lukwisz.pl Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Pragnę przypomnieć że kiedyś budowało się na uwięzi makiety w podobnych rozmiarach i miesciły się w nich silniki które były a) słabsze od dzisiejszych model na uwięzi musi miec mocniejszy silnik niż ten na radio. Proponuję nie doradzać koledze w stylu "porzuć to co zrobiłeś i rób od nowa". Jak ktoś che tak robić to niech robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 18 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 malinowski, gdzieś pisałeś że też przymierzasz się do budowy polskiego samolotu może powiesz coś więcej bo ciekawy jestem jakiego Zlutować zbiornik to podejrzewam że sobie poradzę ale zrobić tłumik to niewiem czy to działać będzie to w końcu ciśnienie dużą gra role z tłoczeniem paliwa podejrzewam że tak jak oryginał powinien być dwukomorowy ale chodziło ci że w kształcie walca z rury :?: to i tak będzie jakiś łącznik żeby to za silnikiem było chyba że naprawdę lżejsze będzie mi przydało by się coś takiego ale czy to możliwe (rys poglądowy bez zachowania proporcji :mrgreen: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 18 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 Może masz rację , tylko właśnie mam u siebie takiego nieszczęśnika co zrobił makietę Yaka -55 i przy rozpiętości 1,15m model odbył 1 lot i chyba więcej nie poleci, prędkość lądowania = prędkości przelotowej, która też jest konkretna. Model wychodzi Ci bardzo dobrze. Tylko w tak małym modelu wszystkie te detale które robisz będą tak małe , że poza konstruktorem czyli Tobą nikt inny ich nie zobaczy. Dobra , kończę temat wielkości modelu. Sama robota mi się Twoja bardzo podoba. Oby tak dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 18 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 I w tym przypadku może być podobnie. Budowa makietowa wychodzi zawsze ciężej niż powiedzmy przyblizona makieta. Ty oprócz wyposażenia makietowego chcesz jeszcze dodac składane skrzydła. Czy zawiasy i okucia mają być z kartonu? To musi ważyć nawet stosując aluminium. W moim Nieuporcie - mimo, że to tylko półmakieta te dodatkowe drobiazgi zrobiły niestety masę. Dlatego dalej uważam, że model będzie o dużym obciazeniu skrzydła, dodatkowo raczej zbyt słaby silnik (wspomniane 2,5cm). ale silnik zawsze można zmienić choć niekoniecznie bo od razu robisz mocowania konkretnego. Po za tymi uwagami jak już wspomniano idzie ci to całkiem całkiem... :idea: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 18 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 W jednej kwestii się zgodzę robienie składanych skrzydeł jest bez sensu. Zrób je demontowane po modelarsku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 18 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 rzeczywiście pomysł ze składanymi skrzydłami raczej odpadnie chociaż nie byłem tak radykalny żeby je z kartonu zrobić myślałem o dużych zawiasach kołkowych a potem o laminacie elektronicznym a jakieś uwagi na temat tłumika z rys. i jego efektywności :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wladek Opublikowano 18 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 Krzychu podziwiam Twoj zapal i rozumiem Twoje problemy.Pokazales co umiesz. Chcac uniknac Twojego rozczarowania proponuje o ile sie zgodzisz podarowac ci silnik FS 90 i inne akcesorja konieczne do wykonania RWD 8 w skali 1:6 1:5.5 naturalnie decyzja nalezy do Ciebie Wladek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 21 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Wladek, czy doszła moja wiadomość na pw? bo dwa ostatnio dwa dni neta nie miałem i do tej pory mi psikusy robi.wszystko przez te burze eeech! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wladek Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Witam Krzychu. Dostalem powiadomienie na P.W. ale bez tresci. odpisz na forum czy moja propozycja dalej interesuje ciebie Wladek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 21 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 oczywiście że interesuje sam sobie szkodził i utrudniał nie będę skoro jest zaoferowana pomoc i to jaka! a potem powoli będę budował i na pewno nie pójdzie tak szybko jak to ale zawsze pewnie przyda się adres to napisz proszę na krzychu@o2.pl albo podaj e-mail to wyśle namiary (podałbym tu ale jak(nie daj bóg) co zawale potem mógłbym się stać wrogiem publicznym pół polski mi nalot na dom zrobi he he :mrgreen: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wladek Opublikowano 24 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 Witam Krzychu. Przepraszam za mala przerwe.Bylem bardzo zajenty.Silnik ktory przygotowuje dla Ciebie to jest MAGNUM XL 91 FS. Bardzo bym chcial spotkac sie z Toba na Skajpie aby uzgodnic co ewentualnie morze sie Tobie przydac.Muj numer jest dostepny w moim profilu Czas w RPA. ten sam co w Polsce. Jestem dostepny po godzinie 18. Wladek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 25 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 ze skaypem powalcze ale porozmawiamy dopiero za tydzień bo będę poza domem( aaa burza!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Tak dla porządku: wszystkie wpisy z tej strony mogły być /i chyba powinny/ załatwione poprzez PW. Nic tu merytorycznego o budowie RWDziaka. :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vik Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 Gratulacje budowy modelu - naprawde super. Powaznie zastanowilbym sie jednak nad napedem elektrycznym. Tak male silniczki sa dosc wredne w obsludze, wibruja, pluja olejem - zaswinisz sobie caly model, bylaby wielka szkoda. Ja bym budowal skrzydla skladane - bedzie piekny efekt. Geometria skladania skrzydel RWD-8 pozwaja na stosunkowo proste rozwiazania modelarskie - mysle za nawet udalo by sie je zrobic w tej skali nawet na sznurku kevlarowym zamiast zawiasow. Pozdrawiam Viktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Dla wszystkich zainteresowanych lub też nie - informacja taka: prace nad rwd 8 przerwane/zakończone z powodu prac wykończeniowych w rwd 5bis przy i tak totalnym braku czasu oraz przyszłej budowie samolotu do podszkolenia się w zakresie "sztuki pilotażu" Dziękuję za uwagę i pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Witam wszystkich! Po długiej ale nie bezowocnej przerwie budowa RWD 8 dwl na blachach SP-BLC została wznowiona kilka fotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Kawał pięknej roboty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 dzięki ale jest kilka rzeczy z których nie jestem zbytnio zadowolony zastanawiam się jak to wagowo wyjdzie :| :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 postępy niewielkie ale zawsze coś wkleiłem pozostałe podłużnice od spodu, poprowadziłem popychacz sterów wysokości i przymiarka podłogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Jasny gwint..... Wcześniej tematu nie zauważyłem, początek niewinny, później rozkwit.... i wręcz wybito Ci model z głowy!.... aż tu nagle powrót... ufff. Co racja to racja. Mały model z takimi detalami jest wyzwaniem - dlatego często będę tu zaglądał jak Ci idzie No i taki z Ciebie uparciuch z tym silnikiem - rewelacja ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.