qbapfmrc Opublikowano 21 Marca Opublikowano 21 Marca Czyżby pomylony kierunek góra / dół w locie na niskim pułapie? Mi się to kiedyś tez zdarzyło...
Atomizer Opublikowano 21 Marca Autor Opublikowano 21 Marca Dokładnie, ale czy było nisko to bym nie powiedział bo wiedziałem że może mi się pomylić . Problem dopiero się zaczął jak się pomyliłem... a później jeszcze z pięć razy się pomyliłem i oto efekt. Było naprawdę dużo czasu aby z tego wyjść. No ale teraz widać jak człowiek reaguje w stresowej sytuacji. Wg mnie to musi być wytrenowane. Musi to być we krwi tak jak ma kaczka pływanie.
Irek M Opublikowano 22 Marca Opublikowano 22 Marca Zawsze szkoda modelu, z człowiekiem mogę się kłócić ale modelu zawsze żal. Ja zawsze podziwiałem tych latających 1,5m nad ziemią lotem na plecach. sam też tak próbowałem ale na wysokości co najmniej dziestu.... metrach 🙂
Atomizer Opublikowano 22 Marca Autor Opublikowano 22 Marca Ja próbowałem kilka razy i zawsze najpierw nabierałem pułap nie mniej jak 30m, ale jak widać to za mało dla mnie. Kilka razy się udało ale tym totalnie się pogubiłem z odwróconym działaniem sterowania jak się jest do góry kołami.
qbapfmrc Opublikowano 22 Marca Opublikowano 22 Marca "Musi to być we krwi tak jak ma kaczka pływanie." dokładnie tak - przy tym nie możesz myśleć tylko to robić. To jest tylko kwestia psychiki ale można to wytrenować. Najpierw: - lataj 20 - 30 m nad ziemią potem schodź po kilka m w dół - na początku: na plecy tylko na chwilę - 1, 2 sekundy i powrót "na koła" - i tak kilka razy w obie strony - jak poczujesz się pewnie - lecisz coraz dłużej i dodajesz po kilka sek. - aż będziesz umiał przelecieć całe "lotnisko" - później obniżasz pułap i to samo - na końcu (po iluś tam lotach) można dodać zakręty aby się nie znudziło - a jeśli jesteś za nisko i czujesz się niepewnie w tej pozycji to wznieś się do góry - to musi być lot "na luzie" - te 20-30 m to max pułap - wyżej nie bo nie widzisz i nie czujesz już modelu - ja mam tez obniżone DR i Expo to lotu plecowego - wtedy jest mniej nerwowo i ruchy są precyzyjniejsze Ja wiem że to się łatwo mówi a praktyka trochę inna. Ale ja przynajmniej w ten sposób się uczyłem i jakoś szło. 1 metr tez nie latam, raczej kilka m. No i najważniejsze: na początku, trzeba mieć samolot łatwy w pilotowaniu - taki w którym czujesz się najlepiej - i najlepiej kilka razy rozbity wcześniej - wtedy lżej na psychice 🙂
a74BACK Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca W końcu to BF-109, trzymaj się lepiej historii z zestrzeleniem przez P-51 😉 Nie miałeś szans, zaszedł cię od tyłu, byłeś oślepiony przez słońce... 😁 1
Rekomendowane odpowiedzi