Andrzej68IX Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Szanowni Panowie czy ktoś z Was używał/miał styczność z takim zapłonem, wydaje mi się że Czesi to kiedyś produkowali. Wpadł mi w ręce taki cudak ale nie wiem jak go podłączyć bo cały czas zostaje mi wolny jeden z kabelków – foto. I tu mam najważniejsze pytanie. Czy z tego okrągłego zapłonu ,tam gdzie wychodzą dwa kabelki ( jest niezaślepiony otwór) powinien wychodzić trzeci kabelek? Wtedy by mi wszystko pasowało (czyli urwany) ale nie chcę podłączać prądu tak w ciemno. Ważne! Od czujnika nazwijmy to Halla odchodzi przewód tylko dwużyłowy. Z czymś takim nigdy się nie spotkałem zawsze odchodzą 3 kabelki. Również jeżeli ktoś jest w stanie znaleźć zdjęcie lub opis w Internecie byłbym bardzo wdzięczny (trochę kuleję w Internetach) Bo być może jest tak z tym zapłonem, że to tylko czyjaś radosna twórczość😉 a my tu będziemy nad tym łamać głowy. Dziękuję i pozdrawiam Andrzej
RomanJ4 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Tu jest nieco po czesku o konstrukcjach zapłonu, ale Twojej cewki niestety w tym materiale nie ma.. https://www.khmm.cz/2021/02/15/zapojeni-zapalovani-v-modelu/ Artykuł zdaje się oparty na https://www.adriansmodelaeroengines.com/catalog/main.php?cat_id=182 Cytat Bo być może jest tak z tym zapłonem, że to tylko czyjaś radosna twórczość😉 a my tu będziemy nad tym łamać głowy. Być może, że to adaptowana do modelarstwa w miarę lekka cewka od jakiegoś motorowerka lub innego pojazdu czy urządzenia... Czy oprócz numeru 023704 (być może seryjnego) ma jakieś inne oznaczenia(lub na opakowaniu jeśli było)?
Andrzej68IX Opublikowano 19 godzin temu Autor Opublikowano 19 godzin temu Niestety nie mam do tego pudełka, na zapłonie nie ma innych oznaczeń. Ta stronka też mi się przyda. Pozdrawiam
motfil Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Jest to orginalny załon MVVS 35 z lat dziewięćdziesiątych nie cewka tylko elektroniczny .Pozdrawiam 1
Andrzej68IX Opublikowano 16 godzin temu Autor Opublikowano 16 godzin temu Tomku dziękuję za odpowiedź ale co to zmienia w moim pytaniu. Czy z tej "okrągłej elektroniki" powinien wychodzić jakiś trzeci kabelek? Pozdrawiam
motfil Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Z tego co pamiętam to tylko czujnik i zasilanie świeca Brisk taka płaska po nim był taki prostokąt z uszami i też miał dwa kable .Pozdrawiam
Andrzej68IX Opublikowano 14 godzin temu Autor Opublikowano 14 godzin temu Tomku proszę rozwiń. Do tej zielonej wtyczki myślę, że na pewno zasilanie (dam 4,8V) ale co lub ile Volt podłączyć do tej wolnej czerwonej wtyczki idącej również od czujnika na wale silnika. Pozdrawiam P.S. Ktoś (poza konkursem) podpowiada mi że to okrągłe to tylko kondensator.
motfil Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu To lata 90 więc na pewno 4.8 do czerwonej tylko czujnik Pozdrawiam
Grzesiek Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Do czerwonej czujnik hala a mpx zasilanie 4,8V
Andrzej68IX Opublikowano 11 godzin temu Autor Opublikowano 11 godzin temu Tomku, Grzesiu ale ja mam wszystko podłączone i nadal pozostaje mi jedna wolna wtyczka ta druga czerwona (w tamtych latach nie było obrotów) I jeszcze raz zapytam. Czy ten trzeci otwór z "cewki" to tylko wywietrznik czy stamtąd powinien wychodzić jakiś przewód/kabelek i jest wyrwany - foto
Grzesiek Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu To jest uniwersalna obudowa byla też stosowana wydaje mi się do boxera i wtwdy wychodził drugi kabel na świece.Co do podłaczenia to teoche za duzo tych kabli.Robileś jakieś pomiary Andrzej omomierzem?
Andrzej68IX Opublikowano 10 godzin temu Autor Opublikowano 10 godzin temu Jeszcze nie, nawet nie wiem jak się za to zabrać
Grzesiek Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Moze to coś pomoże. zaplon emz1 MVVS 26.pdf I wszystko jasne on ma wbudowanego kil switha. https://www.google.com/search?q=jak+podłączyć+modùł+emz+1+mvva&client=ms-android-samsung-rvo1&hs=g0EV&sca_esv=8133df458a4baded&sxsrf=ANbL-n6RvOCdPbOHxxIkKB49wy3_GlGVLw%3A1779043983195&source=android-browser&fbs=ADc_l-aTuuAJ5fCRiMSMSikFOrGF6bdyujK3KN_bbLSQcwMis3qSud1NYjsG0YQq1c8NN36m1fBbGSViAHXDrD4spd43aKcJ3eRVT_pvsMau840khyAPL2Id0zCcaWdggihzNSmgKCYzszhgtwBWOPntg99jvQUYkYYxhG36fNLGR4oWYF4JXcoRp6thk8Twpo9obj3NHDfk2_EgyGUm4Nm5-HAr6XDckQ&aep=1&ntc=1&sa=X&ved=2ahUKEwjeyqGl_8CUAxXHAhAIHckgFc8Q2J8OegQIDxAE&biw=384&bih=655&dpr=2.81&mstk=AUtExfCgnR-EXMXVOKhbwzAevaRLF7C5Ss9TvSoGDW57s8hYvRs5fk1Z00M5br6tNgcYTt2x9XhYqy9KSeVoYgMvHHfzmJ44QH8Wo8XdpmO8blQ8LMz9gyXbJP-gGCsMybmMvtDrCmSao82rwjAnkiyYUqh6V0rohSOQx69jIxW4V92v1s7G39jPMRCowUq_wOGTToEYtB_4HcldhFVvBMlaRdEpEqLgZaqDQ5I8mKMaw2sFPB5kZliFWjV6oeHo76xYbabEolvidWMxF6bnGd1E7iLNhSKx8U8CX80ju9mGPOH_mEx79O575L_RDu712PMpcW93UHIcr50MRIwm-UfanSvuwdOIby9UAjmwgiPqoNyplFPuTzFm6sadZktOTNBBdhja_heq96REUt_83X8TYpwtTsR0GEzdXFMOajmxxidY5YmrNY6w3Otg5KXdMGy5-4D5tcchMDw&csuir=1&mtid=mQ4KarzrB5eP1fIP7ofc4QY&udm=50
Rekomendowane odpowiedzi