Skocz do zawartości

Witam!

sin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich użytkowników Polskiego Forum Modelarskiego!

Nazywam się Grzegorz Łapanowski i modelarstwem interesuję się od dzieciaka choć przyznaję, że miałem w kultywowaniu tej szlachetnej pasji jakieś... 20 lat przerwy :D.

Szukając odskoczni od schematycznych zmagań z burą rzeczywistością zdecydowałem, że czas wrócić do dłubania. Celowo pisze o dłubaniu bo pilot ze mnie żaden i na tym polu, póki co jestem kompletną dziewicą.

Przyznaję, że wcześniej miałem do czynienia jedynie z szybowcami swobodnie latającymi i (moje największe osiągnięcie) modelami na uwięzi a to z tej prostej przyczyny, że aparatura do sterowania w tamtym czasie była czymś porównywalnym i równie dostępnym jak prom kosmiczny.

Lubię budować, nie potrafię latać (choć ćwiczę uparcie na FMSie), zabrałem się za Pipera skala 1/5 z zestawu SIGa, piękny, absolutnie piękny model bardzo prosty do składania (puzzle) i niesłychanie wdzięczny... największym wyzwaniem okazało się oklejanie folią, które w połączeniu z niechęcią do wydawania pieniędzy na rzeczy naprawdę potrzebne (na pierdoły jakoś łatwiej mi wydać...) jak np. żelazko modelarskie (uparłem się, że uda mi się okleić model zwykłym żelazkiem... ) okazało się trudniejsze niż się spodziewałem. Skończyło się oczywiście kupnem żelazka...

Wiem, wiem... absolutnie nie mam zamiaru nim latać dopóki nie nauczę się się panowania nad mniejszym modelem i symulatorem. Nie mam zamiaru zniszczyć go przy pierwszej próbie wzbicia się w powietrze więc dajcie żyć i nie rzucajcie kamieniami.

Czytuje forum regularnie i zauważyłem, że bardzo charakterystyczna dla modelarzy jest absolutna cierpliwość, przyjazne podejście do innych, czasem mentorskie ale w bardzo przyjaznym wydaniu. Brak nadęcia, niezwykła uprzejmość... zupełnie nie jak ludzie, zupełnie nie jak internauci... aż się człowiek zaczyna robić podejrzliwy ;)

Podziwiam Was za pasję, wiedzę i umiejętności, które kiedy czytam niektóre posty na tym forum zwalają mnie po prostu z nóg... Mam nadzieję, że gdy przyjdzie potrzeba podzielicie się ze mną tą wiedzą.

Pozdrawiam

Grzegorz

Edit:

Avatar może nie do końca zgodny z zasadami ale to kółko można uznać za model pełnowymiarowego koła ratunkowego!

Opublikowano

...

Wiem, wiem... absolutnie nie mam zamiaru nim latać dopóki nie nauczę się się panowania nad mniejszym modelem i symulatorem. Nie mam zamiaru zniszczyć go przy pierwszej próbie wzbicia się w powietrze

...

Mam nadzieję, że gdy przyjdzie potrzeba podzielicie się ze mną tą wiedzą.

...

Co do pierwszego - naiwny - każdy musi pogonić krety :devil: :devil:

Co do drugiego - oczywiście służymy pomocą i wiedzą, ale zastrzegamy jedno ale - konkrety i jeszcze raz konkrety - czego nie możesz znaleźć lub jest trudno znaleźć ...

I oczywiście WITAMY ...

Opublikowano

Witamy serdecznie

Lubię budować, nie potrafię latać (choć ćwiczę uparcie na FMSie)

To tak jak ja, mam właśnie rozgrzebane 2 szybowce i planuje właśnie nastepnego.

Finiszuje z GUPPY-m, Fregata I czeka i już się niecierpliwi że ją omijam a Barakuda z Modellot bedzie do odbioru po długim "łykendzie".

Opublikowano
Witamy serdecznie

Lubię budować, nie potrafię latać (choć ćwiczę uparcie na FMSie)

To tak jak ja, mam właśnie rozgrzebane 2 szybowce i planuje właśnie nastepnego.

Finiszuje z GUPPY-m, Fregata I czeka i już się niecierpliwi że ją omijam a Barakuda z Modellot bedzie do odbioru po długim "łykendzie".

Właśnie to miałem na myśli pisząc o zwalającej mnie z nóg cierpliwości i pasji :)

Ja na razie planuję jakiegoś prostego trainera, coś co lata wolno i ma tę niezbędną cierpliwość konstrukcji, która pozwala takim jak ja nauczyć się czegoś a jednocześnie nie pójść z torbami. Może patyczak jakiś...

Opublikowano
Witam.

Tylko pamiętaj że większy więcej może. :D

Tak wiem - to ludowe porzekadło przewija się na tym forum bardzo często :)

Jednak ja skłaniam się do małego i powolnego modelu z tego względu, że dosłownie 5 minut od mojego domu, w środku lasu jest nieużywane boisko treningowe do piłki nożnej... mam do dyspozycji jakieś 120 na 50 metrów przestrzeni a to nie jest wiele... ale z racji odległości braku ludzi, samochodów i faktu, że las stanowi naturalną osłonę od wiatru to idealne miejsce do nauki dla mnie. Poza tym ucząc się nie mam zamiaru kręcić nie wiadomo jakich akrobacji a po prostu wyrobić sobie odpowiednie reakcje i przyswoić podstawy sterowania.

Opublikowano

Co do pierwszego - naiwny - każdy musi pogonić krety :devil: :devil:

Hehe, mój dawny instruktor mawiał, że obok oczywistości, jednym z podstawowych sprzętów jakie modelarz powinien mieć pod ręką w czasie oblotów to... saperka :)

Opublikowano

Kolegę z Gdyni wita kolega z Pruszcza Gd. Nie patrz na moje miejsce zamieszkania -Londyn- gdyż jestem tu czasowo i moją bazą jest Trójmiasto. Napewno znaleźlibyśmy wspólny język, gdyż czytając pierwszy Twój post mógłbym go skopiować i napisać to samo o sobie. U mnie dodatkowo jeszcze mam dość bogate doświadczenie w żaglowcach historycznych.

Piszesz o opuszczonym boisku piłkarskim w środku lasu. Wyobrażam to sobie i uważam, że jest to idealne miejsce na uwięź. Na RC nie za bardzo się nadaje tymbardziej dla początkującego. W pierwszych lotach raczej modelowi nie można za bardzo przeszkadzać i raczej zdać się na jego wolę, oczywiście w granicach rozsądku. Ale do czego zmierzam? W Twoim przypadku trudno by Ci mogło być wylądować na tym boisku i być może model lądowałby na drzewach w otaczającym lesie. Do pierwszych lotów zapraszam do Pruszcza Gd. (niedaleko) na lotnisko aeroklubowe. W każdą niedzielę (oczywiście przy odpowiedniej pogodzie) w godzinach popołudniowych lotnisko okupowane jest przez modelarzy. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.