papuga Opublikowano 3 Czerwca 2009 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Witam Póbuję zgrać MPX MC 4000 z modułem i ... porażka. Moduł sygnalizuje zgranie z odbiornikiem ( indor R7 ) ale... ciągle słychać potrójny sygnał i brak reakcji na drążki czy przełączniki. Po odłączeniu zasilania odbiornika moduł sygnalizuje stratę zasięgu. Niestety polscy dystrybutorzy nie są skłonni do tłumaczenia instrukcji. Proszę o pomoc. pozdrawiam
Swift Opublikowano 4 Czerwca 2009 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Witam http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=917531&page=18 Według tego wątku, problem leży w tym, że nadajnik MPX 4000, po włączeniu zasilania przez 2 sek podaje do modułu w.cz. zawsze sygnał w standardzie PPM9, a dopiero po tym czasie, podaje sygnał w standardzie zaprogramowanym w menu nadajnika. Poniwawż Jeti Duplex, pracuje w standardowym PPM, to po doebraniu PPM9, syganlizuje błąd i się wiesza. W w/w wątku podają, nieco oryginalne, ale prawdopodobnie skuteczne rozwiązanie, polegające na włączeniu zasilania modułu Jeti z opóznieniem w stosunku do nadajnika (ponad 2 sek), tak aby moduł nie odebrał w ogóle początkowego sygnału PPM9 . PP
mieczotronix Opublikowano 4 Czerwca 2009 Opublikowano 4 Czerwca 2009 ja mam moduł duplex tf z najnowszym firmwarem (naklejka 01.09) i w swoim nadajniku (samo-przeróbka Optica) mogę zmieniać, czy nadaje ppm6 czy ppm8. Jeti z nowym f/w to łyka. Pika tylko jeden raz, że ma zły sygnał a po 1 sekundzie się przełącza. Testowałem to nawet w locie i działa bez problemów. Nie wiem, ile kanałów ma "standardowy ppm", ale w specyfikacji modułów jeti jest napisane, że przyjmują do 16 kanałów w sygnale ppm. Nie testowałem tego, ale zakładam, że kanały te zakodowane są normalnie (ciurkiem) i bez żadnych sztuczek, bo nie ma innego standardu przecież. Jeśli masz Jeti Boxa, to wejdź do menu "Tx" i potem do końca w prawo do "ImpDiag" i zobacz co ci się tam wyświetla. np. "K6" oznacza, że moduł przyjmuje sygnał 6-kanałowy ppm. Ja jak przełączam z nadawania 6ppm na 8ppm, to przez chwilkę słyszę trzy bipnięcia i wyświetla się "K?". Czyli, że wtedy nie wie co do niego za dane płyną.
Swift Opublikowano 4 Czerwca 2009 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Z tego co wiem, MX-16 Graupnera, choć ma 8 Kanałów, to wysyła sygnał PPM12 (12-sto kanałowy - wg. oznaczenia Graupnera PPM24) i nikt nie sygnalizował problemów ze startem modułów Jeti z tym nadajnikiem. PP
papuga Opublikowano 4 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2009 Witam Niestety opóżnione włączenie modułu i ustawienie na PPM 12 nie pomagają. Podobny efekt mam z nadajnikiem MPX MC 3010. Może kupiłem uszkodzony moduł?
mieczotronix Opublikowano 4 Czerwca 2009 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Moduł nie rozpoznaje sygnału, czyli albo złe podłączenie albo moduł uszkodzony Czy jesteś pewien, że sygnał PPM, który wpuszczasz do modułu pobierasz z właściwego miejsca, tzn. czy ma on odpowiednie napięcie i ew. polaryzację (nie wiem, czy moduł sam polaryzację wykrywa, nie pamiętam). Ten moduł ma dwa złącza IN i OUT - czy napewno podłączasz do IN? tutaj masz instrukcję po polsku do TF - może się do czegoś nada http://www.modele.sklep.pl/downloads/jetimodel/Duplex_TF.pdf
papuga Opublikowano 5 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2009 Witam Połączenie zgodne ze schematem instrukcji. Na wszelki wypadek dałem koledze sprawdzić czy wszystko jest dobrze w kablu polutowane - i jest OK. W MPX moduł łączy się przez wtyk DIN 5-pin z gniazdem do " wszystkiego" ( ładowanie, uczeń/nauczyciel, obrotomierz) Po włożeniu do gniazda Out moduł jest martwy więc nie ma mowy o pomyłce. pozdrawiam
papuga Opublikowano 5 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2009 Przez weekend nie będę się odzywał gdyż wyjeżdżam i będę pozbawiony dostępu do net-u. Jeżeli komuś coś przyjdzie do głowy to piszcie. Ja odezwę się dopiero w poniedziałek. pozdrawiam
zzradek Opublikowano 5 Czerwca 2009 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Czy jesteś pewien, że jakikolwiek sygnał PPM dochodzi od modułu czy tylko sprawdzałeś połączenia? Pytam, bo nie zaznaczyłes tego wyraźnie. Jeśi chodzi o polaryzację sygnału PPM, to MPX ma taką jak Futaba/Hitec, więc jeśli moduł jest pod to przygotowany to OK. Wysokość impulsów PPM w MPX dochodzi prawie do napięcia zasilania, więc też nie powinno być problemu. Akurat nie wiem, jak to jest w MPX 4000, ale w moim Multiplexie trzeba wyłączyć nadawanie, żeby w gnieździe pojawił się sygnał PPM. Mogę coś przetłumaczyć z instrukcji, jak jakąś masz, bo ta podesłana przez mieczotronix nic mi nie rozjaśniła.
japim Opublikowano 5 Czerwca 2009 Opublikowano 5 Czerwca 2009 WitamPołączenie zgodne ze schematem instrukcji. Na wszelki wypadek dałem koledze sprawdzić czy wszystko jest dobrze w kablu polutowane - i jest OK. W MPX moduł łączy się przez wtyk DIN 5-pin z gniazdem do " wszystkiego" ( ładowanie, uczeń/nauczyciel, obrotomierz) Po włożeniu do gniazda Out moduł jest martwy więc nie ma mowy o pomyłce. pozdrawiam Może jednak wtyczka jest jest źle polutowana - w sensie od złej strony. Poprawnie włożona wtyczka w wejście OUT wyłącza moduł HF pasma FM w nadajniku. Jest to sygnalizowane czerwoną diodą przy włączniku zasilania. Tu podłączenie zewnętrznego modułu ASSAN do nadajnika MC3010. http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=12480 Może polutowałeś lustrzane odbicie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.