Skocz do zawartości

zafascynowany latającymi skrzydłami

gasiorek0092

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Jak w temacie "zafascynowany latającymi skrzydłami" postanowiłem zaprojektować i wykonać takie skrzydełko.Będzie ono wykonane w całości z depronu.

tu kilka fot projektu:

to jak zamierzam je wykonać tylko proszę nie mówcie że to nawet niema kształtu skrzydła chce pokazać jak je zrobię.(skleję kilka warstw depronu z czego każda trochę mniejsza i wyszlifuje profil )

Przepraszam za kiepską jakość zdjęć

dsc01648.th.jpg

teraz projekt z wyposażeniem

dsc01653.th.jpg

środek ciężkości obliczyłem na kompie więc mam nadzieje że poleci.

HITEC OPTIC 6 + EXTRIM 3D + WILGA 2000 + RWD 5 + JA równa się spora zabawa

Opublikowano

jestes młody i szalony a to w lotnictwie nie pomaga. tak tak lotnictwie i niech nikt nie mowi mi ze modelarstwo innymi prawami sie rzadzi

latajace skrzydła sobie zostaw na razie i zacznij latac czyli kup jakis prosty szybowiec ktorym bys mogł polatac a nie rozbijac i naprawiac. A jesli juz latajace skrzydła to kup sobie rdzenie na allegro bo one dadza CI gwarancje poprawnego odwzorowania profilu i poprawnosci w lataniu

pozdrawiam i przemysl cos zanim zrobisz i zmarnujesz czas.

Opublikowano
Witam wszystkich.

Jak w temacie "zafascynowany latającymi skrzydłami" postanowiłem zaprojektować i wykonać takie skrzydełko.Będzie ono wykonane w całości z depronu.

teraz projekt z wyposażeniem

...

środek ciężkości obliczyłem na kompie więc mam nadzieje że poleci.

1/ Fajnie że projektujesz SAM latające skrzydło

2/ Podaj jaki profil chcesz osiągnąć - profily CRD nie polecam ..

3/ Podaj jakie zwichrzenie masz zamiar osiągnąć

4/ To że poleci to NIKT nie wątpi. Pytanie tylko jak i jak długo :devil:

Trzymam kciuki i jakby co to jednak pytaj bo kilka (-naście ) TZAGIch już przez me rączki przeszło i trochę siwych włosków przez owe skrzydełka straciłem :twisted:

Opublikowano

Oj. Wygląda to mi na radosną twórczość. Poczytaj trochę na temat aerodynamiki bezogonowców, samoskrzydłowców etc. Tam płat tylko na zdjęciu wygląda podobnie do innych. Masz nadzieję, ze to poleci i masz rację. Zazwyczaj tak projektowane modele lecą tym dalej (bo nie dłużej) im mocniej je rzucić. Ale w przypadku skrzydełka nawet to się niekoniecznie sprawdza. Posłuchaj kolegów, którzy odezwali się przede mną. pozdr.

Opublikowano
Z jakiego programu korzystałeś przy projektowaniu?

Czaro - żeś strzelił pytaniem - na kompie tylko ŚC - reszta to wprawna ręka podczas szlifowania.

ps. Ale jesteśmy wredni - nie ?

Opublikowano

laminat,Może i młody jestem ale latać rc umiem.

chmm...

dostałem propozycje Milko, w sprawie kupna rdzeni od auli i chyba tak zrobię bo nawet wyjdzie taniej i zaoszczędzę czasu i roboty.

także będe miał szybowca na wzór auli

PS. Już 4 moje projekty wbiły się w przestworza 3 szybowce i 1 elektryk

Opublikowano

Przy okazji zapytam jak duża pod względem aerodynamicznym jest różnica pomiędzy latającym skrzydłem a deltą?

Pytam ponieważ to drugie rozwiązanie lata całkiem znośnie nawet na "nie wiadomo jakim" profilu :) tzn taki jaki wyjdzie :)

Wpierw wykonałem model napędzany silnikiem elektrycznym, później spalinowym:

deltazsilnikiemspalinowbk7.jpg

deltazsilnikiemspalinowfz2.jpg

natomiast kilka dni temu oblatałem latające skrzydło z tym samym silnikiem spalinowym wycinane ze styropianu (nie moja robota - zestaw gotowy z Allegro) i tu już faktycznie jakiś profil jest :) lata - nie powiem ale już zachowuje się o wiele gorzej od wyżej wspomnianej delty.

Opublikowano

ja tez miałem delty, moje były nawet bez stateczników i latały całkiem fajnie, spokojnie, nie agresywnie. Miło wspominam te modele, jedyne co mi utkwiło w pamięci to to, że moja nie znosiła wiatru, nie dało się latać podczas wiatru.

Opublikowano
jak myślicie czy trzeba robiś statecznik pionowy bo według mnie jest on ZBĘDNY :lol:

Myślimy, że zadając takie pytania możesz spróbować zaprojektować latawiec.

Opublikowano
jak myślicie czy trzeba robiś statecznik pionowy bo według mnie jest on ZBĘDNY :lol:

Zbuduj bez statecznika i ze statecznikiem i napisz pracę naukową pt.:

O wyższości latającego skrzydełka bez statecznika nad latającym skrzydełkiem ze statecznikiem i dlaczego setki modelarzy wyrzuca w błoto kasę montując statecznik pionowy"

Temat dobry na doktorat :devil:

Opublikowano
Zbuduj bez statecznika i ze statecznikiem i napisz pracę naukową pt.:

zacznij od modelu ze statecznikiem a potem wywal :P Może w tą stronę będzie mniej części do zbierania niż w drugą :P :P :P

Dobrze ,że kupiłeś gotowe rdzenie - te nawet jak by ci się udało wyszlifować po dłuuuugim czasie to troszkę wątpię w ten profil - ma to być szybowiec więc mieć jak największą doskonałość . I na 100 z tego zdjęcia widzę że w tym układzie było by złe wyważenie :P : :P

Pozdr. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.