robloz Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zakupiłem ostatnio model Mustanga (GWS w "Nastik"). Model jest ze styropianu więc łatwo go uszkodzić nawet w tranporcie (miałem takie przypadki z Formosą). I tu moje pytanie: czy pokrycie go cienką tkaniną np.130, i dopiero pomalowanie modelu coś pomoże, czy dac sobie spokój? Wiem ,że waga trochę wzrośnie, ale aż tak to chyba nie będzie przeszkadzać a znacznie go wzmocni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 130 to nie jest cienka tkanina Jeśli chcesz go pokryć, to moim zdaniem maks. 50g/m. Tkanina go wzmocni, ale jeśli będzie za dużo żywicy, waga wzrośnie bardzo. W modelu tej wielkości, to moze być aż za bardzo. Myślę że pójdzie Ci na niego ok. 1m (z dużym zapasem) tkaniny, czyli 50g plus 50g żywicy = 100g. A to już sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 czy pokrycie go cienką tkaniną np.130 Kolega napisał cienką i pewnie miał na myśli 30 a nie 130. 2 warstwy 30 to max co bym dał. Przy 3 warstwie, pomyślałbym o ,wypłukaniu styropianu ze środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Oczywiście, że chodziło o tkaninę 30. Co do usunięcia styropianu to myślałem o tym. Wcześniej trzeba chyba wstawić jakieś wzmocnienia (wręgi)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Wręgi jak wręgi, ale w skrzydle bez dźwigara się nie obejdzie. Dlatego, moim zdaniem logicznym rozwiązaniem będzie 1x30g plus dodatkowe wzmocnienia z drugiej warstwy np. krawędzi natarcia i dziobu, ale obawiałbym się i tak trochę o wtrzymałość... Może niech wypowiedzą się ci, którzy siedzą więcej w laminatach? Czaro, Partyk Sokół, RafałB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Jezeli bym się zdecydował na usunięcie styropianu ,to tylko z kadłuba.Robiłem swego czasu skrzydła styro+laminat i były bardzo wytrzymałe, ale kadłub to inna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.