - do tej pory raczej makiety ale samolotów i śmigłowców. Ale tak ważę co jakiś czas. Aktualnie wszystkie elementy w stanie "surowym" to niecałe 98g. Meteor 2 w skali 1/7 czyli ok 58cm w stanie surowym bez spadochronu wyszedł mi ok 105g. Wg OpenRocket powinien polecieć:
mike217 Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego Na jakim silniku czy na jakich silnikach to ma latać ? https://www.forum.rakiety.org.pl/viewtopic.php?t=3511 Tu moje , tam ważyłem każdy gram i było warto bo chodzą naprawdę wysoko
adamg Opublikowano 15 Lutego Autor Opublikowano 15 Lutego Moje i Twoje modele są trochę nieporównywalne. W jednych liczy się zgodność z oryginałem w drugich osiągi. Mam tak samo ze śmigłowcami latam zarówno wyczynową 90-tką gdzie przeloty 100km/h to nic nadzwyczajnego a latam też makietą Bella-47 o wadze 16kg i i długości 3m, która więcej wisi w powietrzu. Co do silników do fabrycznie do tego zestawu (to jest zestaw firmy Estes) polecane są C6-3 lub C5-3. Waga modelu wg instrukcji bez silnika to 105g.
mike217 Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego Jasne jasne . Zrozumiałe . Z czystej ciekawości pytałem o silnik . No C już jakieś możliwości ma . Ale z masą walczyć trzeba . Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi