Market Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu W moim elektroszybowcu lotki są wąskie w stosunku do cięciwy oraz relatywnie krótkie. To powoduje, że model jest "krówkowaty" na lotki. Ale mam również klapy, więc pomyślałem aby je wykorzystać jako wspomaganie lotek. Tak jak robi się klapolotki, czyli zasadniczo lotki, ale z dodatkową funkcją klap, to pomyślałem czy by nie ustawić lotkoklapy, czyli zasadniczo klapy, ale z dodatkową funkcją lotek. Klapy są bliżej osi podłużnej, więc ich działanie jako lotek będzie pewnie słabsze niż działanie lotek zasadniczych, ale myślę, że jako wspomaganie powinny spełnić taką rolę. I dodatkowe pytanie: czy z powodu bliskości do osi i stąd mniejszej skuteczności wychylenia powinny być większe niż zwykłych lotek?
Elvis Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Lotkoplapy to brzmi tak samo sztucznie jak gościna 😉 Nie ma czegoś takiego, jak już to klapolotki ale to określenie dotyczy raczej jednej powierzchni sterowej na całej długości spływu skrzydła, np. modele F3K. To o co tobie chodzi nazywa się zwyczajnie jako mix klap do lotek. I tak, w modelach szybowców jest b. często stosowane o ile klapy na to pozwalają, a w zasadzie ich ruch w górę, np. w modelach F3F, F3B, F3J, F5J... a nawet w makietach. Idea jest taka żeby, ze względów aerodynamicznych (mniejsze opory bo mniejsze wychylenia), robić taki mix jeśli się da; - jeśli zakres ruchu klapy i lotki na to pozwala to robi się takie same ich wychylenia, - jeśli zakres ruchu klapy w górę jest mniejszy niż lotki, to ustawia się mniejsze wychylenia klap niż lotek, np 1/2. I teraz najważniejsze jeśli robi się taki mix: - wychylenia klapy i lotki są mniejsze niż w przypadku używania samej lotki, - obowiązuje tak samo różnicowość wychyleń, - wielkość wychyleń często trzeba dobrać metodą prób w locie i często jeszcze uzależnione są one od danej fazy lotu (normal, thermal, speed).
Czaro Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Mix lotki-klapy stosuje się po to, żeby zredukować zaburzenie rozkładu siły nośnej wzdłuż rozpiętości skrzydła. Chodzi o zmniejszenie oporu indukowanego, więc poprawę osiągów. Wpływ na moment przechylający jest rzędu 10%, bo ramię działania siły od klapolotki jest niewielkie, a w dodatku samo wychylenie klapolotki też jest małe. Żeby wyznaczyć wychylenie klapolotki należy zmierzyć ramię działania siły od klapy (przyjmuje się, że punkt przyłożenia siły jest w połowie rozpiętości klapy), podzielić przez ramię działania siły od lotki(analogicznie jak dla klapy) i następnie pomnożyć przez wychylenie lotki. Dla przykładu, kiedy lotka i klapa są tej samej rozpiętości, to klapa wychyla się o 1/3 tego co lotka. 1
Rekomendowane odpowiedzi