Kpx800 Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Witam! Chcąc poszerzyć swoją wiedzę modelarską postanowiłem zaopatrzyć się w książki polecane na forum. Na początek myślę o kupnie Miniaturowego Lotnictwa W.Schiera: http://www.allegro.pl/item688512962_miniaturowe_lotnictwo.html#gallery Mam dwa pytania odnośnie egzemplarza: 1) Za jaką cenę warto wylicytować tą książkę? 2) Czy razem z nią powinienem otrzymać jakieś plany modelu, bo coś mi się o uszy obiło i nie wiem, czy to prawda i czy dokładnie w tej książce. Za pomoc z góry dziękuję Kpx800 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Ze Starym Testamentem powinny być plany RWD-5bis i RWD-9. W moim były. Ale to może zależeć od wydania - zapytaj sprzedawcę (z sugestią - powinny być, więc czy są ?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Ze Starym Testamentem powinny być plany RWD-5bis i RWD-9 http://www.allegro.pl/item689796121_miniaturowe_lotnictwo_w_schier.html To jest ta książka, o której wspomniał Michał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 O rany, na obwolucie mojego egzemplarza takiego Salvadora Dali to nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 No nie przesadzajcie, jeśli z jakiegoś powodu planów nie ma już - choć były wcześniej, to człowiek ten nie ma prawa sprzedać książki - czyli tego co mu zostało? Oczywiście zapytać można i warto, czasem aukcje powielają się i jak nie to w innym wydaniu takowe plany mogą znajdować się. A ile warto dać tego nikt ci nie powie. Może poszukaj w skończonych aukcjach i uda się porównać za ile poszły wczesniejsze jeśli takowe były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 O rany, na obwolucie mojego egzemplarza takiego Salvadora Dali to nie było Bo to Wydanie z 1973r. :roll: Najwidoczniej masz późniejsze wydanie: http://www.allegro.pl/item689800191_miniaturowe_lotnictwo_w_schier.html 8) . W tamtej z 1973 roku są plany RWD-5 bis, RWD-9 i C-104(na uwięzi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 plany rwd-9 można ściągnąć z neta już jako cyfrowe (te dołączane do książki), a rwd-5 bis są praktycznie nic nie warte jako makieta bo skali nie trzymają koszmarnie. Za to książka powinna być w bibliotece każdego modelarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kpx800 Opublikowano 20 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 To może warto by było, abym się pokusił także na książkę zaproponowaną przez Pana Rob Mc Fly? Na allegro jest napisane, że książka jest z planami. http://www.allegro.pl/item689800191_miniaturowe_lotnictwo_w_schier.html#gallery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Link 1: Brak wkładek, wiedza ogólna Link 2 nie kojarzę W ST powinieneś mieć plany Wicherków a w NT RWD 5 i RWD 9 :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 ertman_176, Stary Testament to "Miniaturowe Lotnictwo" a Nowy Testament to "ABC Miniaturowego Lotnictwa". Tylko po drodze chyba zmieniła się koncepcja guru co do treści książek i o ile wiem, pierwotnie ST traktował też o Wicherku, ale po wydaniu NT Wicherek z kolejnego wydania ST został usunięty. Ale mówię tu o wydaniach z lat 70-tych, bo do nowszych nie zaglądałem. Wspomniane "ABC modelarstwa lotniczego" to w ogóle w ręku nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 ST to Miniaturowe Lotnictwo cz.1 z Wicherkami NT to Miniaturowe Lotnictwo cz.2 z RWD 5 i 9 ABC Modelarstwa lotniczego [link 1] to IMO biblia dla dzieci, zawiera skrót Cz.1 i Cz.2 bez planów w arkuszach W każdym razie, każda książka na pewno głupszym nie uczyni :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 ST to Miniaturowe Lotnictwo cz.1 z WicherkamiNT to Miniaturowe Lotnictwo cz.2 z RWD 5 i 9 :?: :shock: Miniaturowe lotnictwo Rok wydania: 1963 Plany: RWD-5 bis, RWD-9 oraz C-104 Od wydania IV z roku 1978 tylko plany RWD, bez C-104 ABC miniaturowego lotnictwa Rok wydania: 1977 Plany: Wicherek Miniaturowe lotnictwo - ABC modelarstwa lotniczego Rok wydania: 1986 Plany: brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 ST to Miniaturowe Lotnictwo cz.1 z WicherkamiNT to Miniaturowe Lotnictwo cz.2 z RWD 5 i 9 Mam je w domu, spiszę rok wydania ale za pare godzin :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 ertman_176, Stary Testament nie miał części, tylko wydania. Natomiast "ABC" w tytule wystąpiło w 2 różnych książkach Schiera. Ta pierwsza z 1977 to NT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Miniaturowe Lotnictwo Część 1 [z Wicherkami] Wydanie 3 rok 1965 Miniaturowe Lotnictwo Część 2 Wydanie 2 rok 1968 Zawiera wkładki najprawdopodobniej RWD 5 i 9 [zaznaczono w stopce książki że powinny się znajdować 2 wkładki dwustronne], niestety nie posiadam w moim egzemplarzu... :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 A to ja przepraszam. Najwidoczniej jakieś 40 lat temu guru zmienił koncepcję swoich książek. Jednak to, o czym piszesz, to jest nadal Stary Testament Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 ...w wyd. III z 1973 również były wkładki z planami RWD-5, RWD-9 i C-104... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Bo to Schier namnożył tych książek, że się połapać ciężko... Pozostają domysły, bo aż tak stary nie jestem : "Miniaturowe lotnictwo, cz. 1" została wydana w 1961 r. i zapewne ewoluowała do "ABC..." "Miniaturowe lotnictwo, cz. 2" została wydana w 1963 r. i zapewne w kolejnych wcieleniach pozostała pod tym samym tytułem, ale bez nr-u części. Jakaś taka ogłupiała jestem, no sama już nie wiem... 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basho Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 dobrze było by gdyby znalazł sie jakiś łaskawca i zeskanował ta literature Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 i zeskanował ta literature Po co ? Często jest na alledrogo w przystępnych cenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.