Grzesiek Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Witam Postanowiłem zreanimować silnik ASP FS 61 . Mianowicie wymienić cały podzespół tłok,tuleja i pierscień na nowy.Z racji tego że częsci do ASP są już dawno nie dostępne, a jest klon OS FS 61 do krórego rownież nie ma częsci, na tapete został wzięty OS FS62V, do którego są częsci na RC Japan. Tak wiec po przestudiowaniu parametrow takich jak skok tłoka i średnica ,okazało sie ze skok jest ten sam jedynie srednica cylindra jest OS 25mm ASP 24,8.. Wiec co zakupiłem wyszło mi ok 160zł z vatem za cały komplet. No i teraz trzeba przetoczyć tuleje o okolo 0,4mm aby zmiesciła sie w karter,i przetoczyć kołnierz aby sie zmiescił w glowice. To tyle jeśli chodzi o duże przeróbki.Zostaje problem korbowodu gdyż Asp ma sworzeń tłoka 5mm a os 5.5 ale to dygne rozwiertakiem.W ostatecznosci kolega mi wyfrezuje z PA9 i wciśnie panewki z brązu b101. Fotki Edit Na pierwszym zdięciu po z lewej tłoki i tuleje od ASP z prawej OS 3
witold_pi Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu trzeba było powiedzieć, że zamawiasz coś u japońca tobym o podkładkę i nakrętkę poprosił 🙂
Grzesiek Opublikowano 3 godziny temu Autor Opublikowano 3 godziny temu Godzinę temu, witold_pi napisał: trzeba było powiedzieć, że zamawiasz coś u japońca tobym o podkładkę i nakrętkę poprosił 🙂 Witek to wyszło na sponcie.Sorki A co potrzebujesz konkretnie może coś w ramach rekompensaty zaradze. I tuleja pasi jak ulał. CDN jak sworzeń bede miał orginalny bo u japońcow zapomniałem kupić.
Irek M Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu A co się stało, że aż taka reanimacja? Że części nie pasują idealnie to było wiadome po osiągach tych samych modeli ASP i OS, OS'y mocniejsze.
Andrzej68IX Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Grzesiu, zamawiałeś części bezpośrednio z Japonii i również musiałeś zadeklarować, że to nie z ruskiej rudy? Czy być może nasi już zmądrzeli.
Grzesiek Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu Godzinę temu, Irek M napisał: A co się stało, że aż taka reanimacja? Że części nie pasują idealnie to było wiadome po osiągach tych samych modeli ASP i OS, OS'y mocniejsze. Poprostu chciałem mieć silnik dobry sprawny.A nie zutilizować.Lubię wyzwania.Pozatym to są od Os-a fs 62V a nie 61 takiego jak na foto. 56 minut temu, Andrzej68IX napisał: Grzesiu, zamawiałeś części bezpośrednio z Japonii i również musiałeś zadeklarować, że to nie z ruskiej rudy? Czy być może nasi już zmądrzeli. Częsci zamawiał kolega bo brał też do ENII ale z tego co wiem to poza zamówieniem nic nie oświadczał.Paczka szła ok 2 tygodni
Rekomendowane odpowiedzi