Irek M Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Masa kół w porównaniu z parametrami modelu nie jest tragiczna ale rozumiem, że cena jest istotna... to jest właśnie minus modeli makietowych . Mam 4 rózne rozmiary tych kół i niestety waga może być tylko zaniżona. Plastik jest masywny więc można by promieniście wywiercic otwory dla zmniejszenia masy, ale ja tego nie robiłem w moich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 niestety masa tez jest ważna momyśl do modelu który docelowo ma ważyć poniżej 15 kg gdy dam koła 2x580G + dosyć wytrzymałe podwozie z niezależnym zawieszeniem tak jak było w oryginale to całe podwozie z kołami będzie ponad 2 kg i to w okolicach środka ciężkości, czyli dodaje masy a nic nie wyważa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Kolejne przymiarki. Więcej na http://www.bakcyl.systemart.pl/index.html?grp=93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 2 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Dodałem nakładki na żebra imitujące szycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Po wielu godzinach pracy mojej i mojego kolegi Marka podwozie zostało ukończone. więcej jak zawsze http://www.bakcyl.systemart.pl/index.html?grp=93 P.S. Zapraszam wszystkich na Piknik Modelarski i Zawody Modeli Szybowców 3-4 lipca do Tarnowa. Więcej na stronie klubu www.avia.tarman.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Sznur gomowy na amortyzację to pewnie 5mm w tej skali? Ja szukam 3mm do mego Nieuporta ale nie mogę trafić. Może on ma jakąś nazw handlową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 ja dałem 3mm gumę oplocie sznurowym. 5mm nie bardzo mi się zmieścił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Właśnie o tym mówię, gdzie mogę dostać tę 3mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 w pasmanterii gumka okrągła gruba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Myślałem, że to hol gumowy w oplocie. w moim sklepie jest taki ale 5mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrfala Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 w kazdym sklepie żeglarskim .... mozesz sobie nawet kolor wybrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Kolejne przymiarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 No model pierwsza klasa! I do polatania i przed słońcem osłoni. Troszkę pracy kosztuje dojście do tego etapu budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Model zaczyna być ładny ALE: model za mały albo pilot(-ka) za duza :devil: :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam 10 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Witam, Używam w swoim Sopwithu (skala1:3,5) kółek od wózka dziecięcego kupionych w hurtowni kółek. Nadają się piankowe, ponieważ są lekkie a bieżnik można obrobić na wiertarce do danego kształtu. Latałem też na początku na kółkach od wózka dla niepełnosprawnych, były super, pompowane, z łożyskami, nie do uszkodzenia ale niestety ciężkie. Te od wózka dziecięcego kilka razy na początku złamałem, ale gdy nauczyłem się tym modelem lądować już mineło parę lat i nie wymieniam. Kołpak zrobiłem ze sklejki coś na kształt płaskiego abażura do lampki. Gumy na amortyzatory według mnie wystarczają te okrągłe gumy (czarne lub białe) ze zwykłego sklepu pasmanterii. Najważniejsze to pamiętaj: start i lądowanie w łożu wiatru, nigdy inaczej, wtedy nie trzeba naprawiać końcówek skrzydeł oraz podwozia. Pozdrawiam i kibicuję Adam W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 czy ktoś z szanownych kolegów zna dokładne kolory (określone w jakiejś palecie) znaku rozpoznawczego Wielkiej Brytanii z WW1? Wiem, że są to granatowy biały i czerwony ale potrzebuje dokładniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wladek Opublikowano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Witam. Postaram sie cos pomoc w tym temacie. O ile znajde te kolory podam Tobie numer W.G norm angielskich i odpowiednik numeru Humbrol ,Pactra.Naturalnie przesle Tobie oryginal tej informacji. Prosze o cierpliwosc,setki stron do szukania. Pozdrawiam Wladek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Jest to ogólnie dostępne w sieci - sam porównywałem kolory. Nie pamiętam tylko strony. Jesli jest to w monografiach, które posiadam to też da sie odszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Tomeks , zajrzyj tutaj http://www.warbirdcolors.com/warbirdcolors_wwi_home.asp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 na tej stronie co napisałeś są w palecie, która jest bardzo mało znana i w mieszalni nie wiedza co to jest. Ale zadzwoniłem do Muzeum Lotnictwa do Krakowa i się dowiedziałem granatowy to ral 5013 czerwony to ral 3011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.