Ryszard_I Opublikowano wczoraj o 11:32 Opublikowano wczoraj o 11:32 Jakiś czas temu zakupiłem regulatory Summit 60 slim z BEC 6V-ten lekki bez radiatora oraz Summit 60X U8 z napięciem BEC 8V ten z czerwonym radiatorem. W trakcie testów obu regulatorów z różnymi silnikami, zaczynając od dwupolowych z przekładnią i kończąc na outrunnerach zaszła potrzeba zmiany napięcia BEC w regulatorze Summit 60 Slim z 6V na 7,5V. Po zdjęciu koszulki termo z regulatora widać przetwornicę step-down MP2482DN która to jest odpowiedzialna za napięcie BEC. O wartości napięcia BEC decyduje dzielnik rezystorowy podłączony do piątej nogi scalaka. Jeden rezystor idzie z piątej nogi do masy a drugi z piątej nogi przez dławik do pierwszej nogi. Nie wylutowywałem żadnego z tych rezystorów tylko piętrowo podlutowałem równolegle do rezystora idącego z piątej nogi do masy rezystor SMD 6,8k kładąc go na grzbiecie istniejącego rezystora i uzyskałem napięcie BEC 7,5V. Tym sposobem można uzyskać inne napięcia BEC. Im wartość równoległej rezystancji będzie mniejsza tym napięcie BEC będzie wyższe. https://www.monolithicpower.com/en/mp2482.html?srsltid=AfmBOoprwFtjIb1SuLO3iN2zDDzpY3iPzqEDQ0dG-ZWT11gG4ut2d8fr
Ares Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Widzę Ryszard ,że masz sporą wiedzę elektroniczną. Takie osoby z pewnością sobie poradzą zaś ludzie bez podstawowej wiedzy z tego zakresu (np. ja) nie powinni nic zmieniać bo można tylko uszkodzić regulator.
Ryszard_I Opublikowano 15 godzin temu Autor Opublikowano 15 godzin temu Wśród modelarzy jest sporo osób interesujących się elektroniką. W dzisiejszych czasach modelarstwo bez elektroniki nie istnieje. Może ktoś skorzysta z opisu mojej zabawy z regulatorem.
Rekomendowane odpowiedzi