Konrad. Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu Witajcie, Jakiś czas temu popełniłem konstrukcje bardzo znanego i popularnego skrzydełka, tylko z mniej popularnym napędem. Zamiast bezszczotki i lipola napęd tego mierzącego 1750mm rozpietości skrzydełka stanowi silnik GMS 4cc, co przy wadze startowej ok 1700g z paliwem daje całkiem fajne osiągi i długość lotu.Konstrukcja to rdzeń styro oklejony folią oracal , dźwigar stanowi zaś rurka węglowa 6mm przez całą długość płata. Model po zgaszeniu silnika szybuje jak gazeta...zaskakująco powoli i spokojnie. Daleko temu typowo zabawowemu wytworowi do modeli prezentowanych tu na forum, ale postanowiłem go pokazać z uwagi na zanikający trend montowania napędów spalinowych do tego typu modeli. Planując umieszczenie silnika ( i wybór napedu pchający vs.ciągnący- wynikające z tego problemy z wyważeniem) nie za bardzo było się na czym wzorować, udało mi się natknąć na jakieś dawne projekty Delt ze spalinkami, ale to raczej trend który już umarł. Jeśli się mylę to chętnie pooglądałbym zdjęcia dziwnych latadeł tego typu 2
Grzesiek Opublikowano 27 minut temu Opublikowano 27 minut temu Fajne to i proste zasiadam w pierwszym rzędzie. PS. Bazowałeś na ZAGIM?
Rekomendowane odpowiedzi